EU och Sverige i EU Flashcards
De fyra friheterna
Fri rörlighet inom EU vad gäller; Kapital Varor Tjänster Personer (arbetskraft)
EG (EKSG+EEG+EURATOM=EG)
EG är en förkortning för “Europeiska Gemenskaperna”. 1958 bildades även Euratom, ett samarbete om gemensam kontroll på kärnenergiområdet (t ex kärnkraftverk). Tillsammans fick EKSG, EEG och Euratom namnet EG, Europeiska gemenskaperna.
Ministerrådet (EU - rådet)
Är det högsta beslutande organet i EU.
Utövar tillsammans med EU-parlamentet lagstiftande makt.
Består av ministrar ifrån ländernas regeringar.
Har ansvar för budgeten och sluter internationella avtal.
Fattar beslut genom röstning. Varje land har ett antal röster i förhållande till sin befolkningsmängd.
Europarådet
Består av ländernas regeringschefer.
Diskuterar alla aktuella internationella frågor som rör EU:s utrikes- och säkerhetspolitik.
EU- Kommissionen
Det organ som är ensamt om att få lägga fram förslag till ny lag i EU. EU:s verkställande organ, dvs genomför rådets beslut.
Består av en representant från varje medlemsland, dvs 28 stycken.
EU-Parlamentet
Utövar lagstiftande makt tillsammans med rådet.
Parlamentet delar även ansvaret med rådet för EU-budgeten. Parlamentet kan förkasta budgeten, vilket redan har hänt flera gånger. Det innebär att budgetförfarandet måste börjas om.
Parlamentet består av 732 representanter. Sverige har 20 representanter av dessa 732.
EU-parlamentet utses genom val i varje enskilt land.
Diskuterar alla möjliga politiska frågor.
Kan tvinga kommissionen att avgå genom misstroendeförklaring.
EU-domstolen
Domstolen skall se till att EU-lagstiftningen följs och att fördragen tolkas och tillämpas korrekt.
Domstolen kan döma medlemsstater som inte följer lagarna och fördragen till böter.
Enskilda individer kan få sin sak prövade i EG-domstolen, t ex om en privatperson i Sverige inte tycker att den svenska staten gör som det står i EU:s lagstiftning.
Finns i Luxemburg.
Europeiska centralbanken — ECB
Ansvarar för penningpolitiken i EU. Viktigaste uppgiften är att se till att det inte blir inflation och hålla värdet på Euron uppe.
Federalism
Federalism kommer från ordet federal som betyder förbund. Med federalism menas ett slags samarbete mellan stater, att flera stater gått samman och bildat ett förbund (en federation). Staterna kan bestämma vissa saker själva utan hänsyn till varandra, men har gemensamma regler för andra saker. Exempelvis USA, som är indelat i flera olika delstater med delvis egna lagar
Fördrag
Fördrag är en skriftlig överenskommelse mellan två eller flera länder som representanter för länderna har undertecknat. Fördrag kan också kallas konvention eller traktat.Reglerna för hur EU ska arbeta står i flera olika fördrag, till exempel Unionsfördraget (Maastrichtfördraget). Reglerna för FN:s medlemsländer står ofta skrivet i konventioner, t ex barnkonventionen.
Kol- och stålunionen
Den första byggstenen till dagens EU lades 1952, då Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG) bildades. EKSG innebar att Belgiens, Frankrikes, Italiens, Nederländernas, Luxemburgs och Tysklands produktion av kol och stål kontrollerades av en gemensam, överstatlig myndighet.
En tanke med detta var att förhindra att det skulle bli nya krig mellan länderna som var med. Kol och stål var varor som var väldigt viktiga för att kunna starta krig.
Monetär union
En monetär union är en union som handlar om ekonomiskt samarbete med gemensam valuta. Ordet monetär syftar på pengar. EMU är en monetär union inom EU. (Ekonomiska Monetära Unionen) Den gemensamma valutan inom EMU är Euro.
Ratificering
Med ratificering menas “godkännande”. Ordet ratificering används ofta när t ex EU eller FN ska godkänna eller anta en ny överenskommelse mellan olika länder.
Romfördraget
Romfördraget kallas för Romfördraget eftersom fördraget undertecknades i just Rom. Det var ett fördrag som gick ut på att utöka samarbetet mellan medlemsländerna.
1958 trädde Romfördragen i kraft och då bildades Europeiska Ekonomiska Gemenskapen, EEG. Det innebar att en gemensam marknad skulle skapas för alla typer av varor, samt på sikt även för tjänster, kapital och personer. Det är detta som brukar kallas för “de fyra friheterna” — alltså fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer.
Med fri rörlighet menas t ex att länderna som samarbetar inte får ta ut någon tullavgift på sådant som kommer från andra länder för att göra deras varor dyrare. Det betyder också att alla som är medborgare i ett EU-land ska kunna arbeta i alla EU-länder.
Union Union betyder ungefär “Enhet” eller “Gemenskap”. EU betyder “Europeiska Unionen” d.v.s. den europeiska enheten eller den europeiska gemenskapen. Det betyder att länderna som är med i unionen har ett nära samarbete med varandra.
Överstatligt
De regler, lagar och bestämmelser som fattas inom en federation som gäller för alla stater, kallas för överstatliga beslut. En ny lag som gäller för alla länder i EU är en överstatlig lag. Om Sverige stiftar en ny lag som bara påverkar oss som bor i Sverige, är det inte överstatligt, utan det kallas för inomstatligt. Om Sverige träffar ett avtal med Norge om import av lax, är det mellanstatligt.