Mic dicționar de cuvinte liturgice Flashcards
ABSIDĂ
perete de zid semirotund
ABSTINENȚĂ
O practică legată de post care constă din renunțarea voluntară la diferite alimente sau activități lumești. Postul reprezintă o formă a abstinenței. (v. Post)
ACATIST
imn de laudă ce se citește sau se cântă în cinstea unui sfânt, a Mântuitorului Iisus Hristos sau a Maicii Domnului.
ACATISTIER
carte care cuprinde diferite acatiste (imnuri de laudă și preamărire) ale sfinților aflați în calendar, ale Mântuitorului și Maicii Domnului
AER (SFÂNTUL AER)
Cel mai mare dintre cele trei acoperăminte folosite pentru acoperirea Sfântului Potir și a Sfântului Disc în timpul Sfintei Liturghii. Reprezintă vălul în care a fost învelit Trupul lui Hristos. În timpul citirii Crezului, preotul clatină Sfântul Aer, simbolizând cutremurul ce a avut loc la Răstignire și la Pogorârea Sfântului Duh.
AFURISENIE
(excomunicare) - excluderea cuiva din Biserică pe timp limitat, din cauza neascultării sau călcării învățăturii de credință ortodoxă.
AGAPĂ
Cina dragostei, ce avea loc în Biserica veche și despre care vorbește Sfântul Apostol Pavel în (I Cor. 11:20 -34). Agapa este și numele Vecerniei ce se ține în după-amiaza zilei de Paști. Credincioșii își exprimă dragostea frățească, dându-și sărutul păcii, în amintirea lui Hristos Cel ce a Înviat.
AGHIASMATAR
1) construcție, de obicei rotundă, în care se sfințește aghiasma, la anumite zile și sărbători; 2) carte de cult.
AGHIASMĂ
apă sfințită, fie de Bobotează (aghiasmă mare), fie cu alte ocazii (aghiasmă mică)
AGNEȚ
(miel) - partea pătrată însemnată cu pecete ce se scoate la proscomidie din prima prescură, care, prin sfințire, se preface în Trupul Domnului.
AJUN
ajun se numește ziua dinaintea unui eveniment, a unei sărbători (în ajunul Bobotezei etc.)
AJUNARE
a ajuna înseamnă a posti post negru, fără a mânca nimic toată ziua (ex. în Vinerea Mare și în ajunul Bobotezei), iar seara, numai legume fierte, fără grăsime. Moș Ajun este ajunul Crăciunului, când se postește și încep colindele. Ajunarea, ca orice post, va fi însoțită de rugăciuni și fapte bune.
ALILUIA
(ebr.) „Lăudat să fie Domnul”.
ALITURGIC
fără Liturghie; aliturgice sunt zilele când, după tradiția veche a Bisericii, nu se săvârșește Sfânta Liturghie, nici chiar în mânăstiri. Aceste zile sunt: Vinerea Patimilor, când Iisus a fost răstignit și îngropat (în popor se mai numește și Vinerea Seacă); luni și marți din prima săptămână a Postului Paștilor; miercuri și vineri din Săptămâna Brânzei (ultima săptămână până la lăsatul secului de Paști); vinerea dinaintea Crăciunului și a Bobotezei, când aceste praznice cad duminica sau lunea și atunci se fac numai slujbele Ceasurilor și Vecernia . În zilele aliturgice se postește cu ajunare deplină.
ALTAR
partea cea mai sfântă a bisericii în care stau slujitorii, Sfânta Sfintelor. Locul în care se află Sfânta Masă și Sfânta Împărtășanie. Altarul închipuiește cerul cu tronul Prea Sfintei Treimi.
AMIN
Cuvânt de origine ebraică ce se traduce „Așa să fie”.
AMVON
1) loc mai înalt din naos sau un foișor zidit în perete, unde se citește Evanghelia și de unde se rostește predica;
2) soleea, în unele biserici ține loc de Amvon.