Middeleeuwen I en II Flashcards
Pennenproef
Monniken die konden schrijven scherpten hun ganzenveer aan en oefenden daarna of de pen scherp was. Ze schreven enkele willekeurige woorden op
- ‘Hebban olla vogala…
Het begin van de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Een romantische pennenproef door een monnik: Hebben alle vogels nesten begonnen behalve ik en jij, wat beginnen we nu
Ridderromans / Ridderverhalen
Karelromans en Arthurromans
Karolingische (Karel)romans
Karelromans hebben als hoofdpersonage keizer Karel (gebaseerd op Karel de Grote (742-814)). Karelromans zijn veelal nog bloedige vechtverhalen en daarmee een onderdeel van de voorhoofse literatuur
Arthurromans
Arthurromans kennen de mythologische koning Artur (Excalibur, Ridders van de Ronde Tafel, de Heilige Graal) als hoofdpersoon. Arturromans vertellen over verfijndere ridders die zich gedragen volgens de regels van de hoofse cultuur.
Hoofsheid
Hoofsheid in een systeem van gedragsregels (‘beleefdheidsregels’, vanaf de 12e eeuw, geïnspireerd door de Arabische cultuur) waar de adel die leefde aan het hof werd geacht zich aan te houden.
Voorhoofs
In de tijd vóór de hoofse regels. Mensen gingen niet hoffelijk met elkaar om. Er waren geen maatschappelijke beleefdheidregels.
Leenstelsel / feodaliteit
Een leenheer (een keizer of koning) bezat een rijk, een stuk land. De leenmannen dienden hem met hun trouw en vechtlust: de leenmannen. In geval van oorlog dienden zij hun koning/keizer. In ruil voor hun diensten ontvingen zij land van leenheer.
Orale/mondelinge traditie
Literatuur werd in de Middeleeuwen aanvankelijk vooral mondeling overgeleverd, dus doorverteld van mond-tot-mond; het zat alleen ‘in de hoofden van mensen’
Minstreel
voordrachtskunstenaar, een middeleeuwer die er zijn beroep van maakte om verhalen te vertellen, trok rond van stad naar stad om zo geld te verdienen.
Sprookspreker
voordrachtskunstenaar, een andere naam voor minstreel.
Fabel
een verzonnen verhaal. Fabels gaan over dieren. Typische genre waarin dieren de hoofdrol spelen maar die dieren zijn vanbuiten dier, vanbinnen mens. Representeren mensen of groeperingen.
dierdicht / dierepos
dieren staan centraal en belichamen mensen, vaak maar met één eigenschap. In rijm/dichtvorm
Parodie en satire
commentaar op de menselijke maatschappij – hoe dom, slecht, bekrompen. Er wordt kritiek gegeven. Op een grappige manier
Moderne devotie
religieuze stroming of beweging waarbij men ernaar streeft om zijn leven te leiden in navolging van Christus, een leven vol naastenliefde, zelfverloochening en meditatie.