Iona Flashcards
Curent/specie
Curent neomodernist, gen dramatic specia drama/tragedie
O trăsătură care demonstrează apartenența la acel curent/specie
Refacerea miturilor este caracteristică neomodernismului, piesa fiind inspirată de mitul lui Iona din Vechiul Testament, conform căruia Iona, un personaj biblic, a fost pedepsit fiind închis într-un peste deoarece nu l-a ascultat pe Dumnezeu, înăuntrul căruia se pocăiește. Asemenea lui, personajul Iona din piesă este înghițit de pești.
O altă trăsătură care demonstrează apartenența la acel curent/specie
Este o piesă neomodernista deoarece obiectele reprezintă simboluri, de exemplu: marea reprezintă universul, acvariul cu pești ilustrează iluzia libertății deoarece peștii dinăuntrul ei pot să vadă exteriorul, însă sunt captivați de cristal. Peștele mare simbolizează visurile pe care nu le-a împlinit și peștii mici trimit la lucrurile pe care le-a împlinit. Cuțitul este un simbol al speranței, Iona sperând că va ieși din burta peștelui. Burta peștelui reliefează limitele universului.
Statut social, moral sau psihologic al protagonistului
Statutul său social este de pescar. Acesta visează să-si schimbe condiția socială și să fie pădurar, sau pescar de nori.
Este reflexiv deoarece își pune multe întrebări de-a lungul piesei, precum “De ce trebuie să ne pierdem timpul cu lucruri care nu ne folosesc după moarte?” Se află în antiteză cu pescarii cu care se întâlnește și care se mulțumesc cu condiția în care se află, fără să caute să treacă de orizonturile care îi limitează
Se consideră ghinionist și ghinionismul său se exprimă prin încercările eșuate de a ieși din burțile peștilor.
În ceea ce privește portretul fizic, acesta îi remarcă îmbătrânirea, adică trecerea timpului, deoarece are o barbă lungă și ascuțită.
Statut social, moral sau psihologic al personajului cu care se află în relație
Evoluția relației dintre personaje
Tema operei
Tema operei este singurătatea
Trăsătura dominantă a personajului
Singurătatea
O scenă care demonstrează evoluția relației dintre personaje/trăsătura dominantă a protagonistului sau tema operei
Singurătatea sa se remarca atunci când este prins în gura celui de al doilea pește și se întâlnește cu doi pescari ce poartă fiecare câte o bârnă pe spinare, pescari cu care acesta nu poate să comunice, simbolizând singurătatea lui. Această scenă simbolizează rutina care-i duce pe oameni să se înstrăineze.
Altă scenă care demonstrează evoluția relației dintre personaje, trăsătura dominantă a protagonistului sau tema operei
O altă scenă care demonstrează singurătatea sa este și cea în care acesta caută să se comunice cu cineva, scriind o scrisoare mamei sale pe care o băgă într-o bășică de pește, cerându-i să-l salveze. Acesta calcă din greșeală bășica și dă de scrisoare, dar nu își dă seama că e scrisoarea pe care el a scris-o. Această scenă face trimitere la ideea că înstrăinarea de oameni duce la înstrăinarea de sine.
Un element de compoziție
Titlul Iona este compus din Io care semnifică eu și na care sugerează negarea eului, adică lipsa de acceptare a propriului destin, Iona dorind să se renască, lucru pe care i-l cere mamei sale. Acesta strigă Iona de multe ori, făcând referire la căutarea comunicării a personajului, care se află singur. La un moment dat, Iona nu aude decât jumătate de ecou, adică doar un Io, sugerând că vorbește doar cu sinea sa.
Un al doilea element de compoziție
Un al doilea conflict îl reprezintă conflictul lui Iona cu universul, care se opune dorinței sale de a ieși din burțile peștilor, acesta mereu aflându-se înăuntrul unei alte burți de pește care îl limitează. Acesta scapă de conflict prin sinucidere, impunându-și pentru prima dată singur destinul.
Anul publicării
1968
Autorul operei
Marin Sorescu
O alta trăsătură a neomodernismului este? (Comună cu cea din În dulcele stil clasic)
Peștele poate simboliza atât etapele vieții prin care trece Iona, la sfârșit sinuciderea făcând referire la trecerea de la bătrânețe la moarte. De asemenea, pestele poate simboliza omul care în loc să mănânce peștele, este mâncat de pește, adică nu-și decide destinul, peștele făcând trimitere la situația din care oamenii vor să scape. Singurul moment în care acesta-si controlează destinul este cel în care se sinucide.