Genetik och GMO Flashcards

1
Q

Vad är skillnaden mellan traditionell variation och selektion? Vad hände under den gröna revolutionen?

A

Traditionell variation sker av spotana och naturliga processer i naturen hos olika organismer. Medan selektion är inducerade och skapade för förädling via naturliga eller onaturliga processer.

Gröna revolutionen 1960-1970 talen:
Storskaligehet
Markbearbetining
KOnstbevattning
Hadelsgödsel
Bekämpning Medelpriser minskade
KRITIK: monokultur, utsläpp av gifter, övergödning, onaturliga korsningar, beroende intensivt jordbruk och gynnar fröföretag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är Medelska korsningar och vad leder dessa till?

A

Medelsanska korsningar .revolution i början av 1900-talet korsningar för att få s.j. Recessiva anlag dominant. Efter en del generationer kommer man att märka recessiva drag hos växter. Från 1950-talet har mutationsförädling lett till nya förändrade växter, att leta efter goda egenskaper har vi skapat ca 200 nya egenskaper i veten sedan 1950.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är GMO? Är det rätt med Förädlade vs. GM-växter?

A

GM-växter: GMO genetisk modifierade växter som inte sker naturligt men undantag kan vara induktion av polyploidi eller fusion av celler av växter som kan utbyta genetiskt material genom.
Tillåtet i Europa: en del av DNA-sekvens kastas om, DNA-sekvens förloras, DNA-sekvens kopieras m.fl.
Klassisk GMO: en stor del av DNA har förts in i växten på ett mycket onaturligt sätt.

Artbarriär - överföring av genetiskt material är begränsat till de arter som kan korsas. Universell genetisk kod (ATCG) gör det mycket lätt för oss att överföra information mellan olika arter. Vi kan tekniskt sett koppla människor med apor eller gorillor. Bör vi göra detta? Nej.

Chansartade resultat att mixa hela genom mellan arter kan få resultat som inte kan förutspås.

Tid: förändring av vissa karaktärer tar många år att uppnå om någonsin alls. Mycket snabbare att använda GM än den konventionella förädlingen av arter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad finns det för typ av tekniker som används för att transformera gener till växter?

A

Den kanske vanligaste metoden är att använda sig av agrobacterium för att tranformera gener till växter. Agrobacterium är en jordbakterie, med andra ord en växtpatogen som kan läggas in i växter för att ändra DNA och det ända naturliga sättet att göra detta.

Transformering: allt främmande DNA som sätts in mellan DNA ändarna kommer att flyttas in till växtens kärna genom och produceras som i bakterien. Man byter ut den gen bakterien skickar in för att be växten göra mat mot en egenskap man vill tillföra eller inaktivera bort (sätta till DNA som trasar sönder gen). För in bakterien vid blomningsfasen då växtens celler är öppna under en längre tid.

Andra mer onaturliga metoder för att få liknande resultat har och göra med att direkt gå in i plantans genom och addera eller helt ändra på saker innan “födsel” för att odla fram vissa saker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur fungerar Herbicid besprutning? Hur påverkar potentiell resistens? Är det farligt eller inte? Vad finns det för fördelar och nackdelar?

A

Herbicid besprutning är standard i det moderna jordbruket och de flesta besprutningsämnena “attackerar” T-DNA som finns i på predatorerna.

Tanken med att använda sådan teknik var att konstande skulle bli billigare än ifall dyrare ämnen användes. Ett intressant sätt att genomföra det: sätt till EPSP enzym + glyfosat oxidas vilket bryter ner glukos. Roundup resistance via T-DNA.

Vidare herbicid är farligt eller inte är upptill personen. Generna kanske inte flyttas över eftersom det inte finns en selektiv fördel hos ogräs som inte är exponerad till den specifika herbiciden men det finns områden där resistens har skapat. Dock går det att argumentera att lösning är lätt: ny sorts herbicid.

Fördelar: mer mat, billigare, herbicid leder till mindre farliga ämnen och mindre bränsle.
Nackdelar: lite kunskap om dess påverkan, spridningen i naturen, bönderna kommer inte gynnas ekonomiskt utan snarare bolagen samt monokultur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad finns det för typ av andra idéer där GMO kan användas för att gynna folk? (Vaccin, ris och vete)

A

Ett förslag under 90-talet pratade om att lägga vaccin antigener till olika vaccin som rabies, kolera, anthrax, pest och hepatit B i bananer. Ett förslag som har forsatts att forska på men utan stor lycka. Fördelar med detta var låg produktionskostnad, lätt att modifiera, minimerar risk för pontentiell kontaminering, oralt intag och enkelt att lagra.

Golden Rice är ett annat exempel. Detta ris är skapat för att vara en “superfood” med stora mängdet av B-karoten, vitamin A och andra nyttiga ämnen. Gener från påskliljoer och en viss bakterie tillsattes för att optimera riset. Golden Rice är fortfarande inte ute på marknaden eftersom att dess risker inte är klara. Samtidigt är dess existens ett sätt att lösa världshunger. Överväger behovet ibland riskerna?

Det har även diskuteras att genom variation och selektion ta från ett salt tolerant vete i Bangladesh. I stor delar av landet går inte att odla växter på grunda av salthalten som finns i landet. De flesta i Bangladesh svälter inte utan behöver bara mer att äta. I ett projekt från GBG och Lund för att försöka modifiera plantor för att fungera i Bangladesh. Hur ökar man variationen? Detta görs genom att inducera en förändringar. EMS ändrar slumpartat flera C-G pat till A-T par. DNA-koden bestämde proteinernas utseende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly