Kardiologi Flashcards

1
Q

VAD ÄR FÖREKOMSTEN AV STABIL RESPEKTIVE AKUT KRANSKÄRLSSJUKDOM I SVERIGE?

A

I Sverige har ungefär 200 000 kärlkramp, 30 000 vårdas för hjärtinfarkt och 12 000 för instabil angina varje år. 



Prevalensen av angina pectoris är ca 5 % vid 50 års ålder men ökar till ca 10-14% vid 75 års ålder. Prognosen är relativt god men ca 1 % mortalitet per år.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

VAD ÄR DET BAKOMLIGGANDE PATOFYSIOLOGIN TILL UPPKOMST AV ATEROSKLEROTISK HJÄRTSJUKDOM?

A

Vid akut sjukdom är den viktigaste bakomliggande mekanismen ett ateromatöst lipidinlagrat inflammerat plack som rupturerar. Trombocyter uppfattar det som en kärlskada och aggregerar vilket i sin tur aktiverar koagulationssystemet så att en tromb bildas.

Bildandet av ateromatösa plack börjar redan i tonåren genom att kolesterol lagras i kärlväggen. LDL oxideras och aktiverar makrofager som startar en inflammatorisk process som försvagar placket och gör det benäget att rupturera.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

VILKA ÄR DE KÄNDA RISKFAKTORERNA FÖR ATEROSKLEROTISK KRANSKÄRLSSJUKDOM?

A

Rökning, hög LDL/HDL-kvot, diabetes, bukfetma, högt blodtryck och psykosocial stress.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

HUR BEHANDLAS STABIL KRANSKÄRLSSJUKDOM?

A

Angina pectoris är en klinisk diagnos som ställs utifrån symptom men status och objektiva undersökningar används för att bekräfta diagnosen, utesluta differentialdiagnoser och bedöma svårighetsgraden. 

Initial är det bra att utgå ifrån SCORE för att bedöma patientens individuella risk. I den basal utredningar ingår ett vilo-EKG och ekokardiografi. Om man i den basala utredningen har något av följande bör en koronoarangiografi göras:

  • Vid hög risk (>85%) och uttalade symptom
  • Om nedsatt ejektionfraktion i vänster kammare och typisk angina
  • Vid misstanke om trekärlssjuka eller vänster huvudstamsstenos

Patienter med intermediär risk (15-85%) ska utredas vidare, antigen med arbetsprov eller icke-invasiv bilddiagnostik beroende på risk. Icke-invasiv bilddiagnostik kan vara stressekokardiografi, myokardscintografi och anatomiska (ex DT-kranskärl). Arbetesprov ska man inte gör vid en risk över 65 % efter risken för falskt negativa resultat är för hög. Då är det bättre att en noninvasiv bilddiagnostisk teknik.

Utifrån pre-test probabilty för aterosklerotisk sjukdom bör man ge en optimalbehandling. Patienten behöver hjälp med livstilsförändrade åtgärder som rökstopp, kost och motion. Diabeteskontroll är också viktigt.

Betablockerare hämmar sympatikusmedierad påverkan på hjärtat och förlänger diastole, då hjärtat fyller på sig och själv erhåller perfusion). Betablockad ger en bra symptomlindrande effekt men har ingen primärpreventiv effekt. Om betablockad inte är tillräckligt eller inte tolereras kan man lägga till en kalciumantagonist. 

Nitrater sublingualt vid behov är också standardbehandling. Detta är främst symptomlindrande och har ingen effekt på mortalitet och morbiditet.

ASA 75 mg ska alla med kranskärlssjukdom ha. ASA har en tydlig vinst i morbiditet och mortalitet. Clopidogrel kan användas istället för ASA.

Alla patienter ska ha statiner! Förslagsvis börja dosen på 40 mg. 

Om patienten med optimal läkemedelsbehandling inte medfört symptomlindring kan CABG eller PCI genomföras. Långtidsöverlevnad kommer dock inte påverkas, förutom hos patientgrupper med diabetes, som är äldre än 65 år eller de som har trekärlssjuka men i övrigt är friska.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

VAD ÄR AKS?

A

Akut kranskärlssjukdom kan delas in STEMI, NSTEMI och instabil angina. Vid STEMI och NSTEMI ses hjärtskademarkörer. Vid STEMI ses ST-höjningar då det sker en proximal totalt ocklusion i ett kranskärl. Vid NSTEMI ses antingen ST-sänkning eller oförändrat EKG. Detta beror på att ocklusionen är partiell, vilket leder till endast subendotelial ischemi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

HUR BEHANDLAS NSTEMI?

A

Behandlingen vid NSTEMI bör i viss mån anpassas utifrån patient. Som regel ska alla patienter genomgå angiografi med PCI-beredskap inom 18-24 h. Behandling:

  • Syrgas om Sa02 < 90%
  • Morfin: 2-5 mg var 5:e minut, max 30 mg.
  • Nitrater: symtomlindrande.
  • Betablockad. Minskar morbiditet och mortalitet. Metoprolol iv.
  • Trombocythämning livet ut.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Från vilka tre huvudkriterier diagnosticeras STEMI med och vad ska man göra efter konstaterad STEMI?

A
  1. Typisk symtombild: retrosternal bröstsmärta, smärtutstrålning, vegetativa symptom och vanligt att det debuterar vid fysisk eller psykisk ansträngning.
  2. Lokaliserade ST-höjningar på vilo-EKG vid ankomst
  3. Förhöjda bioskademarkörer
    Vid STEMI ska PCI genomgås så snart som möjligt. Patienten ska direkt till ett PCI-lab. Inför PCI ska dubbel trombocythämning ges. Ge också smärtlindring och betablockad. Vid transport längre än 120 min från PCI-lab så ska trombolys ges. Om transport längre än 60 min ge heparin 5000 IE
Efter en STEMI ska alla ha:  
-	Dubbeltrombocythämning i ett år, därefter ASA 75 mg livet ut. 
-	ACE-hämmare på ett EF < 40%
-	Lipidsänkande i högdos
Kortverkande nitro

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

HUR REHABILITERAS PATIENTER OCH VAD SKA DE HAR FÖR SEKUNDÄRPREVENTIV BEHANDLING EFTER AKUT KORONART SYNDROM?

A

Efter STEMI ska alla patienter ha med sig:
- nitro
- hög dos statin
- ASA 75 mg x 1 resten av livet
- Betablockad
- ACE-hämmare
Patienter med AKS ska träffa läkare 4-8 veckor efter utskrivning. Där ska man:
- Göra medicinkontroll och ev justeringar
- Uppföljning av livsstil och rehabiliteringsåtergärder (sluta röka, motion (minskar risken med 25%), kost, stresshantering, viktreduktion)
- Genomgång av sekundärpreventiva åtgärder
Patienten bör vara sjukskriven minst 4 veckor och undvika bilkörning och flygresor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

VILKA ÄR DE VANLIGASTE MEKANISKA KOMPLIKATIONERNA VID AKS OCH HUR DIAGNOSTICERAS DE?

A

Hjärtsvikt – diagnosticeras med hjärteko
Angina pectors – symptom + ex arbetsprov, myokardscintografi, angio.
Sena arytmier – EKG, telemetri

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är förmaksflimmer?

A

Förmaksflimmer är den vanligaste patologiska takyarytmin och över 10 % av befolkningen över 80 år har det. I befolkningen anses ungefär 1% ha det. Personer med förmaksflimmer har ca 5 ggr ökad risk för död. Förmaksflimmer klassificieras som paroxysomalt, persisterande eller långvarigt.

Förmaksflimmer beror på ett elektriskt kaos i förmaket som beror på flera små re-entry-kretsar som genererar impulsvågor med slumpartad spridning i förmaken. Ofta uppstår dessa vid lungvenerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur bör förmaksflimmer bekräftas?

A

Förmaksflimmer bör bekräftas med vilo-EKG, holter-EKG och/eller eventrecorder. Vid misstanke om samtidig kranskärlssjukdom bör ett arbets-EKG göra. Blodprover som ska tas är Hb, Na/K, kreatinin, kalcium, leverfunktion, kolesterol, glukos/HbA1c, TSH och T4.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är sannolikheten att ett akut förmaksflimmer spontantkonverterar?

A

Akut förmaksflimmer spontankonverteras vanligen inom 16 h från symptomdebut. Inom 48 timmar från symptomdebut kan patienten elkonverteras till sinusrytm. Detta lyckas i 90% av fallen. Farmakologiskt kan man också konvertera; detta lyckas i 75% av fallen men kan ha pro-arytmiska och negativt inotropa effekter. 
Vid ingen misstanke om samtidig hjärtsvikt ge betablokad och verapamil. Om samtidigt hjärtsvikt, ge istället digoxin och amiodaron.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad vill man uppnå vid långsiktig behandling av förmaksflimmer?

A
  • Frekvenskontroll: görs med betablockerare, verapamil eller digitalis. Mål är en vilopuls under 100 slag/min
  • Rytmkontroll: vill behålla sinusrytm. Detta görs med antiarytmika (sotalol, flekainid, propaferon, amiodaron etc) men majoriteten recidiverar inom 1 år och rytmkontroll har inga prognostiska fördelar gentemot frekvenskontroll.
  • Profylax mot tromboembolism: risken för tromboembolism är lika stor vid alla typer av flimmer varför trombosprofylax är indicierat för alla patienter med flimmer. Risken bedöms med CHADS2-VASC2 och HAS-BLED.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vilken icke-farmakologisk behandling finns vid förmaksflimmer?

A
  • His-abladera: Kan erbjudas patienter med permanent, persisterande eller paroxysmalt förmaksflimmer som ej kan elkonverteras eller kontrolleras med läkemedel. Fordrar implantation av en permanent pacemaker. Behandlingen lämpar sig särskilt väl för äldre patienter, med snabb och oregelbunden rytm och uttalade besvär.
  • Förmakspacing
Paroxysmalt FF i samband med SSS eller annan bradyarytmi kan svara bra på förmaksstimulering, framför allt med pacemaker, mode AAI-
  • Elektiv kateterablation
Svårbehandlat paroxysmalt FF eller FFl med många arytmiepisoder kan i utvalda fall bli föremål för elektiv kateterablation mot foci i lungvenerna och är numera ett rutiningrepp på flera centra i Sverige.
  • Maze-operation
Kan vara aktuell för patienter med refraktärt förmaksflimmer (både vid paroxysmalt FF och kroniskt FF som ej pågått för länge). Tekniken innebär kirurgisk behandling under öppen hjärtkirurgi, med multipla incisioner i förmaken. Detta är en botande behandling med goda långtidsresultat.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

VAD ÄR UPPKOMSTEN VID FÖRMAKSFLADDER?

A

Förmaksfladder orsakas av en makroskopisk re-entry som nästan alltid är lokaliserad i höger förmak och då med en bana runt tricuspidalisklaffen. Förmaksfrekvensen ligger oftast mellan 250-300 slag/min. Man ska alltid misstänka förmaksfladder om det föreligger en regelbunden takykardi med smala QRS om kammarfrekvenser är ca 150 slag/min.

Sannolikheten för spontan konvertering är lägre än vid förmaksflimmer. Vagalstimulering kan prövas, därefter är förstahandsvalet elkonvertering på 50-100 J. Ablationsbehandling bör övervägas eftersom det botar patienten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

VAD ÄR UPPKOMSTEN VID SUPRAVENTRIKULÄRA ARYTMIER?

A

Ett supraventrikulärt extraslag (SVES) uppkommer om ett ektopiskt fokus i förmaket hinner avfyra en impuls (innan sinusknutan) som aktiverar förmaken och kamrarna. Kammarkomplexets uteseende är normalt (< 0,12 s) förutsatt att transmissionen i skänklarna är normalt. Överledningen kan dock bli abberant om impulsen träffar en skänkel som är refraktär. SVES karaktäriseras av att är att det följs av en ofullständig paus, eftersom sinusknutan också depolariseras och därför nollställs.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

VAD ÄR UPPKOMSTEN VID VENTRIKULÄRA ARYTMIER?

A

Ventrikulära extraslag (VES) uppkommer om ett ektopiskt fokus i kamrarna avfyrar en impuls innan sinusknutan.

18
Q

VAD ÄR ATRIOVENTRIKULÄR NODAL RE-ENTRY TAKYKARDI?

A

En vanlig takyarytmi som ses i alla åldrar och är vanligt hos helt friska individer. AVNRT orsakas av re-entry krets i AV-noden. Det finns tre varianter som beror på re-entryn konfiguration. Dessa är:

  • Typisk AVNRT:
  • atypisk
  • mycket atypsik

Förstahandsbehandling är vagusstimulering, därefter adenosin. Vid återkommande problem kan man radiofrekvensabladera vilket botar i princip alla.

19
Q

VAD ÄR ATRIOVENTRIKULÄR RE-ENTRY TAKYKARDI?

A

Att vissa individer har en extrabana mellan förmak och kammare.

20
Q

VAD ÄR WPW?

A

Wolff-Parkinson-White. Förekomst av preexcitation på EKG med recidiverande takyartymier. Prevalensen är drygt 2 på 1000.

21
Q

VAD BEROR AV-BLOCK II OCH III PÅ?

A

Nedsatt överledning i AV-knutan. Detta kan bero på ideopatisk fibros, ischemisk hjärtsjukdom, vagusstimulering, strukturella hjärtsjukdomar, kongenitalt, hyper- och hypokalemi, digitalis, hypotermi och hjärtborrelios.

AV-block II innebär att vissa förmaksimpulser blockeras helt. AV-block II kan delas in i Mobitz typ I och II. Vid typ I (succesvit förlängning av PQ-tid tills en P-våg inte överleds) är hindret ofta lokaliserat i AV-noden och mer godartat än typ II där hindret finns i Hiskabunten. Typ II är en indikation för pacemaker.

Vid AV-block III överleds inga signaler från förmaken till kamrarna.

22
Q

HUR UTREDS KARDIELL SYNKOPE?

A

Kardiell synkope orsakas cirkulationpåverkan av ett kardiovaskulärt tillstånd. Detta kan till exempel bero på:

  • arytmi
  • strukturell hjärtsjukdom
  • lungemboli
  • aortadissektion
  • pulmonell hypertension

Symtomen för kardiell synkope kan vara:

  • kan föregås eller följas av känsla av hjärtklappning eller arytmikänsla
  • kommer plötsligt
  • synkope under ansträngning och i liggande
  • associerande symptom på hjärtsjukdom: hjärtsvikt, bröstsmärta, dyspné.

Utredning:

  1. Anamnes, status och EKG
  2. EKG-övervakning
  3. Ortostatiskt prov
  4. Holter-EKG
  5. Ultraljud hjärta
  6. Arbets-EKG
  7. Tilttest
  8. Carotismassage
23
Q

HUR VANLIGT ÄR HJÄRTSVIKT OCH VAD ÄR PROGNOSEN?

A
2-3% av befolkningen, vanligast hos personer över 80 år där ungefär 10% av det. 
Överlevnaden är ungefär följande: 
-	NYHA I: 80% femårsöverlevnad
-	NYHA II: 75% femårsöverlevnad
-	NYHA III: 50% femårsöverlevnad
-	NYHA IV: 40% femårsöverlevnad
24
Q

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN SYSTOLISK OCH DIASTOLISK HJÄRTSVIKT?

A

Vid systoliskt hjärtsvikt har vänsterkammaren en nedsatt pumpförmåga. Vid diastolisk svikt har hjärtat problem med återfyllnaden till hjärtat.

25
Q

VAD FINNS DET FÖR BAKOMLIGGANDE SJUKDOMAR VID HJÄRTSVIKT?

A

De vanligaste orsakerna till hjärtsvikt är ischemisk hjärtsjukdom eller hypertoni. Andra orsaker är hjärtmuskelsjukdomar, arytmier, diabetes och rubbningar i tyreoida.

26
Q

VAD FINNS DET FÖR OLIKA KARDIOMYOPATIER?

A

Dilaterad kardiomyopati är ett samlingsbegrepp för kardiomyopatier som leder till vänster- och ev högerkammardilation samt systolisk svikt. Man skiljer på primära, sekundära samt hereditära och icke-hereditära. Vid primär är det främst myokardiet som är drabbat men vid sekundär är skadan orsakad av en annan sjukdom, ex amyloidos.

Familjär dilaterad kardiomyopati föreligger om patienten har minst en förstagradssläkting som uppfyller diagnoskriterierna eller drabbats av plötslig hjärtdöd före 35 års ålder. Det debuterar vanligtvis i 20-50-årsåldern.

Icke-familjära former kan vara:

  • Idiopatisk
  • Myokardit: orsakas av virusinfektioner
  • Jättecellsmyokardit
  • Toxisk orsak: alkohol, narkotika (främst kokain) och läkemedel (främst cytostatika)
  • Graviditet
  • Undernäring
  • Takykardiomyopati
  • HIV
  • Tyreotoxikos
  • Chaugs strauss syndrom
  • Kawasaki
27
Q

VAD FINNS DET FÖR OLIKA KARDITER?

A

Myokardit och perikardit förekommer ofta i kombination och benämns då myoperikardit om perikardit utgör den dominerande kliniska presentationen, och perimyokardit om det finns påtagliga tecken till myokardit, såsom påverkad vänsterkammarfunktion. Myokardit kan också uppstå utan perikardit.

Myokardit är en sjukdom i myokardiet med inflammatoriska infiltrat, nekros och/eller degeneration av myocyter. Kan vara akut och/eller kronisk. De flesta fall beror på virussjukdomar (vanligast coxsackie B) men kan bero på en rad andra orsaker som HIV-läkemedel, jättecellsmyokardit, esosinofil myokardit, postpartum-myokardit, systemsjukdomar, strålterapi mot thorax. Symptomen varierar från från trötthet och mild dyspné till svår hjärtsvikt. En föregående virusinfektion ses i 60% av fallen. Misstänk myokardit hos yngre patient med akut hjärtsvikt utom bakomliggande orsaker och riskfaktorer! Diagnosen ställs med kliniska symptom, postitivt trop, EKG, eko, MRT-tecken och uteslutning av kranskärlssjukdom.

Perikardit är Perikardit är en inflammation i hjärtsäcken, vilken kan vara primär eller sekundär till andra sjukdomstillstånd. Det kan bero på virusinfektioner, systemsjukdomar eller läkemedelsreaktioner. Symptomen är infektionssymptom, bröstsmärta (sub-sternal och skarp, ingen effekt av nitro), hjärtklappning och andfåddhet.

Endokardit är en infektion orsakad av en bakterie i endokardium, på hjärtklaff, pacemaker- eller ICD-system. Symtom är värk i bröstkorgen, nytillkommet blåsljud, infarkt, neurologiska symptom pga embolisering, luftvägssymptom och immunologiska reaktioner.

28
Q

HUR KAN MAN UTREDA OCH BEHANDLA KRONISK HJÄRTSVIKT?

A

De vanligaste orsakerna är ischemisk hjärtsjukdom, hypertoni, kardiomyopatier, diabetes, klaffel och alkoholism.
I en utredning ska man ställa diagnosen hjärtsvikt, bedöma graden av hjärtsvikt samt fastställa orsaken.
Utredning på en medicinklinik bör bestå av ett EKG, ekokardiografi, arbets-EKG, bandspelar-EKG vid misstanke om arytmier, koronarangiografi vid ischemisk hjärtsjukdom, CT-angiografi för att uteslut kranskärlssjukdom, och man kan också göra en magnetkameraundersökning samt hjärtkateterisering. Också viktigt att ta blodprover, såsom elstatus, tyreoideaprover, leverprover, blödningsstatus och NT-proBNP.

29
Q

VAD FINNS DET FÖR FARMAKOLOGISK BEHANDLING VID HJÄRTSVIKT OCH VAD FINNS DET FÖR EFFEKTER OCH BIEFFEKTER?

A

Det är viktigt att först komma underfund med orsaken till hjärtsvikten och se om det går att åtgärda, ex med en klaffoperation. Grunden i farmakologisk hjärtsviktsbehandling är att motverka det neurohormonella systemet som orsakar en ökad vätskeretention och stressar hjärtat. Basen är då ACE-hämmare och betablockad. Ger det inte önskad effekt går man vidare med MRA. Funkar detta fortfarande inte bra kan man ersätta ACE-hämmare med ARNI (ACE-hämmare + neprilysinhämmare -> hämmar BNPs effekt), CRT-P eller ivabradin. Därefter kan man gå vidare med digoxin, nitrater, LVAD, hjärttransplantation.

30
Q

VAD ÄR FÖREKOMSTEN AV VOC I SVERIGE?

A

Aortastenos är den vanligaste och prevalensen ökar med stigande ålder. Vid 85-års ålder har 9% aortastenos.

Näst vanligast är mitralisinsufficiens.

31
Q

VAD FINNS DET FÖR PATOFYSIOLOGISKA MEKANISMER VID UPPKOMST AV SYMPTOM VID VOC?

A

Vid aortastenos är degeneration av aortaklaffen den vanligaste orsaken, med tilltagande förkalkning. Är associerat med riskfaktorer som rökning, hyperlipidemi och hypertoni.

Vid aortasufficiens är den vanligaste orsaken degenerativa förändrigar, och är associerad med vidgad aorta ascendens. Bicupspid aortaklaff är den näst vanligaste orsaken. Kronisk aortainsufficiens leder på grund av ökad volymsbelastning till en dilatation och excentrisk hypertrofi. EF och därmed slagvolym ökar för att behålla en adekvat nettoflöde. Akut aortainsufficens skiljer sig från kronisk och beror oftast på endokardit, aortadissektion, trauma och iatrogent.

Vid mitralisinsufficiens kan den antingen vara primär eller sekundär (som följd av en dysfunktion och dilatation av vänsterkammaren. De vanligaste orsakerna till primär mitralisinsufficiens är myxomatös degeneration, fibroelastic deficiency, endokardit, reumatisk klaffsjukdom, mitralisringförkalkning, SLE, RA, strålbehandling, kongentital mitralisinsufficiens. De vanligaste orsakaerna till sekundär mitralisinsufficiens är dilaterad kardiomyopati, ischemisk hjärtsjukdom och förmaksflimmer.

32
Q

Hur utreds aortastenos?

A

Vid aortastenos leder en tilltagande sklerotisering av aortaklaffen till ett ökat tryck i vänster kammare vilket leder till koncentrisk hypertrofi. Detta leder till både nedsatt diastolisk funktion och nedsatt flöde i koronarkärlen vilket kan leda till ischemi, framför allt vid ansträning. De klassiska symptomen vid en uttalad aortastenos är:
- Dyspné
- Kärlkramp
- Synkope/presynkope (ffa kopplat till före o efter ansträning)
Kliniskt går det att höra ruteressformat systoliskt blåsljud men PM I2 dx med fortledning till karotiderna. På EKG går det att se förändringar sekundärt till hypertrofin. 
Det bästa sättet att diagnosticera är med ekokardiografi. Vid uttalad aortastenos är V-max 4,0 m/s, medelgradienten ≥40 mmHg och AVA på 1,0 cm^2.

33
Q

Hur utreds aortainsufficiens?

A

Vid aortainsufficiens ses olika symptom beroende på AI:n är kronisk eller akut. Vid en akut AI ses plötsligt påkommen andfåddhet, bröstsmärta och tecken på kardiogen chock. Vid kronisk AI ses dyspné och kärlkramp. Vid hjärtauskultation går det att höra ett högfrekvent diastoliskt blåsljud över aortaklaffen (I2 dx) samt parasternalt vänster. Ekokardiografi ställer diagnosen.

34
Q

Hur utreds mitralissufficiens?

A

Vid mitralisinsufficiens ses symtom främst vid uttalad insufficiens vilket också är en dålig prognos. De klassiska tecknen är:

  • Dyspné
  • Ortopné
  • Palpitationer
  • Perifera ödem
  • Lungstas
35
Q

Hur kan aortastenos behandlas?

A

Aortastenos går att behandla thoraxkirurgiskt eller med TAVI. TAVI används till patienter med betydande ko-morbiditet som medför hög operationsrisk. Operationsindikationer är:

  1. Symtomgivande uttalad AS
  2. Icke-symptomgivande uttalad AS och med nedsatt vänsterkammarfunktion eller hypotension vid arbetsprov.
  3. När man planerar inför en annan hjärtoperation och AS är måttlig-uttalad.
36
Q

Hur kan aortainsufficiens behandlas?

A

går att behandla thoraxkirurgiskt. Operationsindikationer är:

  1. Uttalad AI och symptomtillkomst
  2. Uttalad AI utan symptom men med: 
- LVEF ≤ 50%
- betydande kammardilatation
- inför annan hjärtoperation
37
Q

Hur går mitralisinsufficiens att behandla?

A

Mitralisinsufficiens går att åtgärda thoraxkirurgiskt. Det rekommenderas hos följande patienter:
1. Asymptomatiska patienter med nedsatt EF eller med en slutdiastolisk diamter (LVEDd) på ≥45 mm.
2. Om man har symptom kan man opereras ifall man har ett EF > 30% och inga betydande komorbiditeter.
De olika kirurgiska metoderna är mitralisklaffplastik, annuloplastik och klaffprotes (biologisk eller mekanisk)

38
Q

VILKA ÄR DE VANLIGASTE MEDFÖDDA HJÄRTFELEN? VAD KAN MAN FÅ FÖR SYMPTOM OCH HUR STÄLLER MAN DIAGNOS?

A
  • Bikuspid aortaklaff
  • Atriumseptumdefekt: systolisk blåsljud. Ger andfåddhet, sviktbild. Debut 30-40 år.
  • Fallots tetrad: VSD, överridande aorta och pulmonalisstenos. ”Blue baby”. Ger symptom tidigt.
  • Ventrikelseptumdefekt: beror på hur stor den är och var den sitter. Kan ge allt från små till stora symptom.
  • Aorta coarcation: kan ge huvudvärk, andfåddhet, claudicatio, bukangina, trötthet i ben, andfåddhet.

Hjärtfel som upptäcks i vuxen ålder är mitralisklaffprolaps, ASD, dubbel diskordans, aorta coarcation, hypertrofisk cardimyopati, hereditär dilaterad kardiomyopati och arytmogen högerkammarmyopati.

39
Q

VAD ÄR TRANSPOSITION?

A

Att de stora kärlen har fel plats i hjärtat. Vid D-TGA finns en diskordans mellan kammare och de stora kärlen men konkordans mellan förmak och kammare. Föds som ”pink babies” och blir cyanotiska.

Vid L-TGA finns en diskordans mellan förmak och kammare, men konkordans mellan kammare och stora kärl. Detta kan diagnosticeras först i vuxen ålder.

40
Q

VILKEN ÄR DEN VANLIGASTE INDIKATIONEN TILL PACEMAKER?

A

Bradyarytmi. Den kan vara ihållande och orsakas av sinusknutedysfunktion och AV-block II-III. Intermittent bradykardi kan orsakas av extraslag som påverkar retledningssystemet, takykardi som ger AV-block under och efter episoden samt neurokardiogent syndrom eller hypersensitivitet i sinus caroticus.

Reversibla orsaker till bradyarytmi är vissa läkemedel som tex betablockad eller kalciumantagonister, vissa sjukdomstillstånd, problem i autonoma nervsystemet, hypo- eller hyperkalemi, hyperkalcemi.

41
Q

NÄR KAN INTREVENTRIKULÄRA RETLEDNINGSHINDER VARA INDIKATION FÖR PACEMAKER?

A

Vid alternerade skänkelblock och högergrenblock med växlande fasciklar.

42
Q

VAD ÄR ICD OCH CRT?

A

ICD står för intracardiac cardioverter defibrillator och är indicierad för att behandla kammararytmier.
CRT kallas också för biventrikulär pacemaker. Den stimulerar både höger och vänster kammare och är indicerad hos personer med hjärtsvikt eller uttalat retledningshinder.