Malnutrition Flashcards
Glykogenolys:
är nedbrytningen av glykogen som finns lagrat i levern och musklerna till glukos. Glykogen byggs upp vid högt blodsocker i lever och muskler. Nedbrytning sker när kroppen lider av lågt blodsockervärde. Detta kan sedan ske aerobt genom citronsyracykeln eller anaerobt genom glykolys vilket genererar ATP som används av energikrävande processer i kroppens celler. Hormonerna som är involverade i att starta glykogenolysen är glukagon och adrenalin som utsöndras i kroppen vid lågt blodsockerhalt.
Glukoneogenes:
är en energikrävande process där glukos bildas från andra enklare föreningar som cellen inte kan bryta ner. Exempel på föreningar som genomgår glukoneogenes är laktat, glycerol och alanin. Glukoneogenes sker huvudsakligen i levern under fasta.
Reglering av blodsocker:
Mängden glukos i blodet regleras av två hormoner, insulin och glukagon
Parenteral näringstillförsel:
Parenteral näringstillförsel används när funktionen i mag-tarmkanalen är otillräcklig för att kunna tillgodose behoven av vätska och näring. Vid parenteral näringstillförsel tillför man näringen direkt i blodbanan genom en venkateter, som kan läggas i en perifer eller central ven
Enteral näringstillförsel:
Sondnäringar genom sond i näsan eller stomi till magsäck/tarm.