Ion Flashcards
Curent/specie
Roman realist
O trăsătură care demonstrează apartenența la acel curent/specie
Relația de simetrie dintre incipit și final (descrierea șoselei și intrarea în drumul din sat) + reluarea în ordine inversă la finalul operei.
O altă trăsătură care demonstrează apartenența la acel curent/specie
Reprezentarea unor personaje dintr-o anumită categorie socială (Ion, Belciug, Vasile Baciu)
Statut social, moral sau psihologic al protagonistului
Țăran sărac care dorește să-și schimbe poziția socială prin obținerea pământului. Manipulator pentru că o face pe Ana să se culce cu el, crezând că acesta o iubește doar pentru a-l putea convinge pe Vasile Baciu să îi dea toate pământurile, știind că nimeni nu se va mai căsători cu Ana înafara de el. Violent Acesta își descarcă violența luându-se la bătaie. El se bate cu George Bulbuc fiindcă bănuiește că el i-a spus tatălui lui Ana unde se aflau. De asemenea, se bate și cu Simion Lungu, a cărui pământ l-a arat fără permisiunea lui. Infidel acesta dansează cu Florica în ziua căsătoriei sale cu Ana, după care Ana își dă seama că acesta nu a iubit-o. Harnic Acesta dădea dovadă de hărnicie deoarece se trezea de dimineață pentru a lucra pământul, lucru pe care-l prefera față de mersul la școală, deși citise cărțile pe care le cumpărase în timpul în care a fost elev.
Statut social, moral sau psihologic al personajului cu care se află în relație
Este fiica lui Vasile Baciu, motiv pentru care atât George Bulbuc cât și Ion doresc să se căsătorească cu ea. Este naivă deoarece nu bănuiește intențiile lui Ion în ciuda faptului că-l vede împreună cu Florica, increzându-se în iubirea pe care el i-o mărturisise. Fizic: e descrisă în antiteză cu Florica, care era frumoasă, motiv pentru care Ion nu o iubește pe Ana ci pe Florica. Este păcătoasă, pentru că comite păcatul moral al relațiilor extramaritale și al sinuciderii.
Evoluția relației dintre personaje
Dacă la început această arată empatie pentru ea, simțind milă deoarece Vasile Baciu dorea să o căsătorească cu George Bulbuc, după ce se căsătorește cu ea, Ion o îndeamnă să se sinucidă.
Tema operei
Lupta pentru pământ/dezumanizarea
Trăsătura dominantă a personajului
Iubirea pentru pământ
O scenă care demonstrează evoluția relației dintre personaje/trăsătura dominantă a protagonistului sau tema operei
Scena de la începutul operei unde Ion dansează cu Ana.
Altă scenă care demonstrează evoluția relației dintre personaje, trăsătura dominantă a protagonistului sau tema operei
Scena când sărută pământul după ce-l obține și scena căsătoriei dintre cei doi, în care Ion dansează cu Florica și Ana își dă seama de adevăratul motiv al căsătoriei
Un element de compoziție
Titlul
Un al doilea element de compoziție
Conflict interior reprezentat de cele două părți ale romanului: Glasul pământului și Glasul iubirii
Și celelalte conflicte ale lui Ion
Anul publicării
1920
Autorul operei
Liviu Rebreanu