Miljöskyddsjuridik Flashcards

1
Q

För att nå en hållbar utveckling för vårt samhälle finns olika styrmedel att använda. Vilka tre olika grupper/typer av styrmedel finns? ange minst 2 exempel på vardera styrmedel.

A

Informativa styrmedel: Märkningar och certifieringar
Ekonomiska styrmedel: Skatter, avgifter och subventioner
Rättsliga styrmedel: Olika krav på verksamheter såsom generella föreskrifter och tillstånd

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka är det som måste lyda/hålla sig till regleran i miljöbalken?

A

De som bedriver miljöfarlig verksamhet, vars faktiska drift har pågått efter den 30 juni 1969.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

”Förorenaren betalar” PP, försiktighetsprincipen PPP, ”bästa tillgängliga teknik BAT, miljökonsekvensbeskrivningar MKB; är exempel på viktiga principer och redskap i miljörätten.

a) Förklara kortfattat vad principerna innebär.
b) Resonera kortfattat på vilket sätt dessa principer/redskap befrämjar en hållbar användning av natur och människa.
A

a) PP: Alla som bedriver eller har bedrivit en verksamhet som medfört skada eller olägenhet för miljön ansvarar till dess skadan eller olägenheten har upphört för att denna avhjälps i den omfattning som kan anses skäligt enligt kapitel 10.
PPP: Krav att utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön ska vidtas ”så snart det finns skäl att anta” att det finns risk för skada.
BAT: Vid yrkesmässig verksamhet ska bästa möjliga teknik användas, vilket exempelvis kan vara krav på att använda en viss reningsteknik, ett visst bränsle, eller hur en anläggning ska utformas etc.
MKB: I en strategisk miljöbedömning ingår att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning, vilken innehåller uppgifter om verksamhetens eller åtgärdens lokalisering, utformning och omfattning; möjliga alternativ för verksamheten eller åtgärden; uppgifter om rådande miljöförhållanden; identifiering av miljöeffekter som kan uppkomma; mer mera.

b) PP: Att den som orsakat skadan är ansvarig för att åtgärda den främjar en hållbar användning av naturen, genom att det genom denna princip blir tydligt vem som är skyldig. Det skyndar på processen att rena naturen, men gör det också mindre ”attraktivt” att skada miljön. Annars kan det bli osäkerheter om vem som ska stå till svars.
PPP: Försiktighetsprincipen befrämjar en hållbar användning av natur på så sätt att åtgärder ska vidtas så snart det finns skäl att anta att det finns risk för skada. Om man väntar längre finns en risk att problemet växer och blir svårare att åtgärda.
BAT: Principen att använda bästa möjliga teknik säkerställer en viss standard för användning av olika produkter, reningsprocesser eller utformning av anläggningar, och på så sätt upprätthålls en hållbar användning av naturen.
MKB: En miljökonsekvensbeskrivning gör planen tydlig för vad verksamheten ska göra, var den ligger, vilka miljörisker det finns, och gör en helt enkelt förberedd på möjliga konsekvenser och hur de ska åtgärdas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Den första grundläggande principen för miljörätten är att utreda risker för miljön. vilket är det viktigaste verktyget (vad använder man främst) för att utreda risker för miljön (om förkortning anges ska denna förklaras eller skrivas ut)?

A

Det viktigaste verktyget för att utreda risker för miljön är miljökonsekvensbeskrivningar, vilka utreder vilka risker det finns för miljön.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

2 kap, paragraf 2 i miljöbalken handlar om kunskapskravet. Förklara kort vad detta innebär: vem som ska ha kunskap och vilken typ av kunskap man menar.

A

Alla som beskriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd ska skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsa eller miljön mot skada eller olägenhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

5 kap, paragraf 2 i miljöbalken handlar om resurshushållning. Vad innebär det, ge gärna exempel.

A

Resurshushållning innebär att varsamt hantera resurserna. Ett exempel på resurshushållning är cirkulär ekonomi; om vi återanvänder produkter behöver vi inte utvinna nya råvaror från våra resurser i samma utsträckning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Försiktighetsprincipen, bästa möjliga teknik, resurshushållning, lokaliseringskrav och några till i paragraf 2 (kap 2-6) styrs alla av kap 7 dvs rimlighetsavägning. Vad innebär det?

A

Rimlighetsavvägningen betyder att kraven bara gäller i den utsträckning det inte kan anses ”orimligt” att uppfylla dem. Man gör en avvägning mellan nyttan av skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått och kostnaden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär miljökvalitetsnormer och vad används de till?

A

En miljökvalitetsnorm är en bestämmelse om kvaliteten i luft, vatten, mark eller miljön i övrigt. Dessa används för att säkra miljökvaliteter, för att skydda människors hälsa och miljön, samt att uppfylla krav som ställs genom vårt medlemskap i EU.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Nationell rätt, EU-rätt och internationella överenskommelser är de redskap vi har för att försöka minska miljöproblem och få en hållbar utveckling. Beskriv kortfattat styrkor och svagheter hos Nationell rätt, EU-rätt och internationella överenskommelser och även hur dessa kompletterar varandra.

A

Nationell rätt
Styrkor:
Lättare att stifta och ändra lagar i takt med att man gör nya upptäckter.
Svagheter:
Omfattar endast landets agerande, andra länder omfattas inte av detta och kan därför fortsätta som vanligt.

EU-rätt
Styrkor:
Kan agera för miljöproblem som inte är lokala.
Svagheter:
Kan vara lite knepigt att ha strängare miljölagstiftningar än vad EU godkänner, får inte påverka marknaden.

Internationella överenskommelser
Styrkor:
Kan agera för miljöproblem som inte är lokala.
Svagheter:
Saknar effektiva rättsliga sanktionssystem.

Hur kompletterar de varandra?
Nationell rätt ser till att varje enskild nation kan sätta egna krav, medan internationella överenskommelser och EU-rätt kan styra flera länders arbete, och kan på så sätt ta hand om globala miljöproblem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad innebär suveränitetsprincipen och vad är fördelen respektive nackdelen med den när det gäller internationella överenskommelser?

A

Suveränitetsprincipen innebär att varje stat själv får bestämma hur det egna territoriets mark, vatten och andra naturresurser skulle utnyttjas. Efter hand har staterna förstått att många miljöstörningar även når grannländer, inom regioner av stater och ibland globalt. Insikten har nått en del stater tidigare än andra. T ex hävdade de skandinaviska staterna under 1970-talet att försurningen här berodde på förbränningen av fossila bränslen i brittiska kolkraftverk. Det fanns få ingen förståelse för den uppfattningen hos den brittiska regeringen. Idag erkänns allmänt att många typer av föroreningar är långväga och därmed gränsöverskridande.

Fördelen:
Det är upp till varje stat att göra vad man vill, större frihet för landet. Kan snabbt stifta egna lagar.
Nackdelen:
Aktiviteter i ett land kan drabba andra länder, vilket då inte kan åtgärdas utan internationella överenskommelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kan vi i Sverige ha hårdare miljöregler och lagar jämfört med EUs regelverk?

A

Vi får ha hårdare regelverk än EU, men det finns vissa begränsningar. Vi får inte ha regelverk som stoppar en viss handel. Vi kan exempelvis inte förbjuda import av en vara för att den innehåller en perfluorerande substans, om det skulle innebära ett stopp i handeln. EU befrämjar handel, och tanken är att handel inom EU ska vara enkel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly