Kreativitet og idegenerering Flashcards

1
Q

Hvad kan du fortælle os om Goffin og Mitchell’s kreativitets og idegenereringsmodel?

A

Del 1: Goffin og Mitchell’s ide model er inddelt i tre kasser. Første kasse kaldes “fuzzy front end”. Anden kasse kaldes “Choice of best ideas”. Tredje og sidste kasse kaldes “implementation”.
Fra venstre side af illustreres de ideer der

Del 2: vi har anvendt modellen til, at ……

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvordan vil du definere kreativitet?

A

Bessant & Tidd definerer kreativitet som; “The use of imagination or original idea to create something.”

En anden god definition er Amabile’s; ”Creativity is the production of a novel and appropriate response, product, or solution to an open-ended task”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar os motivationsmodellen

A

Den indeholder to sider. Den ene kaldes instrinsic og den anden kaldes extrinsic.

Instrinsic bygger på en naturlig interesse og passion for selve arbejdet/opgaven i sig selv:
Glæde, formål, udvikling, nysgerrighed, passion, selv udtrykkelse og sjov.

Ectrinsic bygger på udbyttet der vil komme ud af, at gøre et stykke arbejde: Forfremmelse, lønstigning, bonus, fordele og priser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvad er flow modellen?

A

Flow modellen er bygget op som et kordinatsystem.
Ud af den vandrette X akse er færdigheder og op ad den lodrette Y akse er udfordringer.
Herimellem er der tre stadier som beskriver forholdet mellem en medarbejders færdigheder og en arbejdsopgave. Her gælder det om at ligge i flow stadiet, sådan at der er bedst balance mellem udfordring og færdigheder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Fortæl os om Goffin og Mitchell’s “Managing the Fuzzy Front end” model. FFE model.

A

The Fuzzy Front End modellen er en oversigt over de forskellige faser man typisk vil gennemgå fra ide-fasen til lancerings-fasen.

Modellen viser faserne fuzzy front end, til og fravalg af bedste idee og så til implementering.

The fuzzy front end er her hvor alle ideerne bringes i spil. Når man bevæger sig videre fra første stadie skal man gøre sig nogle til og fravalg i forhold til innovationsideerne. Ideer udvikler sig til koncepter i anden fase. Her bliver flere ideer fravalgt, og andre ideer konkretiseres så de er klar til implementeringsfasen. I sidste fase falder nogle ideer til jorden, mens andre ideer udvikler sig til konkrete forretningsprojekter som afprøves på markedet. Det er en iterativ proces, som gør at man som udvikler kan bevæge sig frem og tilbage mellem faserne alt efter hvordan ens til og fravalg påvirker innovationsideerne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad betyder divergent og konvergent tænkning?
Og hvorfor kaldes modellen IDEO?

A

Divergent tænkning inkluderer de processer, hvor målet er at udvide forståelsen for problemet og de processer som skaber nye idéer og løsningsforeslag.
Konkrete designmetoder til divergent tænkning er eksempelvis brugerindragende workshops med fokus på idé-genering eller feltstudier hvor man fokusere på at udvide forståelsen for det komplekse problem, der anses forskellige af både designer, kunde og bruger.

Modsat er konvergent tænkning aktiv i de processer, hvor målet er af afgrænse mulighedsrummet og endeligt bevæge sig imod et færdig design.
Konvergent tænkning kan eksemplificeres med det at lave prototyper. At bygge en prototype er naturligvis at konkretisere sin idé, så den faktisk kan avnedes af en bruger i en specifik situation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvad er en NUF-test og hvordan har i brugt den?

A

NUF-testen er et værktøj til hurtigt, at teste dine innovationsideer. Testen inkluderer 3 parametre som du skal give dine ideer en score ud fra. “New” - om man har set lignende ideer før?
“Useful” - Løser den problemet du forsøger at løse?
“Feasible” - Vil det rent faktisk fungere i praksis?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Forklar de fire p’er modellen og placer jeres innovationside i modellen.

A

De fire p’er inkluderer Paradigm, Product, Proces & position.
I denne model er begreberne inkrementel og radikal vigtige. Inkrementel betyder at gøre hvad vi allerede gør, bare bedre.
Hvorimod radikal betyder at gøre noget anderledes.
Man kan groft sagt sige, at man bevæger sig fra inkrementelle ændringer til radikale ændringer jo længere du bevæger dig væk fra det bekendte.

Produkt = digitalt fitnesskort, man har set lignende løsninger. Derfor inkremental innovation. AI delen gør at vi bevæger os tættere på en radikal innovation.

Proces = det er selvfølgelig noget andet end at bruge det fysiske nøglekort. Men vi har set flere selvbetjeningsløsninger før, med digitale nøglekort. Derfor inkremental innovation. Endnu engang er det AI delen der vil bringe os tættere på en radikal innovation. Da det vil være en helt andet måde folk vil gå i fitness på, med skræddersyet træningsvejledning og logbogsystem.

Position = innovationen med det digitale fitnesskort er også en inkremental innovation i forhold til positionen. Med AI kan vi tale om en radikal innovation, da vi hermed vil tilbyde et produkt til fitnessbrugerne som man ikke rigtig har set før.

Paradigme = her er der heller ikke den store radikale innovation. Man vil måske kunne argumentere for vi bevæger os ud i midten af aksen, da innovationen kan være med til at påvirke hvordan vi tænker fitness og måden at holde os sund på. Dog ikke så meget, at jeg vil kalde det en radikal innovation. Det er stadig blot en forbedring af den træningsoplevelse vi kender fra de nuværende fitnesscentre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly