Limitele temporale ale aplicarii legii penale Flashcards

1
Q

Ce trebuie sa avem in vedere pentru delimitarea limitelor de incidență temporală a unei legi penale?

A
  • perioada de timp cat se afla legea in vigoare (momentul intrarii si iesirii din vigoare)
  • momentul săvârșirii acțiunii
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Cum poate iesi o lege penala din vigoare?

A

prin abrogare (tacita si expresa) sau prin ajungerea ei la termen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Abrogarea expresa

A

Atunci când legea nouă prevede în mod explicit că legea veche sau o dispoziție din aceasta se abrogă.
Abrogarea poate fi -totala si partiala
-concreta si generica
Abrogarea concreta - când legiuitorul identifică și menționează explicit textele ce urmează a fi abrogate

Abrogarea generica - când legiuitorul se limitează la a utiliza o formă de genul „pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă orice dispoziții contrare”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Abrogarea tacita

A

se realizează prin înlocuirea unei dispoziții cu altă prevedere legală, care disciplinează exact aceeași materie, în același cadru și cu aceeași substanță ca și legea veche, astfel încât este de la sine înțeles că legea nouă înlătură implicit legea veche.
Aprobarea tacită poate fi totală sau parțială.

Abrogarea tacită a normei penale intervine doar în situația în care reglementare din legea nouă este incompatibilă cu prevederile normei anterioare, rezultând fără echivoc intenția legiuitorului de a înlătura cu titlu definitiv vechea reglementare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ce conditii trebuie indeplinite pentru a exista o abrogare tacita?

A
  • cele 2 norme să reglementeze aceeași materie
  • cele 2 norme să aibă aceeași destinatari
  • să existe o contradicție sau o incompatibilitate între scopurile celor 2 norme
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ajungerea la termen

A

Atunci cand legiuitorul a prevazut din chiar momentul adoptarii legii data la care ea va iesi din vigoare, incetandu-si efectele de la acea data.
Se poate intampla chiar si atunci cand nu a fost prevazuta o data de iesire pentru ca a fost adoptata doar pe durata existentei unei anumite situatii. (calamitati naturale, stare de urgenta etc.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Pierderea aplicabilitatii cu titlu temporar

A

Așa se întâmplă, în primul rând, în cazul concursului de calificări, adică atunci când 2 norme reglementează în paralel aceeași materie. În acest caz va avea aplicabilitate doar una dintre norme, cealaltă nefiind aplicabilă pe durata existenței celei dintâi, fără a fi însă abrogată.

O pierdere temporară a aplicabilității există și în ipoteza normelor în alb, atunci când normele completatoare dispar.

Tot astfel se intampla cand intra in vigoare o lege temporara, care scoate din vigoare, pe durata ei de existenta, reglementarea anterioara.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Determinarea momentului actiunii

A

Teoria actiunii => infracțiunea de rezultat va fi considerată comisă sub legea din momentul comiterii acțiunii, indiferent de legea în vigoare la data producerii rezultatului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Infracțiunile omisive

A

Legea aplicabilă este legea în vigoare la momentul când AR FI TREBUIT să se realizeze conduita cerută de lege, cu alte cuvinte, momentul în care expiră termenul stabilit, explicit sau implicit, de lege pentru efectuarea acțiunii.

Dacă nu se poate stabili cu precizie ultimul moment în care rezultatul mai putea fi evitat, se va aplica legea mai favorabilă.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Infracțiunea progresivă de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte

A

Pentru determinarea legii aplicabile se va avea în vedere în momentul comiterii acțiunii de lovire sau vătămare corporală, și nu momentul producerii rezultatului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Infractiunile cu durata de consumare

A

Momentul în raport cu care se determină legea aplicabilă este momentul epuizării, adică momentul în care ia sfârșit acțiunea sau are loc ultimul act de executare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Principiul neretroactivitatii legii penale

A

Potrivit art. 15 alin. (2) din Constituție, legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile.

O lege care incriminează pentru prima dată o faptă - sau care o reincriminează după o perioadă în care legea penală nu a mai prevăzut-o - nu poate fi aplicată decât în măsura în care fapta a fost săvârșită după intrarea în vigoare a legii noi.

În cazul infracțiunilor continue, continuate sau de obicei, dacă săvârșirea faptei a început sub legea veche, care nu o incrimina și a continuat sub legea nouă, infractorul va fi sancționat, dar numai pentru actele comise din momentul intrării în vigoare a legii noi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Exceptiile de la principiul neretroactivității

A

Prin lege penală mai favorabilă, în sensul textului constituțional, urmează să înțelegem orice dispoziție cu caracter penal cuprinsă în legi sau decrete, intervenită ulterior comiterii faptei și care prin efectele sale, duce la crearea unei situații mai ușoare pentru făptuitor.
Excepția de la art. 15 alin. (2) privește numai legile penale de drept material, nu și pe cele de procedură.
Legea de procedură penală, potrivit unui principiu general acceptat, este supusă regulii aplicării imediate a legii noi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Legea de dezincriminare

A

Noua legislație penală a instituit sistemul aprecierii in concreto, astfel că vom fi în prezența legii de dezincriminare atunci, când sub legea nouă, fapta concretă comisă de inculpat NU mai întrunește elementele unei infracțiuni.
În urma dezincriminării, fapta poate ieși complet din sfera ilicitului juridic sau poate atrage sancțiuni de altă natură, cel mai adesea contravențională.
Dispozițiile art. 4 din C.pen. privind legea penală de dezincriminare sunt aplicabile și în situațiile în care o faptă determinată, comisă sub imperiul legii vechi, nu mai constituie infracțiune potrivit legii noi datorită modificării elementelor constitutive ale infracțiunii

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Cand ne aflam in prezenta legii de dezincriminare?

A
  • atunci când este suprimată o incriminare din legea veche, aceasta nemaiavând un corespondent în legea nouă
  • atunci când, prin prevederile noii legi, se restrânge sfera de incidență a unui anumit text, astfel încât fapta concretă comisă de inculpat NU mai întrunește condițiile impuse de acesta
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ce se va intampla la proces pentu fapta dezincriminata?

A

Daca a început până la intrarea în vigoare a legii noi - clasare in faza de urmarire penala
- achitare in faza de judecata
Dacă s-a pronunțat deja o hotărâre definitivă de condamnare, executarea pedepsei nu va mai începe sau, după caz, va înceta la data intrării în vigoare a legii de dezincriminare.

16
Q

Efectele dezincriminarii

A

Nu are ca efect o repunere in situatia anterioara a condamnatului.
Efectele dezincriminării se produc în mod ireversibil, astfel încât eventuala reincriminare a faptei în viitor nu va mai putea avea nici un fel de consecințe cu privire la infracțiunile comise anterior dezincriminării.

17
Q

Legea de amnistie si gratiere

A

acte cu caracter retroactiv, ele neputând interveni decât cu privire la fapte comise anterior intrării lor în vigoare.

18
Q

Aplicarea legii penale mai favorabile în cazul infracțiunilor nedefinitiv judecate (art. 5 C.pen.)
Conditiile de aplicare

A
  • succesiunea de legi penale sa intervină între momentul comiterii faptei și momentul judecării definitive a infractorului
  • toate legile succesive să incrimineze fapta comisă de inculpat (continuitatea incriminării există, în primul rând, atunci când una dintre cele 2 norme se regăsește în întregime în cealaltă) + atunci când o circumstanță agravantă din legea veche devine infracțiune autonomă în legea nouă, continuitatea incriminării este asigurată
  • legile succesive să incrimineze sau să sancționeze diferit fapta comisă
19
Q

Criterii de determinare a legii penale mai favorabile

A
  • modificarea condițiilor de incriminare
  • modificarea condițiilor de tragerii la răspundere
  • modificarea regimului sancționator
20
Q

Determinarea legii penale mai favorabile în cazul legilor complexe

A

Curtea impune mecanismul evaluării globale. (Cel puțin pentru faptele comise după publicarea deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial, legea mai favorabila urmează a fi evaluată global, făcând încadrarea ansamblului de fapte și împrejurări potrivit unei legi, apoi potrivit celeilalte și alegând acea lege care în ansamblu conduce la o soluție mai favorabilă inculpatului.)
Acest mecansim se aplica art. 5 C.pen

21
Q

Aplicarea legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive (art. 6 C.pen.)

A

Legea nouă, intervenită după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, prevede pentru fapta comisă o specie de pedeapsă mai ușoară decât cea aplicată de instanță, sau deși prevede o pedeapsă din aceeași specie, aceasta are un maxim special mai redus decât pedeapsa concretă aplicată de către instanță.

22
Q

In care situatii se aplica art. 6 C.pen?

A
  • la pedeapsa închisorii sau amenzii, intervine o lege nouă care prevede un maxim special mai redus decât pedeapsa concretă aplicată
  • la pedeapsa detențiunii pe viață intervine o lege nouă care prevede pentru aceeași faptă pedeapsa închisorii, detențiunea pe viață se înlocuiește cu maximul special al pedepsei închisorii prevăzut pentru acea infracțiune
  • la pedeapsa închisorii intervine o lege nouă care prevede pentru aceeași faptă doar pedeapsa amenzii, închisoarea se înlocuiește cu amenda, fără a se putea depăși maximul special al pedepsei amenzii prevăzute pentru acea infracțiune
23
Q

Operarea art. 6 C.pen

A

Operează indiferent de modalitatea de executare a pedepsei, astfel că ea va fi incidentă și în cazul în care condamnatul a fost liberat condiționat sau a beneficiat de suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei.

Potrivit art. 6 alin. (7) C.pen., reducerea sau înlocuirea pedepsei în temeiul legii mai favorabile operează și atunci când pedeapsa a fost deja executată până în momentul intrării în vigoare a legii noi.

24
Q

Ultraactivitatea legii penale

A

Desemnează situația simetric opusă, respectiv ipoteza în care o lege se aplică dincolo de momentul ieșirii ei din vigoare, cu privire la fapte comise în intervalul de timp cât s-a aflat în vigoare.

25
Q

Legea penala temporara se imparte in?

A
  • Lege penela propriu-zisa -> legea în cauză are prevăzută explicit, din chiar momentul adoptării sale, data ieșirii din vigoare
  • Lege penala exceptionala - > adoptată în împrejurări excepționale, iar durata aflării in vigoare coincide cu perioada cât se menține acea stare
26
Q

Cand se aplica legea penala temporara?

A

Potrivit art. 7 C.pen., legea penală temporară se aplică infracțiunii săvârșite în timpul cât era în vigoare, chiar dacă fapta nu a fost urmărită sau judecată în acest interval de timp.

Legea temporară constituie o excepție și de la retroactivitatea legii de dezincriminare. Prin urmare, în ipoteza în care legea temporară a incriminat o nouă faptă, tragerea la răspundere pentru comiterea ei sub imperiul acestei legi rămâne posibilă și după ieșirea din vigoare a legii temporare.

Atunci când legea penală temporară este mai favorabilă decât reglementarea conținută în legea ordinară precedentă, vor primi aplicare dispozițiile legii temporare și pentru faptele comise anterior intrării ei în vigoare.