Normer, lagar och regler Flashcards

1
Q

Normer

A

Varje samhälle har egna bestämmelser för vad som är rätt och fel. Till exempel är det inte passande att gå i badbyxor till skolan i Sverige. Ingen gör det även om det inte står i lagen att det är förbjudet. Det är alltså vad vi kallar en “oskriven lag”. Sådana oskrivna lagar kallar vi “normer” - något som finns i samhället som alla håller sig till och som finns inbyggd i vår kultur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Regler

A

Andra bestämmelser kallar vi “regler”. Det är sådant som gäller för vissa områden t.ex. i skolan, i idrottsklubben eller i familjen. Det kan t.ex. vara att din skola har bestämt att det är olämpligt att tugga tuggummi och ha keps på sig inomhus eller att du och dina föräldrar kommit överens om vilken tid du ska vara hemma på kvällen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Lagar

A

Slutligen finns det “lagar” som är bestämda (stiftade) av Sveriges riksdag. Dessa gäller alla medborgare i Sverige. Staten har fått i uppdrag att skydda oss för att vi ska kunna leva våra liv utan att riskera att drabbas av brottslighet. Om du bryter mot Sveriges lagar får du därför räkna med att staten på något sätt visar att du gjort fel. Du får någon form av straff. Detta kan du läsa om under rubriken “Straff”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är polisens jobb och vilka rättigheter har dem?

A

Polisen har fått i uppgift av staten att skydda medborgarna mot brott. Polisen jobbar inte bara i uniform på gator och torg utan jobbar också mycket med att utreda brott - att ta reda på vad som hänt och skaffa bevis mot den som brutit mot lagen. Eftersom polisens uppgift är att förhindra brott har de också vissa rättigheter som andra inte har, t.ex. begära personuppgifter av vem som helst (namn, personnummer, adress), befalla en folkmassa att skingra sig och att gripa en person som inte kan klara sig själv (en full eller en drogpåverkad).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur många brott anmäls och hur många av dem är av fortkörning?

A

I Sverige anmäls varje år mer än 1,2 miljoner brott. I denna siffra ingår inte de ca 200 000 brott polisen själva upptäcker och ger böter för direkt (fortkörning mm). I dag klarar polisen av att lösa omkring en fjärdedel av alla anmälda brott.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad händer om du bryter mot lagen?

A

Om du blir polisanmäld är det åklagaren som bestämmer om ditt fall ska tas till domstol. Du blir i sådana fall åtalad och får stå inför rätta. Efter rättegången följer dom och påföljd (straff). Exempel på påföljder är böter, fängelse, vård och samhällstjänst (oavlönat arbete på fritiden). Blir du missnöjd med domen kan du överklaga (få ditt fall prövat igen).

Om du begår ett brott genom att bryta mot en av Sveriges lagar leder det ofta till en polisanmälan. Är du under 15 år tar polisen kontakt med socialtjänsten. Man har bestämt att inga fängelsestraff ska utdömas för barn och att det är mycket lättare att få barn att sluta med kriminalitet. Därför vill man göra mer för att lösa problemen genom vård hos en minderårig än att bara straffa med fängelse. Läs mer om detta under “Domstolen”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Varför får man straff?

A

I Sverige dömer vi till olika straff av tre orsaker. För det första vill vi att straffet skall avskräcka från brott. Man hoppas att folk i och med att straffet finns ska tänka efter en gång extra innan man bryter mot lagen. För det andra vill man stänga in brottslingen från samhället så att medborgarna ska känna sig säkra. För det tredje tjänar straffet till att vårda brottslingen för att försöka återanpassa honom/henne till ett normalt och laglydigt liv. Enligt europeisk rättsuppfattning är det aldrig för sent för en människa att ändra sig och leva ett laglydigt liv. Det är en av anledningarna till att dödsstraff är omöjligt. Är man död är det svårt att börja ett nytt liv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly