Maktperspektivet Flashcards

1
Q

Vad bygger maktperspektivet på?

A

Att alla har olika målsättningar och vill olika saker

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilket begrepp är centralt för detta perspektiv?

A

KONFLIKTER (det finns bra och dåliga)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Enligt Lukes formulering finns det tre dimensioner, vilka är dem?

A

Beslutsmakt, att få någon att göra något som de annars inte hade gjort. Börja analys med att kolla vad parterna vill, och vad de får ut.
Makt över agendan, Analys över vilka som styr vad som ifrågasätts. Alla saker blir inte ifrågasatta, varför? Hur kommer det sig att vissa aktörer vill något i just den frågan?
Makt över tanken, manipulation och styrning av hur andra uppfattar situationen och vad de tänker. Oftast svårt att analysera.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nämn de sex principerna för övertalning.

A
  • Likhetsprincipen, Man känner större förtroende för någon som man gillar eller liknar en själv. Det kan bara utseende, privatliv, aktiviteter eller liknande.
  • Auktoritet, Auktoriteter kan uppstå i form av kunskap och erfarenheter men också i form av högre position. Auktoritet bör etableras tidigt, helst innan förhandlingen, för att öka förtroendet.
  • Knapphet, En knapp resurs värderas högre. Få för handlingsalternativet att verka som något unikt. En förlust värderas högre än en vinst. Tryck hårt på vad som kan förloras, istället för vad som kan vinnas.
  • Konsekvens, Människan vill vara konsekvent med vad den säger och gör. Om någon säger att lösning A är ett bra alternativ kommer de troligtvis att agera efter lösning A. Kan delas upp i delmoment som ultimat leder fram till lösning A.
  • Ömsesidighet, Människor känner en obligation att ge tillbaka om de har fått något, både i form av ord men även materiella saker.
  • Social validering, i främst osäkra miljöer så gör man oftast så som andra gör eller så man tror att andra hade gjort.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly