Läkemedel och miljön Flashcards
För att skydda vår miljö mot oönskade effekter av kemikalier utförs miljöriskbedömningar. Med andra ord görs en bedömning av risken av kemikaliers närvaro i miljön. Ett tämligen vagt begrepp kan tyckas: Vilken miljö är det vi vill skydda?
I dagens samhälle används begreppet miljö i olika sammanhan. Primärt är det ett samlande begrepp för de djur och växter som omger oss. Sekundärt omfattar milön också smaspelet mellan dessa sjur och växter som vi lärt som ekologi.
Vad innebär det när en kemikalie är giftig?
Att en kemikalie är giftig betyder att den ger upphov till negativa biologiska effekter i celler, organ, vävnader eller fysiologiska system, vilket kan leda till sjukdomar, kroniska skador och i värsta fall döden. Även om det ibland brukar sägas att det endast är dosen som avgör om en kemikalie är ett gift eller inte, så finns det idag förfinade förklaringar till vad som är giftigt och vad som inte är giftigt.
Andra viktiga faktorer som styr en kemikalies giftighet är dess upptag, fördelning i kroppen samt hur effektivt den avgiftas av densamma. Ibland kan denna ”avgiftningsprocess” ge upphov till metaboliter (omvandlingsprodukter) som är giftigare än moderssubstansen. I stora drag sker dessa processer på liknande sätt i olika arter, men även små evolutionära skillnader kan leda till att två närstående arter uppvisar motsatt respons som svar på expone- ring för en kemikali
Vad är ekotoxikologi?
Den vetenskap som studerar effekter av kemikalier på ekosystem kallas ekotoxikologi. Inom ekotoxikolo- gin ska man, till viss del även ta reda på hur kemikalier sprider sig, tas upp i och möjligen ackumuleras i organismer samt bryts ned och/eller omvandlas i miljö. Ekotoxikologi är alltså ett tvärvetenskapligt ämne som omfattar miljö- kemi, toxikologi och ekologi.
Persistensen ger i stora drag ett mått på hur svårt det är för ett ekosystem att bryta ner en kemikalie. Detta kan medföra att ett enda utsläpp ger upphov till relativt konstnta nivåer i en miljö över en mycket lång tid. I realiteten kan dock ett kontinuerligt utsläpp av en kemikalie som är relativt lätt nedbrytbar påverka ett ekosystem på liknade sät
Vad är skillnad på hälso- och miljörisker?
En hälsoriskbedömning bedömer risker (t.ex. giftigheten) för en art (människan), ska miljöriskbedömningen ta hänsyn till miljoner arter, med olika fysiologi, känslighet, levnadsstrategier, habitat, nischer, plats i näringsvävar och roller i energiflödet.
Varför är vattenmiljön så viktigt när man vill bedöma miljöeffekter av läkemedel?
Vi kommer förr eller senare riskerar ett läkemedel eller dess nedbrytningsprodukter att hamna i vattenmiljön, oftast via våra kommunala reningsverk för använda eller kasserade preparat, eller via industriella processer och därtill anslutna reningsverk vid tillverkning av läkemedel. Det är alltså mer sannolikt att läkemedelsrester hamnar i vattenmiljön än i någon annan del av miljön. I vattenmiljön skulle de rent teoretiskt kunna omsättas via näringskedjor och eventuellt kunna återföras till människan, via t.ex. fisk eller andra födoämnen från vattenmiljön. Det man främst kan oroa sig för är kanske ändå inte människan och hennes hälsa i detta sammanhang, utan om organismer som utgör en viktig del i vattnens ekosystem kan dra
Vad finns det för etiska aspekter gällande försöksdjur?
Akuttester har blivt allt vanligare och kommer med stor sannolikhet att öka ännu mer. I en större bild kommer mängden djurförsök att minska då mindre kosmetika och liknande kommer inte testas på djur.
I Sverige skyddar djurskyddsverket försöksdjursverksamheten och ser till att etiska experiment genomförs.
Ge ett par exempel på läkemedel som släppts ut i naturen och lett till förändringar?
PP-piller och liknande hormon mediciner har hamnat i våra vatten vilket i sin tur har lett till förändringar i naturen nära där vatten släpps ner.
Moderna antidepressiva läkemedel, selektiva serotoninåterupptagshäm- mare (SSRI) som är i ökande användning. I Läkemedelsverkets rapport finns här substanser som preliminärt klassas som giftiga/mycket giftiga och ej lättnedbrytbara i ett ekotoxikologiskt perspektiv och där kunskapen om effekter på arten människan är relativt god, men mycket tunn när det gäller andra arter. SSRI-läkemedlen förefaller alla vara svårnedbrytbara och ekotoxiska, men ej bioackumuleran
Hur definieras uttrycket riskanalys enligt kemikommissionen?
Riskanalys: Bedömning av sannolikheten för att en skada skall uppkomma och av skadans möjliga omfattning.
Defintionen ställer krav på bedömningen med bl.a. kvantitativa uppskattningar av sannolikheten föra tt skador skall inträffa.
Vad finns det för tre modeller som används för att urskilja riskbedömning?
Den första är en modell där man tillämpar en generisk riskbedöm- ning. Denna typ av bedömning utgör utgångspunkten för EU:s riskbe- dömning av nya och existerande ämnen samt biocider och innebär att man startar från tänkta generella scenarier, som skall kunna gälla för hela EU.
I den andra typen av bedömning tillämpas en platsspecifik (site spe- cific) riskbedömning. Då utgår man från ett verkligt scenario, t.ex. områ- det som påverkas av ett punktutsläpp med dess speciella utsläppsmängder och miljöfaktorer.
En tredje form är en probabilistisk riskbedömning och här börjar man närma sig den mera strikta definitionen av riskanalys. Här tar man hänsyn till statistiska fördelningar av ingående parametrar såsom känslig- heten för det kemiska ämnet hos olika arter, variationer i vattenföring (och därmed utspädning) i de vattendrag som fungerar som recipient för punkt- källor etc. Denna modell för riskbedömning är ovanlig, då den kräver till- gång till mycket omfattande information, men delar av konceptet kan förekomma i de andra två modellerna.
Vad innebär PNEC?
Predicted No-Effect-Concentration och avser långsiktigt påverkan av dessa saker.
Det finns tre möjlgia slutsatser som reslutat av riskbedömningen:
1) det finns ett behov av ytterligare information/testning
2) det finns för närvarande inga behov för ytterliagre
3) det finns behov att minska riskerna: befingtliga riskreducerande åtgärder skall tas med i beräkningen.