Kapitel 7 IntäkterI Flashcards

1
Q

Intäkt

A

I samband med redovisningen av intäkter ställer man frågan när i tiden en intäkt ska redovisas och till vilket belopp. Endast de intäkter som är konstaterade får räknas med som en intäkt. Bara de inkomster som kan hänföras till den aktuella perioden får redovisas som en intäkt. En intäkt anses realiserad när risker och fördelar har överfört från säljaren till köparen. Vid försäljning av varor kan säljare redovisa intäkten när köparen tagit över risken för varan men vid tjänsteprestationer kan intäkten inte redovisas förrän uppdragstagaren fullgjort sina prestationer enligt avtalet. Om projekt sträcker sig över flera tidsperioder kan periodiseringar behövas göra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Värdering av intäkter

A

En intäkt ska redovisas när företaget erhållit ett inflöde av ekonomiska fördelar eller om företaget kommer i framtiden erhålla det. Fördelarna ska vara för egen räkning - måste gynna det egna företaget. Detta sker inte vid kommissionsförsäljning (säljer andra designers kläder, tar bara ut provisionen som en intäkt). Intäkten ska värderas till det verkliga värdet. Måste ta hänsyn till rabatter eller andra förmåner och moms. Vid erbjudande som “köp 3 betala för 2” måste företaget räkna den verkliga ersättningen för varan eller tjänsten. Ex. lunch 90kr få 10 gratis. Alla utnyttjar sitt stämpelkort och uträkningen blir då (90x9)/10=81 kr/lunch. Ibland ska två eller flera transaktioner redovisas tillsammans ex. bilförsäljaren som ingår en överenskommelse att köpa tillbaka den sålda bilen till ett visst pris efter tre år. I det här fallet redovisas bara skillnaden mellan återköpsvärdet och försäljningsvärdet som en intäkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Redovisning av intäkter

A

Tre typer av intäkter: Försäljning av varor Tjänsteuppdrag och entreprenadavtal: Ränta, royalty och utdelning:

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Försäljning av varor
A
  • Villkor för att redovisa en intäkt: - Företaget räknar med att få betalt för varan och värdet kan mätas på ett tillförlitligt sätt. - Alla väsentliga risker och förmåner ska ha överförts till köparen. - Företaget ska inte längre ha något engagemang som kan förknippas med ägande eller kontroll över sålda varorna. - Utgifterna som förväntas uppkomma i samband med transaktionen måste gå att beräknas på ett tillförlitligt sätt.

Exempel när detta inte uppfylls är vid försäljning av presentkort - redovisas som en skuld tills dess att det utnyttjas och blir till en intäkt. Eller när man säljer en vara som måste installeras, intäktsförs när installationen är utförd. Exempel när man intäktsför trots kvarstående risker är när säljaren erbjuder öppet köp. Intäkten redovisas men man gör också en bedömning på hur många som lämnar tillbaka varorna - gör en avsättning i bokslutet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Tjänsteuppdrag och entreprenadavtal
A
  • Tjänsteuppdrag = avtal om att utföra tjänster under en tidsperiod.- Entreprenadavtal = avtal om att uppföra ett jobb eller flera hos en kund.Båda typerna kan utföras antingen på löpande räkning (ersättning grundar sig på den tid som går åt för att utföra uppdraget och de verkliga utgifterna) eller till fast pris (ersättning utgår när uppdraget slutförts till ett förutbestämt belopp). Löpande räkning - uppdragsgivaren som står för den ekonomiska risken och vid fast pris är det uppdragstagaren.

Vid uppdrag på löpande räkning ska företag intäktsredovisa i takt med att arbetet utförs och material levereras eller förbrukas. Vid uppdrag till fast pris, och när perioden sträcker sig övermer än en redovisning, finns två alternativ för redovisning: när allt är klart eller successivt i takt med att arbetet utförs. För successiv krävs det att inkomsten ska mätas på ett tillförlitligt sätt, sannolikt att de ska få betalt, mäta färdigställandegraden (via fysisk besiktning eller jämföra nedlagda utgifter på balansdagen med beräknande av totala utgifter) och fjärde är att återstående utgifter för att kunna färdigställa uppdraget kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Om det är svårt att beräkna får företag endast redovisa en intäkt som är lika stor som de nedlagda utgifterna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Ränta, royalty och utdelning:
A

Inkomster från andra aktiviteter än försäljning eller uppdrag. - Ränteintäkter ska redovisas enligt effektivräntemetoden - tillgången ska värderas till upplupet anskaffningsvärde (samma som diskonterat nuvärde)- Utdelning redovisas när ägarens rätt att erhålla betalning har säkerställts.Redovisas normalt som övriga rörelseintäkter eller finansiella intäkter.

För att få fram den redovisade intäkten för respektive år utgår man från följande: kända utgifter för året/totala kända beräknade utgifter. Svaret multiplicerar man sedan med de kända totala intäkterna vid respektive bokslutstillfälle.Upparbetad intäkt = fast pris x färdigställandegrad (600 000 x 0,68 = 408 000)Upparbetad men ej fakturerad intäkt = upparbetad intäkt - ej fakturerad intäkt (408 000-200 000 = 208 000) Så svar:BR: Upparbetad men ej fakturerad intäkt 208 000RR: Huvudintäkter 208 000

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly