Jag 7 SO Begrepp Flashcards
Tidsanda
Med tidsanda menas den anda som rådde på en viss plats en viss tid. Tidsandan gäller alltid något som har skett. Tidsandan innehåller bland annat värderingar kring politik, kultur, värderingar, estetik och mentalitet.
Anakronism
Anakronism betyder att något, ett föremål, en åsikt, en kunskap eller en händelse placeras i fel tidsepok. Exempel är att placera bronslurar från bronsåldern i en målning som ska föreställa vikingatiden. Ett annat exempel är att döma människor som levt tidigares handlingar utifrån vad senare generationer vet.
Socialisation
Är den process där en individ tillägnar sig en grupps normer. Ofta sker det omedvetet genom att individen har kontakt med gruppens medlemmar.
Identitet
Identitet är det som särskiljer eller är typiskt för en person. Den kan antingen definieras av individen själv eller av dennas omgivning. Identiteten kan ändras och formas genom en persons liv.
Norm
Normer är förväntningar på hur man ska bete sig och regler som gäller i ett mindre socialt sammanhang eller i samhället i stort.
Socioekonomisk bakgrund
Med socioekonomisk bakgrund menas vilken ekonomi man har haft och med vilken grupp inom samhället man har en tillhörighet. Ofta definieras socioekonomisk bakgrund av studiebakgrund och yrke.
Mentalitet
Mentalitet är en uppsättning antaganden, förhållningssätt och värderingar som är dominerande hos en person eller en grupp personer. Ibland talar man om en viss nations mentalitet.
Livsfrågor
Livsfrågor är de stora frågorna som rör vad som är meningen med livet, vad som är ett gott liv och vad som händer efter döden exempelvis.
Rit
Rit eller ritual är en handling med en symbolisk innebörd. Exempelvis det kristna dopet när den nydöpta upptas i den kristna gemenskapen.
Sekulär
Sekulär betyder att något inte är påverkat av religion.
Äktheten
Om källan är vad den utger sig för att vara.
Tidskriteriet.
Ju närmare i tiden berättaren är, desto trovärdigare är uppgifterna. Ett protokoll från ett sammanträde är exempelvis en mycket god källa eftersom protokollförarens anteckningar är i det närmaste samtida. Även dagboksanteckningar är goda källor, medan memoarer som skildrar händelser som ägt rum för flera år sedan är betydligt mindre pålitliga.
Beroendekriteriet
Samstämmiga källors interna beroende av varandra. En trovärdig källa skall inte vara påverkad av en annan källa. För att ett påstående skall vara trovärdigt fordras som regel att det bekräftas av minst två av varandra oberoende källor. Om två ögonvittnen ger samma version utan att ha haft kontakt med varandra stärker det vittnesmålens trovärdighet betydligt, jämfört med om de kunnat diskutera den aktuella händelsen med varandra.
Primärkälla och sekundärkälla
Exempelvis är en ögonvittnesberättelse en primärkälla och därför mer trovärdig än en berättelse som bygger på hörsägen, en sekundärkälla. Primärkällorna är ursprungliga källor, medan sekundärkällorna har traderats (överförts). Ordagranna överensstämmelser mellan två texter indikerar tradering. Då är antingen en av texterna en avskrift av den andra, eller också har de en gemensam ursprungskälla.
Tendenskriteriet
Upphovsmannens intresse av att påverka opinionen. Den som har personliga, ekonomiska, politiska, ideologiska eller andra intressen i en sak kan misstänkas ge en falsk eller förvrängd bild av verkligheten. En tendentiös källa behöver dock inte vara direkt lögnaktig. Tendens kan också yttra sig i ett skevt faktaurval: man utelämnar fakta som strider mot det egna intresset och framhäver de fakta som stöder den egna saken.