Izvoarele dr penal Flashcards
Ce poate desemna izvorul de drept?
- organul de la care emană o norma juridică (izvor creator)
- imperativele sociale care determină adoptarea unei reguli juridice (izvor natural)
- forma de exprimare a regulii de conduită (izvor formal)
Ce inseamna izvor de drept penal?
Modul de manifestare sau forma pe care regula de drept o îmbracă și sub care se face cunoscută persoanelor ținute să se conformeze acesteia.
Clasificarea izvoarelor de drept formal
- scrise și nescrise (forma pe care o îmbracă)
- interne și externe (autoritatea de la care emană)
- directe și indirecte (modul de operare)
Prin ce sunt reglementate infractiunile si pedepsele?
Infracțiunile și pedepsele sunt reglementate prin lege organică
Care sunt izvoarele de drept penal?
- Constitutia si unele decizii CCR
- Legile organice si actele normative asimilate acestora
- Ordonantele de urgenta
- Cutuma
- Decretele prezidentiale
- Decizii ICCJ pronuntate in dezlegarea unor probleme de drept / in recurs in interesul legii
- Izvoarele internationale
Constitutia si unele decizii CCR
În textul constituției sunt menționate numeroase valori sociale pe care dreptul penal este chemat să le apere ca, de pildă, suveranitatea, independența, unitatea și indivizibilitatea statului, drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei umane, proprietatea etc.
Constituția reglementează imunitatea de jurisdicție penală a șefului statului și membrilor Parlamentului, acordarea amnistiei și grațierii, punerea sub acuzare a Președintelui pentru infracțiunea de înaltă trădare etc.
Deciziile Curții constituționale (care au caracter negativ) constituie izvoare de drept penal. Deciziile CCR prin care se constată neconstituționalitatea unei legi sau ordonanțe sunt obligatorii și opozabile erga omnes. Deși ele nu creează norme de incriminare, au capacitatea de a scoate din vigoare o astfel de normă.
Legile organice si actele normative asimilate acestora
Legea organică este principalul izvor de drept penal. Incriminarea unor fapte și stabilirea sancțiunilor corespunzătoare nu se mai poate face pe calea legii ordinare.
Actele normative adoptate în sfera dreptului penal până în 1991 rămân în vigoare în măsura în care conținutul lor nu contravine prevederilor constituționale. În același timp, aceste acte sunt asimilate legii organice, astfel că ele nu vor putea fi modificate sau abrogate decât tot pe calea unei astfel de legi.
Ordonantele de urgenta
Admisibilitatea de principiu a ordonanțelor de urgență ca izvoare de drept penal pare a fi general admisă, art. 115 alin. (5) făcând referire explicită la „ordonanța de urgență, cuprinzând norme de natura legii organice”.
In schimb ordonanțele simple nu pot fi sub nici o formă izvoare de drept penal
Cutuma
Cutuma se caracterizează prin 2 elemente: un element material constând într-o suită de fapte repetate, durabilă și clară și un element juridic reprezentat de certitudinea caracterului de regulă comportamentului în cauză.
Domeniile predilecte în care cutuma poate interveni cu valoare de izvor de drept penal vizează
- sfera cauzelor care fac ca fapta să nu fie infracțiune (cazul circumciziei sau perforarea lobului urechii fetițelor)
- interpretarea legii penale (atunci când determinarea conținutului unor concepte utilizate de legiuitorul penal se face prin raportare la anumite practici sociale)
Decretele prezidentiale
Acordarea grațierii individuale este o măsură dispusă prin decret, care are aptitudinea de a modifica sau stinge raportul juridic penal, ca efect al manifestării de voință a autorității prezidențiale.
Decizii ICCJ pronuntate in dezlegarea unor probleme de drept / in recurs in interesul legii
Prima procedură evocată se declanșează atunci când, în cursul judecății, un complet de judecată al ICCJ / Curții de apel / Tribunalului, învestit cu soluționarea cauzei în ultimă instanță, constată că există o chestiune de drept de a cărei lămurire depinde soluționarea pe fond a cauzei respective. În acest caz, instanța respectivă va putea solicita ICCJ să pronunțe o hotărâre prin care să se dea o rezolvare de principiu chestiunii de drept cu care a fost sesizată.
Potrivit art. 477 alin. (3) C.proc.pen., dezlegarea dată chestiunilor de drept este obligatorie pentru instanțe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I, inclusiv în cauza care a determinat sesizarea.
Potrivit art. 471 C.proc.pen., recursul în interesul legii este menit să asigure interpretarea și aplicarea unitară a legii de către toate instanțele judecătorești. Și în acest caz, dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanțe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea întâi. În acest caz, decizia se pronunță numai în interesul legii și nu are efecte asupra hotărârilor judecătorești examinate și nici cu privire la situația părților din acele procese.
Izvoarele internationale
Izvoarele directe sunt tratatele și convențiile internaționale care, odată ratificate, creează drepturi și obligații în sarcina persoanelor fizice sau juridice și a organelor judiciare, fiind deci aplicabile în mod nemijlocit de către instanțele române.
Izvoarele indirecte sunt acele tratate sau convenții internaționale care, odată ratificate, creează în sarcina statului obligația de a introduce în legislația penală internă o anumită reglementare. Aceste acte internaționale NU pot fi aplicate în mod DIRECT de către instanțele naționale.