Muskelrelaksantia Flashcards
Hvordan opdeles muskelrelaksantia?
- Depolariserende neuromuskulært blokerende stoffer: f.eks. suxamethon
- Ikke depolariserende neuromuskulært blokerende stoffer: f.eks. pancuronium (bruges oftest)
Hvordan virker muskelrelaksantia?
Muskelrelaksantia virker ved binde sig reversibelt til acetylcholinreceptorer (nicotinerge receptorer) på den tværstribede muskels endeplade. Dette forhindrer acetylcholin i at binde sig, hvorved den normale impulsoverførsel blokeres og musklen afslappes derfor:
• De depolariserende muskelrelaksantia virker først som en agonist og giver kramper pga. excitation. Herefter er virkningen antagonistisk, da det bliver siddende og dermed forhindrer acetylcholin i at binde – dette fører til muskelafslappelse.
• De ikke-depolariserende virker som antagonister, hvorved depolarisering helt forhindres.
Hvordan kan man få virkningen af muskelrelaksantia til at ophøre?
Man kan anvende acetylcholinesterasehæmmere (glykopyrron og neostigmin er de foretrukne). Normalt nedbrydes acetylcholin til kolin og acetyl katalyseret af acetylcholinesteraser. Når denne nedbrydning hæmmes opbygges acetylcholinmolekyler, som overvinder virkningen af muskelrelaksantia.
Hvad er formålet ved brug af muskelrelaksantia?
• At blokere de neuromuskulære kontakter, så musklerne slapper af under bedøvelse.
Hvordan og hvor virker muskelrelaksantia?
- Muskelrelaksantia virker ved binde sig reversibelt til acetylcholinreceptorer (nikotinerge receptorer) på den tværstribede muskels endeplade. Dette forhindrer acetylcholin i at binde sig og den normale impulsoverførsel blokeres og musklen slapper derved af.
- De depolariserende muskelrelaksantia virker først som en agonist og giver kramper pga. Excitation. Herefter er virkningen antagonistisk, da det bliver siddende og dermed forhindrer acetylcholin i at binde – dette fører til muskelafslappelse.
- De ikke-depolariserende virker som antagonister, hvorved depolarisering forhindres.