Kap 8 farmakodynamikk Flashcards
Hva er farmakodynamikk?
Farmakodynamikk er fagområdet som beskriver effektene av legemiddelsubstansene og vil bli grundig omhandlet innen fagområdet farmakologi.
Hva skal til for at et legemiddel skal ha klinisk nytteverdi?
- Komme fram til det sted legemidlet skal virke: Dette er beskrevet under farmakokinetikk.
- Interagere med noe på virkestedet: Når legemiddelet har kommet dit det skal virke må det interagere med et eller flere biologiske angrepspunkter. Vi kalle disse angrepspunktene for biologiske targets.
Hvor mange biologiske targets kjenner vi til?
Vi regner med at vi i dag kjenner til omkring 500 biologiske targets som kan være relevante for behandling av sykdom.
Hva går irreversibel og reversibel binding av en legemiddelsubstans til en reseptor utpå?
En legemiddelsubstans kan irreversibel bindes til en reseptor og dermed permanent modifisere denne. Dette vil kunne være hensiktsmessig dersom reseptoren bare er relatert til sykdom dom for eksempel en kroppsfremmed reseptor i en patogen mikroorganisme.
De fleste reseptorer relatert til sykdom er imidlertid naturlig forekommende reseptorer som har en normal funksjon i organismen.
For å kunne justere effekt og bivirkninger av legemidler er det viktig at legemiddelsubstanser danner reversible bindinger med reseptoren.
Er kovalente bindinger reversible?
Kovalente bindinger er vanligvis ikke reversible bindinger. Det finnes imidlertid noen få eksempler på legemidler som har sin virkemåte gjennom dannelse av reversible kovalente bindinger. En slik reversibel kobalent binding er disulfid-bindingen som ved reduksjon kan spaltes.
Når kan det være nødvendig med irreversible bindinger?
Kovalente irreversible bindinger kan være hensiktmessig når det biologiske target og spesielt det patogene agens er kroppsfremmed som for mikroorganismer og kreft-celler. Også penicilliner som brukes i behandling av bakterie-infeksjoner virker ved en kovalent binding.
Hva menes med at det er en likevekt mellom fri legemiddelsunstans og legemiddelsubstans bundet til det biologiske target?
Et annet aspekt av den ikke-kovalente interaksjonen mellom lelgemiddelsubstanser og biologiske targets er at det alltid vil være en likevekt mellom binding til det biologiske target og mengde fri legemiddelsubstans. På denne måten blir bindingen reversibel og den biologiske effekt vil kunne justeres med å variere dosen av legemiddelsubstansen.
Legemiddelsubstans + reseptor ⇔ legemiddel-reseptor kompleks.
KD = (legemiddel)(reseptor) / Legemiddel-reseptor kompleks.
Hva har endogene proteiner med aminosyrer å gjøre?
Endogene proteiner er bygget opp av aminosyrer og noen av disse aminosyrene har sure eller basiske side-kjeder som resulterer i ladning og dipoler.
Eksempler på aminosyrer med sure grupper:
- Aspartinsyre
- Glutaminsyre
Eksempler på aminosyrer med basiske grupper:
- Arginin
- Lysin
Hva er en hydrogenbinding, og hvilke typer finnes?
Hydrogen bundet til et heteroatom som oksygen eller nitrogen er en dipol hvor oksygen/nitrogen-atomet er det elektronegative atom. Heteroatomet vil her trekke på elektronene og gjøre at hydrogenet får delvis positiv karakter. Hydrogenet vil nå kunne bli tiltrukket av et annet elektronegativt oksygen/nitrogen-atom i et annet molekyl og vi får en hydrogenbinding
Vi kan ha intra og intermolekylære hydrogenbindinger.
Hva er hydrofobe interaksjoner?
Når flere hydrofobe molekyler eller deler av slike molekyler befinner seg i nærheten av hydrofobe grupper i reseptoren, vil det være energetisk gunstig at disse gruppene kommer nærmere hverandre og danner en binding. Denne bindingen som er relativt svak, kalles hydrofobe interaksjoner.
Hva er charge-transfer kompleks?
Bindinger mellom molekyler hvor du har et molekyl som er elektronrikt og et molekyl som er elektronfattig. Når disse kommer i kontakt med hverandre vil det kunne foregå en viss grad av overføring av ladning og vi får dannet et såkalt charge-transfer-kompleks.
Hvilke interaksjonsmuligheter er det for donepezil?
Vi må se på forbindelsen ved fysiologisk pH.
1,2: hydrogenbindinger
3,5,6 hydrofobe interaksjoner
4, dipol-ionebinding ev. dipol-dipol
6, ione-ione ev ione-dipol bindinger.
Hva vil det si at legemiddelsubstanser har et “virkested”?
De aller fleste legemiddelsubstanser har et veldefinert “virkested”. Dette virkestedet er vanligvis et protein, men kan også være nukleinsyrer eller andre biologiske strukturer. Enkelte legemidler for behandling av kreftsykdommer har nukleinsyrer (DNA) som virkested. Proteiner er det mest vanlige virkested.
Hva er HUGO?
HUGO står for det Humane genom som har blitt identifisert og karakterisert.
Hva er agonister?
Når endogene substanser bindes til sin reseptor trigger dette en biologisk respons i cellen. Legemiddelsubstanser som i likhet med endogene stoffer trigger den samme respons kaller vi agonister.