Den svenska välfärden kort Flashcards
Vad hände under rekordåren?
I Sverige kallar man 1950- och 1960-talen för rekordåren. Sverige blev ett av världens rikaste länder och man började bygga upp välfärdssamhället Sverige där alla människor hade lika rätt till sjukvård, barnbidrag, skola och andra typer av trygghet.
Vad är Saltsjöbadsavtalet?
Saltsjöbadsavtalet 1938 hade nämligen företagare och fackföreningar undertecknat ett avtal på Grand Hotel i Saltsjöbaden. Avtalet gick ut på att istället för att kämpa mot varandra så skulle man samarbeta istället.
Vad menas med den svenska välfärden?
Man byggde fler och bättre bostäder som var billiga att bo i. Människor var inte beroende av fattigvården då de blev sjuka, arbetslösa eller gamla utan istället fick de bidrag, dessutom blev skolmaten gratis.
Vad hände med skatterna?
Allt detta kostade mycket pengar så skatterna blev högre än i andra länder.
Vad hände när kvinnor kom ut i arbetsmarknaden?
Då staten började bygga fler sjukhus, skolor och äldreboenden växte behovet av personal. Därför blev det allt fler arbetstillfällen för de kvinnor som tidigare tagit hand om hemmen eftersom männen redan hade ett arbete. Problemet blev istället att det blev svårt med barnpassningen eftersom kvinnorna kommit ut i arbetslivet. Detta löste man genom att satsa på daghem runt om i Sverige.
Vad är miljonprogrammet?
Riksdagen insåg problemet och satte igång med miljonprogrammet. På tio år skulle man bygga en miljon nya bostäder. Husen sattes ihop av färdiga betongdelar så därför såg dessa områden ganska lika ut.
Vad blev konsekvensen efter staten blev rikare?
I tjänstesamhället är man tvungen att ha en utbildning för att få ett jobb och eftersom staten har blivit rikare så har man råd att ge studiebidrag och studielån åt dem som vill läsa vidare.
Vad gjorde man för att tjäna mer pengar?
Det ökade behovet av arbetskraft ledde till en arbetskraftsinvandring, Scania och SKF är exempel på industrier som annonserade efter arbetskraft i utländska tidningar.
Vad hände när mindre människor fick jobb?
Den ökade arbetslösheten inom industrin ledde till att staten och kommunerna fick in mindre skattepengar och moms. För att klara sina utgifter började staten istället att låna pengar.
Vad händer runt slutet av 1990-talet?
Mot slutet av 1990-talet kom ekonomin igång igen. Nu var det branscher som telekom- och IT-branschen som stod för tillväxten. Flera statliga bolag privatiseras och det ges möjlighet för friskolor och privata vårdföretag och konkurrera med staten inom utbildnings- och vårdsektorn.