Les 5 UA Flashcards

1
Q

Hoe gebeurt de inschrijving van een hypotheek?

A
  • Om de hypotheek tegenstelbaar te maken aan derden moet die worden ingeschreven door de hypothecaire schuldeiser, zijn gemachtigde en zijn rechtsverkrijgers.
  • Bij kantoor Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie van het arrondissement waar het bezwaarde goed is gelegen: artikel 82 Hypotheekwet.
  • De goede trouw van de derde speelt niet, ook al was hij op de hoogte dat de hypotheek werd toegestaan, zolang die niet is overgeschreven is deze niet tegenstelbaar aan de derde. Goede trouw speelt bij bij overdracht van een onroerend goed (art. 1 hyp)
  • Formaliteite: artikel 83-85: zijn op straffe van nietigheid maar deze sanctie speelt enkel als het gebrek een nadeel heeft berokkend aan derden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is de hernieuwing van de inschrijving?

A
  • De gevolgen zijn maar voor 30 jaar: artikel 90 dus de schuldeiser kan een hernieuwing van zijn inschrijving vragen om zijn rang te behouden: dan blijft de eerste datum van inschrijving behouden.
  • Gebeurt via een uitdrukkelijk verzoek tot hernieuwing hypotheek gericht tot het bevoegde kantoor binnen de lopende termijn van 30 jaar en met nauwkeurige aanuiding van de te vernieuwen inschrijving.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is de doorhaling?

A
  • ARtikel 92-95: door een doorhaling zullen de gevolgen van de inschrijving ophouden te bestaan voor de toekomst: dit via kantmelding.
  • Doel: hypothecaire toestand van het onroerend goed in overeenstemming brengen met de realiteit.
  • Voorwaarden:
    1) Uitdrukkelijke wil om door te halen
    2) Alleen door belanghebbende van de inschrijving hypotheek
    3) in Authentieke vorm
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is vermindering?

A
  • Artikel 92-95: een vermindering is een gedeeltelijke doorhaling.
  • Heeft ofwel betrekking op bepaalde goederen, op het bedrag (het plafond) of op beiden
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hoe kan een hypotheek tenietgaan?

A
  • Artikel 108: de verschillende mogelijkheden:
    Hypotheek volgt het lot van de gewaarborgde schuldvordering (accessoriteit) dus als de gewaarborgde schuldvordering tenietgaat, dan ook de hypotheek:
    Bv. Betaling, verajaring, ontbinding,…
  • Ook nog een aantal zelfstandige gronden:
    Afstand hypotheek, nietigverklaring, tenietgaan van het goed waarop de hypotheek rust of het recht waarop de hypotheek betrekking heeft, verjaring, …
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is hypotheekzuivering

A

Ook hypotheekzuivering: een geheel van juridische rechtshandelingen waardoor een gehypothekeerd onroerend goed van alle hypotheken en lasten gezuiverd wordt zonder dat de schuldvordering waarvoor de hypotheek werd verleend noodzakelijk is afbetaald.

  • 3 vormen:
    1) Vrijwillige zuivering: Notaris zal bij de verkoop vragen aan de hypothecaire schuldeiser of hij akkoord is met een zuivering tegen betaling van de koopprijs: notaris ontvangt de prijs en zal deze bij voorang aan de hypothecaire schuldeisers betalen ten belope van de openstaande schuldvordering.

2) gemene procedure van hypotheekzuivering: artikel 109-122 Hyp. W. En art. 1323 Ger. W. Over de vrijwillige vervreemding
3) Bijzondere wettelijke vormen van hypotheekzuivering bij uitvoerend beslag: onteigening, openbare verkoping, faillissement, gerechtelijke reorganisatie,…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat zijn de rechten van de hypotheekhouder?

A

1) Volgrecht: artikel 41 en 96 Hyp. W.
2) Ondeelbaarheid: artikel 41
3) uitwinning van de hypotheek: schuldeiser enkel verhaalsrecht op het onroerend goed: artikel 1560 Ger.W

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is het volgrecht?

A
  • Artikel 41 en 96 Hyp. W.
  • Hypothecaire schuldeiser volgt het onroerend goed waarop de hypotheek rust, ook al wordt dit overgedragen, bij overdracht blijft oorspronkelijke schuldenaar persoonlijk gehouden tot zijn schuld met zijn hele vermogen, terwijl de derde bezitter propter rem is gehouden.
  • Volgrecht verdwijnt met het bezwaarde goed, maar er is een mogelijkheid om een aanvullende hypotheek te verstrekken: artikel 79
  • Vaak zakelijke subrogatie waarbij een ander goed in de plaats komt: art. 10. Bv. Geldsom van de verzekeraar als het goed afbrandt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly