Mineralen & Spoorelementen Flashcards
Calcium Functie
Calcium is van belang voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Als je voldoende calcium (kalk) binnenkrijgt, heb je op latere leeftijd minder kans op botontkalking of osteoporose. Verder is calcium nodig voor goede werking van zenuwen en spieren, bloedstolling en transport van andere mineralen in lichaamscellen.
Fosfor Functie
Fosfor of fosfaat geeft samen met calcium stevigheid aan botten en tanden. Ook vervult fosfor een functie bij de energiestofwisseling (tijdelijke opslag en transport) in het lichaam.
Magnesium Functie
Magnesium is nodig voor vorming van bot en spieren, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen,
het goed functioneren van spieren, een goede werking van een groot aantal enzymen en de energieproductie van de lichaamscellen.
Kalium Functie
Kalium is een mineraal dat samen met chloride en natrium betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam. Het helpt onder andere om het bloeddruk verhogende effect van natrium tegen te gaan.
Selenium Functie
Selenium werkt als antioxidant. Het beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging en maakt zware metalen die door verontreiniging in voeding terechtkomen minder giftig. Selenium zorgt ook voor een goede werking van de schildklier.
Fluor Functie
Fluoride is een spoorelement dat aanwezig is in tanden en botten. Fluoride beschermt tegen tandbederf.
Calcium ADH / AB
1000 |2500 (mg)
Fosfor ADH / AB
550 | - (mg)
Magnesium ADH / AB
350 (m), 300 (v) | 250 (als supplement) (mg)
Kalium ADH / AB
3500 | - (mg)
Selenium ADH / AB
70 | 255 (µg)
Fluor ADH / AB
7 | - (mg)
Calcium Voedingsbron
Melk, melkproducten en kaas, maar ook in graanproducten zoals brood en bepaalde groente.
Vitamine D stimuleert de opname van calcium in het lichaam.
Fosfor Voedingsbron
Melk, melkproducten, kaas, vis, vlees, peulvruchten en volkoren producten.
Magnesium Voedingsbron
Volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groente, noten, melk en melkproducten en vlees. Ook water kan bijdragen aan de inname van magnesium.
Kalium Voedingsbron
Vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten en brood.
Selenium Voedingsbron
Selenium zit in veel voedingsmiddelen. Vooral in vis en bepaalde soorten noten (vooral paranoten) zit veel selenium. Ook vlees, volkoren graanproducten en zuivelproducten leveren selenium.
Fluor Voedingsbron
In eten en drinken zit te weinig fluoride voor een goede bescherming tegen tandbederf. Daarom is het belangrijk om tandpasta met fluoride te gebruiken.
Calcium Intoxicatie
Bij meer dan 2.500 milligram calcium per dag kunnen urinewegstenen ontstaan. Er kan ook verkalking van de nieren en bloedvaatwanden optreden.
Fosfor Intoxicatie
Een teveel aan fosfor kan ontstaan bij een verminderde functie van de nieren (ouderdom bijv.). Die scheiden dan te weinig fosfor uit waardoor na een tijd botontkalking kan ontstaan.
Magnesium Intoxicatie
Bij meer dan 250 milligram magnesium per dag extra, dus naast de magnesium in je eten, kunnen darmklachten zoals diarree ontstaan.
Kalium Intoxicatie
Kaliumsupplementen met hoeveelheden van 5 tot 7 gram per dag kunnen negatieve effecten hebben op de hartfunctie. Een te hoog kaliumgehalte in het lichaam kan in het ergste geval leiden tot een hartstilstand.
Selenium Intoxicatie
Bij langdurig gebruik van te hoge hoeveelheden selenium kan het verlies van haar/nagels/tanden ontstaan, huidbeschadigingen en aandoeningen van het zenuwstelsel.
Fluor Intoxicatie
Bij langdurige inname van te hoge hoeveelheden fluoride kunnen bruine vlekken en strepen op de tanden ontstaan. Dit worden zebratanden genoemd. Ook kunnen nieren, botten, zenuwen en spieren worden aangetast bij overmatig gebruik van fluoride.
Calcium Deficiëntie
Vrouwen boven de 50 jaar en mannen van boven de 70 jaar: calcium wordt minder goed opgenomen in het bloed. De botten gaan langzaam ontkalken, waardoor oude mensen vaker iets breken.
Bij kinderen kan er rachitis ontstaan.
Fosfor Deficiëntie
Te weinig fosfor leidt tot pijn in spieren en botten, gebrek aan eetlust en het ontstaan van nierstenen.
Magnesium Deficiëntie
Mogelijke symptomen bij magnesium tekort zijn algehele lusteloosheid of vermoeidheid, spierkrampen en
hartritmestoornissen in extreme gevallen.
Kalium Deficiëntie
Een kaliumtekort is te herkennen aan een verminderde eetlust, verzwakte spieren, misselijkheid, lusteloosheid en in ernstige gevallen hartritmestoornissen
Selenium Deficiëntie
Symptomen die optreden bij een selenium-tekort zijn hartstoringen, spierpijn en spierzwakte.
Fluor Deficiëntie
Een tekort aan fluoride leidt tot tandbederf.
Chroom Functie
Chroom speelt een rol bij de werking van insuline in het lichaam en de koolhydraatstofwisseling. Chroom wordt ook wel de glucosetolerantiefactor (GTF) genoemd.
IJzer Functie
IJzer is belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen.
Zink Functie
Zink is onderdeel van vele enzymen in het lichaam. Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.
Koper Functie
Koper is nodig bij het vormen van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar, een goede werking van het afweersysteem en de bloedstolling. Koper is in het lichaam betrokken bij de overdracht van zuurstof (oxidatiereacties).
Jodium Functie
Jodium is belangrijk voor de productie van de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Chroom ADH / AB
25 – 35 | - (µg)
IJzer ADH / AB
11 (m), 16 (v 18-50) 11 (v >50) | - (mg)
Zink ADH / AB
9 (m), 7 (v) | 25 (mg)
Koper ADH / AB
0,9 | 5 (mg)
Jodium ADH / AB
150 | 600 (µg)
Chroom Voedingsbron
Groenten, fruit, volkoren graanproducten en in mindere mate in vlees en zuivelproducten.
IJzer Voedingsbron
Heemijzer zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis en kip. Non-heemijzer zit zowel in dierlijke producten als in plantaardige voedingsmiddelen, zoals brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten en in verschillende groenten zoals spinazie, postelein, paksoi en snijbiet
Zink Voedingsbron
Vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.
Koper Voedingsbron
Groente, fruit, vlees, brood en andere graanproducten, en cacaoproducten.
Jodium Voedingsbron
Zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier. Toegevoegd jodium zit in sommige vleeswaren, gejodeerd keukenzout en bakkerszout.
Chroom Intoxicatie
Geen effecten bekend bij hogere inname van chroom.
IJzer Intoxicatie
Te veel ijzer kan schadelijk zijn voor de lever (leverkanker), hart- en vaatziekten en de kans op diabetes type 2 neemt toe. Bij het slikken van meer dan 45 milligram ijzer per dag, kunnen acute maag en darmproblemen optreden zoals misselijkheid, overgeven en diarree.
Zink Intoxicatie
Geen gevolgen bekend van een hoge zink inname.
Koper Intoxicatie
Extreem veel koper in het lichaam kan leiden tot geïrriteerde darm- en slijmvliezen. Daar kan je misselijk van worden, van gaan braken of diarree van krijgen.
Jodium Intoxicatie
Een te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren. Te veel jodium kan onder andere leiden tot schildkliervergroting of over stimulering van de schildklier. Mensen met jodiumtekort of schildklierafwijking zijn extra gevoelig voor een hoge jodiuminname. Klachten die kunnen ontstaan zijn diarree, gewichtsverlies bij goede eetlust, hartkloppingen en nervositeit.
Chroom Deficiëntie
Chroom tekort uit zich in diabetes-achtige symptomen.
IJzer Deficiëntie
Je kan een ijzertekort herkennen aan
snel vermoeid, bleke huid, snel buiten adem, last van rusteloze benen.
Verder kan een tekort leiden tot bloedarmoede, alleen kan bloedarmoede ook andere oorzaken hebben zoals een tekort aan B11 of B12. Ook kunnen coeliakie of ziekte van Crohn een verminderde ijzer opname tot gevolg hebben
Zink Deficiëntie
Een tekort aan zink is te herkennen aan afwijkingen aan de huid, slijmvliezen en skelet, anders ruiken en proeven,
achterblijvende groei en ontwikkeling van het geslacht, verminderde afweer tegen infecties en nachtblindheid.
Koper Deficiëntie
Een ernstig tekort leidt tot bloedarmoede, een lichtere huid en botontkalking. Als je meer ijzer, zink en vitamine C binnenkrijgt dan er in de normale voeding aanwezig is, neemt het lichaam minder goed koper op.
Jodium Deficiëntie
Bij een tekort aan jodium gaat de schildklier trager werken en opzwellen (struma/strop). Klachten bij traag werkende schildklier kunnen zijn: gewichtstoename, het veel koud hebben, traagheid en obstipatie. Bij kinderen leidt een jodiumtekort tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen en bij een groot tekort tot dwerggroei (cretinisme).