Limitele temporale ale aplicarii legii penale Flashcards
Ce trebuie sa avem in vedere pentru delimitarea limitelor de incidență temporală a unei legi penale?
- perioada de timp cat se afla legea in vigoare (momentul intrarii si iesirii din vigoare)
- momentul săvârșirii acțiunii
Cum poate iesi o lege penala din vigoare?
prin abrogare (tacita si expresa) sau prin ajungerea ei la termen
Abrogarea expresa
Atunci când legea nouă prevede în mod explicit că legea veche sau o dispoziție din aceasta se abrogă.
Abrogarea poate fi -totala si partiala
-concreta si generica
Abrogarea concreta - când legiuitorul identifică și menționează explicit textele ce urmează a fi abrogate
Abrogarea generica - când legiuitorul se limitează la a utiliza o formă de genul „pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă orice dispoziții contrare”
Abrogarea tacita
se realizează prin înlocuirea unei dispoziții cu altă prevedere legală, care disciplinează exact aceeași materie, în același cadru și cu aceeași substanță ca și legea veche, astfel încât este de la sine înțeles că legea nouă înlătură implicit legea veche.
Aprobarea tacită poate fi totală sau parțială.
Abrogarea tacită a normei penale intervine doar în situația în care reglementare din legea nouă este incompatibilă cu prevederile normei anterioare, rezultând fără echivoc intenția legiuitorului de a înlătura cu titlu definitiv vechea reglementare.
Ce conditii trebuie indeplinite pentru a exista o abrogare tacita?
- cele 2 norme să reglementeze aceeași materie
- cele 2 norme să aibă aceeași destinatari
- să existe o contradicție sau o incompatibilitate între scopurile celor 2 norme
Ajungerea la termen
Atunci cand legiuitorul a prevazut din chiar momentul adoptarii legii data la care ea va iesi din vigoare, incetandu-si efectele de la acea data.
Se poate intampla chiar si atunci cand nu a fost prevazuta o data de iesire pentru ca a fost adoptata doar pe durata existentei unei anumite situatii. (calamitati naturale, stare de urgenta etc.)
Pierderea aplicabilitatii cu titlu temporar
Așa se întâmplă, în primul rând, în cazul concursului de calificări, adică atunci când 2 norme reglementează în paralel aceeași materie. În acest caz va avea aplicabilitate doar una dintre norme, cealaltă nefiind aplicabilă pe durata existenței celei dintâi, fără a fi însă abrogată.
O pierdere temporară a aplicabilității există și în ipoteza normelor în alb, atunci când normele completatoare dispar.
Tot astfel se intampla cand intra in vigoare o lege temporara, care scoate din vigoare, pe durata ei de existenta, reglementarea anterioara.
Determinarea momentului actiunii
Teoria actiunii => infracțiunea de rezultat va fi considerată comisă sub legea din momentul comiterii acțiunii, indiferent de legea în vigoare la data producerii rezultatului.
Infracțiunile omisive
Legea aplicabilă este legea în vigoare la momentul când AR FI TREBUIT să se realizeze conduita cerută de lege, cu alte cuvinte, momentul în care expiră termenul stabilit, explicit sau implicit, de lege pentru efectuarea acțiunii.
Dacă nu se poate stabili cu precizie ultimul moment în care rezultatul mai putea fi evitat, se va aplica legea mai favorabilă.
Infracțiunea progresivă de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte
Pentru determinarea legii aplicabile se va avea în vedere în momentul comiterii acțiunii de lovire sau vătămare corporală, și nu momentul producerii rezultatului.
Infractiunile cu durata de consumare
Momentul în raport cu care se determină legea aplicabilă este momentul epuizării, adică momentul în care ia sfârșit acțiunea sau are loc ultimul act de executare.
Principiul neretroactivitatii legii penale
Potrivit art. 15 alin. (2) din Constituție, legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile.
O lege care incriminează pentru prima dată o faptă - sau care o reincriminează după o perioadă în care legea penală nu a mai prevăzut-o - nu poate fi aplicată decât în măsura în care fapta a fost săvârșită după intrarea în vigoare a legii noi.
În cazul infracțiunilor continue, continuate sau de obicei, dacă săvârșirea faptei a început sub legea veche, care nu o incrimina și a continuat sub legea nouă, infractorul va fi sancționat, dar numai pentru actele comise din momentul intrării în vigoare a legii noi.
Exceptiile de la principiul neretroactivității
Prin lege penală mai favorabilă, în sensul textului constituțional, urmează să înțelegem orice dispoziție cu caracter penal cuprinsă în legi sau decrete, intervenită ulterior comiterii faptei și care prin efectele sale, duce la crearea unei situații mai ușoare pentru făptuitor.
Excepția de la art. 15 alin. (2) privește numai legile penale de drept material, nu și pe cele de procedură.
Legea de procedură penală, potrivit unui principiu general acceptat, este supusă regulii aplicării imediate a legii noi.
Legea de dezincriminare
Noua legislație penală a instituit sistemul aprecierii in concreto, astfel că vom fi în prezența legii de dezincriminare atunci, când sub legea nouă, fapta concretă comisă de inculpat NU mai întrunește elementele unei infracțiuni.
În urma dezincriminării, fapta poate ieși complet din sfera ilicitului juridic sau poate atrage sancțiuni de altă natură, cel mai adesea contravențională.
Dispozițiile art. 4 din C.pen. privind legea penală de dezincriminare sunt aplicabile și în situațiile în care o faptă determinată, comisă sub imperiul legii vechi, nu mai constituie infracțiune potrivit legii noi datorită modificării elementelor constitutive ale infracțiunii
Cand ne aflam in prezenta legii de dezincriminare?
- atunci când este suprimată o incriminare din legea veche, aceasta nemaiavând un corespondent în legea nouă
- atunci când, prin prevederile noii legi, se restrânge sfera de incidență a unui anumit text, astfel încât fapta concretă comisă de inculpat NU mai întrunește condițiile impuse de acesta