Kapitel 1 Flashcards

1
Q

Lagstiftning

A

Riksdagen som stiftar lagar och rekommendationer utges av flera normgivande organ. Företag är skyldiga att upprätta en årsredovisning eller ett årsbokslut efter varje räkenskapsår.I Sverige är de viktigaste lagarna bokföringslagen (BFL) och årsredovisningslagen (ÅRL) eftersom de är de enda renodlade redovisningslagar. I BFL - vem som är bokföringsskyldig, definierar räkenskapsår, förklarar bokföringsskyldigheten och hur den löpande bokföringen ska avslutas. I ÅRL - EU-direktiv, reglerar formella frågor och värderingsfrågor, regler för attge årsredovisningen ett innehåll, årsredovisning eller årsbokslut? Dessa lagar är ramlagar, därför finns kompletterande normgivning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Normgivning

A

Det viktigaste normgivande organet är Bokföringsnämnden som står för utvecklandet av god redovisningssed. De har tagit fram tre regelverk för olika kategorier företag (K1-, K2, K3-regler). FAR RedR1, årsredovisningen i aktiebolag, är ett viktigt stöd för den som ska upprätta eller granska en årsredovisning. En god redovisningssed är de normer, utöver lag och föreskrifter, som grundas på praxis, rekommendationer och uttalanden från normgivande organisationer, speciellt från BFN.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Företag

A

Vid bedömning om ett företag ska betraktas som större gäller följande:- Företag vars överlåtbara värdepapper är upptagna till handel på en reglerad marknad eller motsvarande marknad utanför det europeiska ekonomiska samarbetsområdet. - Företag som uppfyller mer än ett av följande krav (under två räkenskapsår):
- Medelantalet anställda har uppgått till mer än 50
- Balansomslutningen har uppgått till mer än 40 miljoner kronor (summa tillgångar/summa eget kapital + skulder på balansräkningen).
- Nettoomsättningen har uppgått till mer än 80 miljoner kronor. Mindre företag är de som inte är större. Ett dotterbolag är en typ av bolag som styrs av ett annat bolag, moderbolaget. Tillsammans med moderbolaget ingår dotterbolaget i en koncern. Flera dotterbolag betecknas sinsemellan som systerbolag

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Årsredovisning

A

I ÅRL kap. 2 beskrivs vad årsredovisningen ska bestå av:
- Balansräkning
- Resultaträkning
- Noter
- Förvaltningsberättelser
-Kassaflödesanalys (gäller enbart större företag).
Allmänna principer presenteras också i ÅRL kap. 2:- Överskådlighet: informationen ska presenteras systematiskt så den blir lättillgänglig. - God redovisningssed: företaget är skyldiga att följa lag och kompletterande normgivning. - Helhet: kompletterande information till BR och RR lämnas i en not. - Rättvisande bild: genom att följa god redovisningssed.- Väsentlighetsprincipen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Rörelseresultat
Resultat efter finansiella poster

A

visar resultatet när man beaktat alla intäkter och kostnader som är normala i verksamheten. Resultat efter finansiella poster är utöver rörelseresultatet när man tagit hänsyn till finansiella poster såsom ränteintäkter, räntekostnader och utdelningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Bestämmande inflytande, inträffad händelse

A

Bestämmande inflytande innebär att företaget måste ha kontroll över tillgången. Därför kan inte personalen tas upp som en tillgång i BR eftersom företaget saknar kontrollKravet på inträffad händelse innebär att det ska finnas någon transaktion att utgå från. Vissa egna upparbetade tillgångar kan inte tas upp som en tillgång pga svårt att påvisa en inträffad händelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Fortlevnadsprincipen

A

innebär att ett företag antas ha ett “evigt liv”, fortsätta verksamheten utan uppehåll. Påverkar eftersom vi redovisar materiella anläggningstillgångarna ska skrivas av över nyttjandeperioden. Balansräkningens poster skapar en kontinuitet mellan åren eftersom UB bli IB nästföljande år.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Försiktighetsprincipen

A

redovisa det lägsta av de två värdena. Försiktighetsprincipen anger också att kostnader ska tas in så tidigt som möjligt i RR medan intäkter så sent som möjligt. förluster ska redovisas så snart man bedömer att de sannolikt kommer inträffa. Inte redovisa för lågt så man gömmer undan varulager ex för då ger det ingen riktig verklighetsbild.

Försiktighetsprincipen är en redovisningsprincip som enligt god redovisningssed innebär att alla delar av företagets redovisning ska bedömas med rimlig försiktighet. Med andra ord får inte tillgångar och intäkter överskattas och skulder och kostnader får inte underskattas. Värdering av tillgångar och skulder ska alltså inte bygga på osäkra antaganden och finns det en osäkerhet ska man välja en lägre värdering av tillgångar och en högre värdering av skulder. Syftet med försiktighetsprincipen är att den ska hjälpa till att ge en så rättvis och verklig bild av företagets ställning och resultat som möjligt. I försiktighetsprincipen används lägsta värdets princip, förkortas LVP. Det betyder att en omsättningstillgång ska värderas till lägsta av anskaffningsvärdet, alltså priset som betalades för varan, och marknadsvärdet. Försiktighetsprincipen säger också att endast intäkter som är konstaterade får tas med i räkenskaperna och om ett företag exempelvis äger aktier ska en värdeökning i aktierna tas upp när aktierna säljs medan en värdeminskning ska tas upp när den befaras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Realisationsprincipen

A

bestämmer när i tiden intäkterna ska tas upp. Bara konstaterade intäkter får tas med i bokslutet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Matchningsprincipen

A

ställa periodens intäkter mot periodens kostnader i RR. En utgift ska redovisas som en kostnad i den period som intäkten uppkommer.

Matchningsprincipen är en redovisningsprincip som innebär att intäkter och kostnader ska matcha varandra under samma räkenskapsår.

Exempel på matchningsprincipen är när man skriver av (se avskrivning) en maskin med utgångspunkt i varje års användning.

Ett exempel på när väsentlighetsprincipen tar över matchningsprincipen är när förbrukningsinventarier kostnadsförs direkt i stället för att skrivas av under den ekonomiska livslängden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Post för post-värdering

A

får inte slå ihop olika typer av tillgångar eller skulder och göra en helhetsvärdering utan varje tillgångs- eller skuldpost måste värderas var för sig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kvalitativa principer - målet med redovisningen

A

Finns fyra kvalitativa egenskaper som informationen i en årsredovisning ska uppfylla (BTRV):
1. Begriplighet - den finansiella informationen ska vara begriplig för en användare som har rimlig kunskap om ekonomi och redovisning. Relevant information får dock inte utelämnas. 2. Tillförlitlighet - ska vara neutral och inte innehålla väsentliga fel, kunna lita på informationen. Företag som väljer att inte redovisa vissa saker för att få ett bättre resultat uppfyller inte detta. 3. Relevant - när informationen påverkar redovisningsmottagarens beslut genom att underlätta bedömningen av redan inträffade, idag aktuella och kommande framtida händelser. Informationen är till nytta för användaren.4. Väsentlig - utelämnande av en viss information, eller en felaktig information, kan påverka de beslut som användaren fattar utifrån den. Man får utlämna överflödig information om det inte är av avgörande betydelse för användaren.Sedan finns även: - Innehåll och form: den ekonomiska innebörden går före den juridiska när viss transaktion ska redovisas. - Nytta och kostnad: nyttan av informationen bör vara större än kostnaden för att få fram den. - Konsekvent tillämpning: samma begrepp, principer och klassificering ska tillämpas påsamma sätt och tillämpas konsekvent år efter år. - Jämförbarhet: förutsätter konsekvent. Kunna jämför informationen mellan olika företag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly