Det långa 1800-talet begrepp Flashcards

1
Q

Industrialisering

A

Den historiska process när samhället går från ett jorbrukssamhälle till ett industrisamhälle

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Socialism

A

En ideologi som vill skapa det klasslösa samhället där så stor jämlikhet som möjligt råder

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Emigration

A

Utvandring, att lämna ett land för en lång tid framåt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nationalism

A

Ett hyllande av den egna nationen, kulturen och nationalstaten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Imperialism

A

En strävan hos vissa länder att utöka sitt område-på latin: herravälde

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kolonialism

A

Ett lands erövring av ett annat samt utnyttjande av tillgångarna där och införandet av den egna kulturen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Demokratisering

A

Införandet av demokrati

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Folkrörelser

A

En grupp i samhället med gemensamt intresse som organiserar sig för att ändra på missförhållanden. T.ex. arbetarrörelsen som kämpar för arbetarnas rättigheter

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Sekularisering

A

En process i samhället när religionen förlorar i betydelse för individen och samhället

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Historisk process

A

En förändring i samhället över tid t.ex. Industrialiseringen och sekulariseringen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Amerikanska frihetskriget

A

Det amerikanska frihetskriget, på sätt och vis också en revolution, ägde rum 1775-1783. De engelska kolonierna i Nordamerika var missnöjda med hur det gamla hemlandet utnyttjade dem ekonomiskt och att de inte fick vara med och bestämma. 1776 utropade sig “Amerikas förenta stater” självständiga från England, med krig som följd. Självständighetsförklaringen blev en del av Amerikas nya grundlag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Demografi

A

Betyder “befolkningsbeskrivning” och brukar visa hur stora olika åldersgrupper är i ett land, hur förhållandet ser ut mellan hur många som föds (nativitet) och dör (mortalitet) och därmed hur fort befolkningen ökar eller minskar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ekonomiska förhållanden

A

Hur de ekonomiska resurserna är fördelade mellan olika samhällshrupper i t ex ett land. Det kan vara vilka som är de ekonomiskt starka/svagaste samhällsgrupperna i ett land, vilka länder som är rikast/fattigast, hur den ekonomiska lagstiftningen ser ut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Franska revolutionen

A

Den franska revolutionen ägde rum 1789-1799 och hade bakgrund i dålig ekonomi på grund av krig, missnöje med Kungen och adelns privilegier. Under den här tiden presenterades “Deklarationen om de mänskliga rättigheterna”, Kungen halshöggs och staten tog makten över kyrkan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Inkvisition

A

Inkvisition är en slags kyrklig domstol som lyder under påven och som kunde utdela straff för dem som kyrkan tyckte trodde fel. Dessa kallades för “kättare”. Under 1500-talet användes den i Italien mot protestanterna, och i Spanien mot muslimer och judar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Kolonialisering

A

Kolonialisering kan vara när ett mer eller mindre obefolkat område odlas upp och befolkas av en grupp människor. När européerna kolonialiserade Sydamerika, Nordamerika, Afrika och Asien, bodde det redan människor där. Länder i Europa tävlade med varandra om att erövra områden utanför Europa för att bli mäktiga.

17
Q

Politiska förhållanden

A

Politiskt system/statsskick i ett land (t ex demokrati) eller vilka länder som samarbetar i världen, vilka länder som har mycket makt eller lite makt, om landet är utsatt för revolutionsförsök eller om det är ett stabilt politiskt klimat

18
Q

Produktionsfaktorer

A

Produktionsfaktorer är det som behövs för att kunna starta tillverkning av något i stor skala. Tänk på en kanot, men med lite annorlunda uttal: “KANOUT”. Kapital, Arbetskraft, Naturtillgångar, samhällsOrganisation, Utbildning, Teknik.

19
Q

Kapital

A

Är t ex pengar, men kan även vara realkapital — det vill säga maskiner, mark eller lokaler.

20
Q

Arbetskraft

A

Människor som ska sköta tillverkningen och maskinerna.

21
Q

Naturtillgångar

A

Det som används till varan som ska tillverkas, t ex får, träd, stenkol. Energi är en viktig naturtillgång som kan framställas på olika sätt beroende på vilken typ av energi som önskas.

22
Q

Samhällsorganisation

A

Att det finns bra infrastruktur (t ex vägar och kanaler), fungerande polis och rättsväsende, bra lagar.

23
Q

Utbildning

A

Arbetskraften behöver utbildning för att veta hur tillverkningen ska gå till.

24
Q

Privilegie

A

Adeln hade speciella villkor — privilegier — som inte den vanliga befolkningen hade. T ex behövde de inte betala skatt.

25
Q

Reformation

A

När Kristendomen delades upp i “katoliker” och “protestanter”. Martin Luther ledde den protestantiska rörelsen i “Tyskland” på 1500-talet. Han menade att var och en själv skulle kunna läsa och tolka bibeln och förstå det som sades på gudstjänster. (På den här tiden kunde de flesta inte läsa och skriva, och de flesta kunde inte heller latin som var språket som prästerna predikade på.)

26
Q

Teknik

A

För att tillverkningen ska fungera bra, behövs bra maskiner. Ju bättre maskiner, desto bättre varor och snabbare tillverkning.

27
Q

Revolution

A

En revolution är en relativt snabb och genomgripande förändring. Vid en politisk revolution, införs ett nytt politiskt system och nya ledare. En sådan revolution bryter alltid mot de lagar som gällde då.

28
Q

Skråväsende

A

En sammanslutning av yrkeskunniga, oftast hantverkare. T ex “sotar-skrå” eller “snickarskrå”. Skrået ville ha ensamrätt på tillverkningen och det var bara skrået som kunde utse “mästare” som var de enda som hade rätt att leda arbetet. Skråväsendet avskaffades i flera europeiska länderna i slutet av 1700-talet.

29
Q

Sociala förhållanden

A

Relationen mellan olika samhällsgrupper (som t ex yrkesgrupper eller etniska grupper) försörjer sig, vart de bor, vilka de umgås med.

30
Q

Tidigmodern tid

A

Namn på en epok. Tiden från slutet av 1400-talet tills franska revolutionen kallas för “tidigmodern”.

31
Q

Triangelhandel

A

Ett namn på ett utbytessystem under 1600- och 1700-talet. Flera europeiska stater deltog i triangelhandeln, men systemet var särskilt utmärkande för Storbritannien. Från de europeiska staterna byttes färdiga varor såsom t ex vapen, tyger, och järn mot slavar i Västafrika. Slavarna fraktades med skepp till europeiska kolonier i t ex Brasilien, Västindien och Nordamerika där de tvingades att bli arbetskraft. I utbyte mot slavarna tog européerna varor som socker, bomull och tobak som skeppades till Europa. I Europa berabetades dessa varor (råvaruförädling) och såldes vidare.

32
Q

Upptäcktsresor

A

Allt eftersom att tekniken utvecklades och båtarna blev bättre, blev resor ut i det okända — upptäcktsresor — allt vanligare. I slutet av 1400-talet och början av 1500-talet gjordes flera berömda resor, bland annat Christoffer Columbus och Amerigo Vespuccis resor.

33
Q

Upplysningen

A

Upplysningen är en benämningen på tiden i slutet av 1600-talet och löper över hela 1700-talet. Upplysningen hade sin bakgrund i maktmissbruk från kyrkan och enväldiga kungar, vetenskapliga upptäckter och ökad läskunnighet bland folket. Upplysningen leddes av filosofer som t ex Locke, Voltaire och Diderot. Budskapet var att människan i grunden var förnuftig och skulle tänka själv, inte lite så blint på vad kungar och präster säger.

34
Q

Industriella revolutionen

A

Industriella revolutionen startade i Storbritannien under 1700-talet. Den innebar att maskiner mer och mer tog över handens arbete, att fler varor kunde tillverkas billigare och på kortare tid. Att det hände just där och just då, har många samverkande orsaker. En viktig förutsättning var tillgången till produktionsfaktorer.

35
Q

Urbanisering

A

Namnet på stor folkförflyttning från land till stad, efter latinets urb som betyder stad