Genomgång av tentor Flashcards

1
Q

Hur kan man med röntgenstrålning mäta vilka olika grundämnen som finns i ett prov (till exempel ett prov av insamlade partiklar som finns i luften)?

A

Röntgenstrålar träffar ett prov, växelverkar de med atomerna i provet vilket leder till att atomerna exciteras och tar upp energi från röntgenstrålning. När atomerna återgår till sina ursprungliga energitillstånd, frigörs överskottsenergin som karakteristiska röntgenfluorescens strålar. Varje grundämne har sitt eget unik spektrum av röntgenstrålar som man kan använda för att identifiera dem. En detektor kan identifiera ämnet och koncentrationen. Lättare grundämnen som kol, väte, syre och kväve är svårare att identifiera eftersom dessa ämnen har LÄGRE energinivåer av röntgenfluorescensstrålar och därför behövs känsligare instrument.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ozonhalten i stratosfären påverkas av förekomst av Freoner. Beskriv varför?

A

Freoner frigörs i atmosfären. De transporteras upp till stratosfären. Freonmolekylerna bryts ned av solens UV-strålning och frigör kloratomer (Cl). Kloratomerna interagerar med ozon (O3) i stratosfären. Kloratomerna katalyserar nedbrytningen av ozonmolekyler genom att bilda kloroxid (ClO) och en vanlig syreatom (O). Kloroxiden (ClO) kan sedan reagera med en annan syreatom (O) och återbildas som en kloratom (Cl), redo att fortsätta katalysera ozonnedbrytning i en kedjereaktion. Resultatet är en minskning av den totala mängden ozon i stratosfären, vilket leder till en ozonförtunning, särskilt i områdena kring Antarktis, där ett ozonhål kan bildas under våren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är kemisk jämvikt?

A

Kemisk jämvikt är då en kemisk reaktion äger rum med samma reaktionshastighet som dess motsatta reaktion. Koncentrationerna av reaktanter och produkter ändras inte även om reaktionerna ändras under jämvikt. Nettoreaktionen är noll eftersom att framåt och bakåt reaktioner kompenserar för varandra. Ekvilibrium konstanten, och [A],[B],[C] och [D] är koncentrationerna av reaktanterna respektive produkterna vid jämvikten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Varför är valenselektronerna för en atom så viktiga inom kemin?

A

Valenselektronerna är de elektroner som sitter längst ut på ett ämnes elektronbanor och visar hur villiga ämnen kommer att vara på att skapa bindningar. Dessa elektroner styr över kemiska bindningar som kan skapas för att bilda molekyler genom att antingen dela, överföra eller ta elektroner för att skapa starkare bindingar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka fyra flöden i det globala kolkretsloppet påverkar människor mest? Beskriv kortfattat hur människor påverkar var och en av dessa flöden (cirka 2-3 meningar per flöde)

A

Det första kretsloppet är det som människan direkt påverkar: utsläpp från bilar, industrier och transport som släpper ut stora mängder med CO2. Dessa leder till ökade nivåer av CO2 som oftast inte går att kompenseras. Dessa hamnar uppe i atmosfären och ökar växthuseffekten som finns över hela jorden vilket mer eller mindre påverkar alla ekosystem.

Det andra kretsloppet är från förbränning: detta kan komma från naturligt som att en blixt sätter eld på ett träd vilket skapar en skogsbrand eller så kan det vara från mänsklig påverkan som någon glömmer att släcka ut ett ljus vilket skapar en brand. Även om dessa är medvetna eller omedvetna så leder detta till att CO2 släpps ut. I vissa fall kompenseras mängderna medan de i andra fall inte gör det.

Det tredje kretsloppet är havens kretslopp. Från mänsklig aktivitet som jordbruk släpps det ut stora mängder med biprodukter som hamnar i havet vilket i sin tur leder till övergödning och algblomning. Ett stort problem som kan uppstå från detta är ökad produktion av CO2 som i sin tur kan leda till försurning av haven eller utsläpp av CO2 från haven.

Det fjärde kretsloppet som kan påverkas av människor är jordbruk. Ja, jag sa precis att havens kretslopp påverkas av jordbruk men jordbruken på också påverkas av människor. Mängder av CO2 som hamnar i luften kan även binda sig uppe i luften och kontribuera till försurning av regn. Försurning av regn hamnar inte bara i havet utan även på marken på plantor som kanske inte klarar av att hantera nivåerna. En negativ effekt som detta kan leda till är helt enkelt att plantors kvalitet minskar eller död. Detta betyder att mer fält kommer behöva skapas för att kompensera förlusten samtidigt som gödningsmedel kommer att öka vilket i sin tur kommer att leda till påverkan i haven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly