MA-prov (2) Flashcards
Kan mer om andra talsystem?
Det finns t.ex det binära talsystemet, 4- , 5- och 6 - systemet, som är uppbyggt av en viss bas och ett visst antal siffror, med ett bestämt värde utifrån soffornas plats i talföljden. Annars finns det t.ex det romerska- och egyptiska talsystemet, som kännetecknas av att vara uppbyggt av olika tecken som ger talet dess värde, och inte positionen.
Kan räkna med sammansatta tal och primtal?
Alla sammansatta tal är att det är jämnt delbart med ett annat tal. Ett sammansatt tal är alltid produkten av två eller flera primtal. Vårt talsystem består av sammansatta tal och primtal. Ex på sammansatta tal är 4, 6, 8, 9 och 10, ex på primtal är 2, 3, 5, 7, och 11.
Kan mer om faktorisering?
Faktorisering menas med att man delar upp tal i deras primtalsfaktorer. Ex 25 5 5
Kan mer om delbarhet- om tal är delbara med 4, 7 och 8?
4: Talet ska vara jämnt, och de två sista sofforna bildar ett tal i 4.ans tabell.
7: Man tar talet som står från tiotals siffran och subtraherar med dubbla entals siffran. Finns differensen i 7:ans tabell är talet delbart med 7.
Ex: 525 52 - (5x2) = 42 (42 = 7x6)
91 9 - (1x2) = 7 (7x1)
413 41 - (3x2) = 41 - 6 = 35 (7x5)
Även om talet blir negativt, fast samtidigt finns i 7:ans tabell, är talet delbart med 7. Ex: 98 9 - (8x2) = 9 - 16 = -7
8: Talet ska vara jämnt och de sista tre siffrorna bildar ett tal i 8:ans tabell.
(15: Det ska vara delbart med 3 och 5)
Begreppen fattiga-, rika- och perfekta tal?
Fattiga tal - Ett tals delbarhets faktorer där summan blir mindre än det ursprungliga talet
Rika tal - Ett tals delbarhets faktorer där summan blir större än det ursprungliga talet
Perfekta tal - Ett tals delbarhets faktorer där summan blir lika med det ursprungliga talet
Kan räkna överslag och närmevärde?
När vi avrundar ett tal och får ett tal som är”ungefär”detsamma som det ursprungliga talet, men som är enklare att räkna med. Sådana värden på tal, som är ungefärliga, kallas förnärmevärden.
Inom överslagsräkning använder vi oss av avrundade värden (närmevärden) i våra beräkningar för att få fram ett ungefärligt svar.
Gör tydliga redovisningar som är lätta att följa?
Vara noggrann, visa från steg till steg hur du löser uppgiften. Det är viktigt att hoppen inte blir för stor, för då är det svårt att se och följa lösningen.
Visar säkerhet i dina beräkningar och ditt problemlösnings arbete?
Visa ett tydligt och säkert svar, hur man vågar tro på det man tror och lösa problemet av sin teori. Använda sig av steg för steg, visa problemets lösning hela vägen. Hur du resonerar fram ditt svar.
Redovisar strukturerat med korrekt matematiskt språk?
Att kunna visa på ett matematiskt språk hur man utför en problemlösning. Skriva ner och göra det tydligt till varje detalj hur man löser uppgiften.
Kan använda dina kunskaper i nya sammanhang, integrera de med tidigare kunskaper och erfarenheter, dra slutsatser och kan visa på en djupare och bredare förståelse i ämnet?
Använda och visa sin kunskap inom allt djupare grader. Gå från t.ex olika siffror, till olika talsystem, sammansatta tal och primtal och kunna förstå hur talsystem är uppbyggt. Matematiken handlar om förståelse och hitta modeller om allting.