Bevarandebiologins grunder Flashcards

1
Q

Varför är små populationer en risk?

A

En liten population leder till att naturliga risker och dödsfall i framtiden kan leda till tvingade parningar av släktingar som är allt för när besläktade. Genetiken spelar stor roll när en liten population lever på en plats under en lång tid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur räknar man ut artantalets ökning i relation till yta? Vad leder ökande yta till?

A

S (artantal) = C x A^z
där C är en konstant som är olika beroende på område och organismgrupp medan A är ytan och z ett tiofaldigande av ytan.

Med ökande yta ökar artantalet snabbt i början men planar ut efter hand inom en naturtyp. Ska man jämför artantalet mellan olika områden måste man ta hänsyn till områdets yta.

Nyare teorier säger att art-yta-relationen som att en art bara förekommer i en mindre del av den fundamentala nischen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad finns det för teorier gällande artrikedom?

A

En tidig tanke var att den stlrre stabilteten i termpatur över året skapade utrymme för samexistens av flera arter.

En annan teori säger att tillgänlig energi sätter ett tak över hyr många arter som kan samexistera inom ett område bl.a. genom att begränsa antalet trofinivåer.

En tredje förklaring som stöds av en hel del data är att artantalet ökar med ytan en naturtyp. Mekanismen bakom anses vara att även mycket specialiserad arter, vilka därmed förekommer mycket gelst likseom deras habitat, bara kan leva i stora livskraftiga populationer inom stora områden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad nämner öbiogeografi och metapopulationsekologi?

A

Öbiogeografi handlar om att antalet arter på en ö bestäms av valandsen mellan artinvardring och artförsvinnande. Hastigheten av indvandringen minskar med antalet arter samt avstådent fårn spridningskällan. Oisolerade öar antas ha mer än isolerade.

Metapopulationsekologi bygger på samma principer men i motsats till den handlar teorin snarare om enskilda arters förekomst istället för alla arter inom ett område. Inom metapopulationsekologin arbetar man mycket med datorsimuleringar av olika modellsystem. Vissa arter påverkas negativt av att

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly