Kapitel 4 Flashcards

1
Q

Egetkapital skillnad?

A

Redovisningsmässiga skillnader beroende på företagsform: enskild firma, handelsbolag och aktiebolag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Enskild firma

A
  • Bara en person som driver firman, har bara en ägare
  • Är inte en juridisk person utan ägaren ansvarar med hela sin förmögenhet för företagets förpliktelser i form av exempelvis skulder. - Är inte ett särskilt skattesubjekt, dvs företaget skattemässigt inte behandlas separat från ägaren. Ägaren redovisar intäkter och kostnader och blir beskattad på företagets resultat.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Handelsbolag

A
  • Drivs av två eller flera. - Är en juridisk person. Delägarna är solidariskt ansvariga för bolagets förpliktelser, en fordring kan krävas av någon av ägarna och de blir skyldiga att betala. - Inte ett särskilt skattesubjekt.- Bör skriva ett avtal om hur resultatet ska fördelas. Om inte detta är gjort gäller reglerna i lag om handelsbolag och enkla bolag - tillgodoräkna ränta på insatsen vid räkenskapsårets början, ska få en skälig del för sin förvaltning av bolaget. När räntan fastställs ska man utgå från räntefot som motsvarar referensränta som fastställdes av Riksbanken med ett tillägg på 2 %. När ränta och arvode har tillgodoförts är överskottet resultatet och ska delas lika. - Finns flera rubriker under eget kapital beroende på hur många ägare det är.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Aktiebolag

A
  • Både börsnoterade och icke-noterade, både små och stora. - Ägarna satsar kapital och i utbyte får de andelar (aktier).- Högst beslutande är bolagsstämman. Samtliga aktieägare har rätt att delta. Där fattas beslut ex. fastställer balans- och resultaträkningen, beslutar hur resultatet ska användas, utser styrelse osv. - Är en juridisk person och ses som särskilda skattesubjekt dvs företagets resultat beskattas hos företaget (22%) och ägarna beskattas på resultatet i utdelningen. Betalarskatt 2 gånger alltså. - Skiljer mellan publika (erbjuder aktier för handel och annonserar om möjligheter att köpa aktier) och privata
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Bundet kapital:

A
  • Aktiekapital (det de skjutit till, minst 50 000 i privata och 500 000 i publika)- Reservfond- Uppskrivningsfond - gör man uppskrivningar påverkar det inte intäkterna i resultatet utan bara BR. - Fond för utveckling - om man gör en aktivering av en utveckling måste överföring skefrån fritt till bundet kapital. Fonden ökar med samma värde som aktiverats samtidigt som samma belopp minskas från fritt eget kapital.

Bundet kapital är den del av det egna kapitalet i aktiebolag som inte får användas för vinstutdelning (jfr fritt eget kapital). Till bundet kapital räknas t ex aktiekapital, reservfond och uppskrivningsfond.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Fritt eget kapital:

A
  • Överkursfond- Fria fonder (ex dispositionsfond) - låta viss del av vinsterna ligga kvar
  • Balanserat resultat - vinster som inte är utdelade, uppkomna förluster (negativt värde).- Vinster/förluster från föregående år- Årets resultat

fritt eget kapital, kan företagets ägare fritt förfoga över, till exempel för utdelning till aktieägarna. Fritt eget kapital omfattar balanserad vinst och årets vinst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Skillnader på fritt och bundet är att bundet kapital

A

Skillnader på fritt och bundet är att bundet kapital inte får delas ut till ägarna vilket det fria kan. Fonden för utvecklingsutgifter minskar i takt med att de internt upparbetade tillgångarna skrivs av. Avskrivningarna medför att det bundna egna kapitalet minskar och att det fria ökar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vinstutdelning

A

Värdeöverföring innebär att bolagets förmögenheter direkt eller indirekt minskar, starkt begränsande. Vinstutdelning är dock tillåten inom vissa ramar. Det fria egna kapitalet får inte vara negativt. Företagets behov av likvida medel måste noga analyseras så det inte ställer till med svårigheter att klara av framtida utbetalningar. I vissa fall kan aktieägare kräva viss utdelning (hälften av årets resultat) trots att styrelsen inteföreslagit någon, under förutsättningar att det finns full täckning för det bundna egna kapitaletsamt att försiktighetsregeln beaktas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Fondemission

A

Fondemission kallas det när ett företag omvandlar sina befintliga medel till aktiekapital. Det tillkommer alltså inget nytt kapital till företaget, som vid en nyemission, utan man kan kalla det för en ren bokföringsåtgärd där man omvandlar fritt eget kapital till bundet eget kapital.

En fondemission kan genomföras med eller utan att ge ut nya aktier. Ger man inte ut några nya aktier i samband med emissionen får de befintliga aktierna en högre andel av aktiekapitalet, det brukar kallas för att man får ett högre kvotvärde. Kvotvärdet räknas ut genom att ta aktiekapitalet och dela det på antalet aktier. Om företaget delar ut nya aktier och bara gör en liten ökning av aktiekapitalet kommer kvotvärdet per aktie att minska. I inget av fallen påverkas dock aktieägarnas proportionella innehav.

En anledning till att ett bolag kan vilja göra en fondemission är att det växer och behöver bli mer ekonomiskt stabilt. Det kan också vara att de behöver visa en bättre kreditvärdighet, till exempel inför en börsnotering eller annan finansiering. En fondemission innebär nämligen att kapitalet knyts närmare bolaget. Hade företaget haft kvar sina medel som fritt eget kapital i balansräkningen hade det kunnat delas ut eller plockas ut på annat sätt, men när det omvandlas till aktiekapital blir det bundet eget kapital som inte får delas ut.

En annan anledning kan vara att man vill få ner kursen på bolagets aktier till en attraktivare nivå, till exempel om aktien handlas till för höga nivåer. En fondemission där man delar ut nya aktier gör, som vi såg i exemplet ovan, att värdet på aktierna sjunker eftersom aktiekapitalet fördelas ut på fler aktier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Nyemission

A

Ett bolag kan behöva ytterligare tillskott av dess ägarkapital, förutom de insatser som sker vid bolagets start. Om du har ett aktiebolag sker detta tillskott av ägarkapital genom, vad som kallas för nyemission. När det sker en nyemission erbjuder bolaget sina aktieägare att teckna nya aktier i företaget. Det här kallas för att bolaget emitterar.

Syftet bakom nyemission är att få in nytt kapital till bolaget. Det kan bero på flera anledningar, kanske företaget behöver mer kapital för att kunna finansiera en fortsatt tillväxt eller en expansion. Det kan också vara för att bolaget försöker undvika konkurs eller för att bolaget måste öka andelen av eget kapital för att i sin tur kunna skaffa mer främmande kapital. Bolaget kanske också behöver mer kapital för att kunna amortera ett lån eller för att inköp av ny utrustning eller material ska genomföras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly