Introducere drept penal general Flashcards

1
Q

Cum se definește dr. penal?

A

Dreptul penal poate fi definit ca un ansamblu de norme juridice de drept public, prin care sunt
reglementate faptele ce constituie infracțiuni, precum și condițiile și consecințele angajării răspunderii în cazul comiterii acestor fapte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Caracterele dr. penal

A

Ramură de drept public
Ramură autonomă de drept
Caracterul subsidiar al dreptului penal
Caracterul selectiv al dreptului penal

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ce implica ramura de drept public

A
  • Valorile sociale apărate de dreptul penal sunt de interes public. Chiar și atunci când valoarea socială lezată este una privată, intervenția dreptului penal se face în considerarea faptului că protejarea respectivei valori împotriva unor atingeri ilegitime interesează conviețuirea normală în cadrul grupului social.
  • Raporturile de drept penal se stabilesc întotdeauna între stat și o persoană fizică sau juridică.
  • Dreptul de a stabili care fapte constituie infracțiuni și sancțiunile aplicabile este un drept exclusiv al statului.
  • Titularul dreptului de a trage la răspundere penală o persoană este statul.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ce implica ramura autonoma de drept

A

Autonomia normativa a dreptului penal presupune aptitudinea dreptului penal de a crea el însuși norme de conduită, fără a se limita la sancționarea încălcărilor normelor impuse de alte ramuri de drept.

Autonomia conceptuală a dreptului penal se manifestă prin aceea că dreptul penal nu este ținut de sensul pe care anumiți termeni îl au în contextul ramurilor de drept din care sunt preluați, ci poate conferi un alt sens acestor noțiuni.

Autonomia procedurală a dreptului penal rezidă în aceea că procesul penal se bucură de o independență completă în raport cu procedurile nepenale în care s-ar statua asupra acelorași fapte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ce inseamna caracterul subsidiar

A

Dreptului penal îi revine misiunea de a reglementa aplicarea celor mai severe sancțiuni în cazul comiterii unor fapte prin care se aduce atingere în cel mai înalt grad valorilor sociale ocrotite de lege. De aceea, se consideră că dreptul penal are caracter subsidiar, normele penale intervenind ca ultima ratio, doar atunci când sancțiunile prevăzute de normele altor ramuri nu sunt suficiente pentru asigurarea protecției valorii sociale. (principiul intervenției minime a dr. penal)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ce inseamna caracterul selectiv

A

Potrivit doctrinei, caracterul selectiv al protecției oferite de dreptul penal poate fi relevat prin prisma 3 elemente:
- Dreptul penal nu protejează valoarea socială împotriva oricăror atingeri, ci doar împotriva anumitor conduite specifice, susceptibile să o lezeze.
- Sfera acțiunilor relevante pentru dreptul penal este mult mai restrânsă față de cea a faptelor considerate ilicite în raport cu normele altor ramuri de drept.
- Acțiunile considerate ca reprobabile exclusiv din punct de vedere moral, care nu afectează ordinea publică sau terții, rămân, de regulă, în afara cadrului de sancționare a dreptului penal. (ex: blasfemia, adulterul, relații homosexuale, cerșetoria, vagabondajul, prostituția)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly