Mikes Kelemen Törökországi levelek Flashcards

0
Q
  1. levél (Az emigránsok napirendjéről)
A

Az emigrációban élők napirendjéről és szűkös szórakozási lehetőségeiről tudósít. Szerkezete világos és jól tagolt: távolról közelít a tulajdonképpeni témához. A bevezetés Rodostó fekvésével, a vidék éghajlatával, a szőlő- és kerművelés módjával ismerteti meg az olvasót. Majd a város jellegzetes építésmódjának, lakosainak, szoásaiknak, a környék közbiztonságának bemutatása következik. Ezt követi a Rodostóban élő magyarok napirendjének és időtöltésének leírása. A fejedelem házának ,,klastromi szigorúságú” rendjéről, egyhangúságáról szól.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Jellemezd a levélgyűjtemény keletkezését!

A

Mikes Kelement 207 darabból álló levélgyűjteménye alapján tartják a 18. századi magyar próza kiemelkedő alakjának. A gyűjtemény törökországi emigrációjának éveiben keletkezett. A levelek keletkezése megegyezik datálásuk időpontjával, címzettjük pedig egy képzeletbeli személy, egy bizonyos P.E. grófnő Konstantinápolyban, akit a levélíró ,,édes nénémnek” szólít.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. levél (II. Rákóczi Ferenc haláláról)
A

A gyűjtemény leghíresebb darabja. A levélíró megrendülését mutatja a megszólítás nélküli, a gyász alaphangján megszólaló levélkezdés. A levelet az árvaság és a siratás motívuma foglalja keretbe. A bujdosók nemcsak vezérlő fejedelmüket vesztették el, hanem hazájukat is. Otthontalannak, idegennek érzik magukat a földön. Az eseményt a levélíró bevonja a húsvéti ünnepkörbe: egymásra vonatkoztatja Rákóczi és Jézus halálát.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

A Mikes-próza jelentősége

A

A levelek stílusának legfőbb értékét a nyelvi kifejezésmód könnyedsége, az élőbeszédhez közeli előadásmód adja. A szórakoztató szándékról vall a társalgó, csevegő, helyenként évődő, csipkelődő hang, valamint a játékos humor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly