Kap 7 Teknik och organisering Flashcards
Ingenjörsorienterade synsättet kritiseras av fackföreningar för???
- För synen på arbetskraft
- Lönesättning
- Inflyttande
Vad består det sociala systemet av i socioteknik?
Människor, kommunikation och kunskaper
Vad består det tekniska systemet av i socioteknik?
Maskiner, verktyg, apparater och andra artefakter
Travisstock institutet visade att effektiva organisationer kunde utformas på andra sätt än med hjälp av taylorism (se win win) eller byråkrati. Vilka viktiga punkter la man fram?
- Tillskillnad från Taylorismen och byråkratin som såg sepearat uppgifter grundläggande så var den grundläggande basen ett arbetssystem som omfattande olika arbetsuppgifter som tillsammans blev en fungerande enhet.
- Arbetsgruppen blev central istället för den enskillda anställda.
- Detta tillät att systemet reglerades internt av gruppen tillskillnad från Taylorismen och byråkratin där de regleras externt av sina chefer.
- Den underliggande organisationsfilosofin karaktäriserades av kompletterande funktioner tillskillnad från kompletterande delar (gällde för byråkratiska desginprincipen). Exempel: Om en grupp behärskar många uppgifter behöver de inte ha ”reservarbetare” som rycker in vid frånvaro. Individen utvecklade då många olika kompetenser
– ledde i sin tur till att gruppen klarade av att hantera olika situationer.
- Den sociotekniska designen satte högre värde på framväxande fördelnign av arbetsroller tillskillnad från Taylorismen och byråkratin som förordat föreskrivna arbetsroller.
- Man sågs som ett komplement till maskinen. Taylorismen och byråkratin så sågs individen som en förlägning av maskinen.
- Handlingsreperoaren ökade både för den enskilda personen och organisationerna - Taylorismen och byråkratins mål var snarare att minska handlingsrepetoaren.
Vad är självstyrande grupper?
En förläggning av socioteknikens strävan att utveckla arbetsplatserna för att passa både människan och maskin kom att resultera i så kallade självstyrande grupper. Dessa grupper har ingen formell utsedd arbetsledare utan roterar ofta ledarrollen. Grupperna fick resurser och befogenhet att kunna hantera ett avgränsat avsnitt av produktionen – kallas för delvis självstyrande då de styrdes övergripande av företagets ledning.
Vad ville man uppnå med experimentet på 1960 talet i Norge på självstyrande grupper?
Målet var att hitta nya arbetsformer som var mer demokratiska än tidigare. Där vi sätt ett opersonligt och auktirirtärt system där de anställdas arbetsuppgifter föreskrevs av deras chefer. Med de nya experimentet ville man:
- Engagera de anställda i arbetet på ett nytt sätt – skulle ledda til en ökad effektivitet inom industrin
- Maskiner och naturresurser användes redan i hög grad så forskarna såg att ytterliggare effektivitet fanns genom att utvinna bättre nyttjande av människors intiativ, skaparförmåga, uppfiningsrikedom och deras egen tro på sin förmåga.
- Genom att öka de anställdas inflyttande i arbetssituatinen och frigöra mänskliga resurser skulle effektiviteten förbättras.
Vad för krav på innehål i arbetet fick man fram genom experimentet i Norge?
Utgångspunkten för experimentet var att människor hade andra behov ön lön, arbetstid, skydd mot skaderisker och godtycklig uppsägningar i sitt arbete. Man listade följande krav på arbetsinnehåll:
- Behov av en viss variation i arbetet – även om det inte nödvändigtvis behövde ske något nytt hela tiden.
- Behovet att kunna lära något i arbetet och att fortsätta lära
- Behov avssende en viss grad medmänsklig förståese och respekt på arbetsplatsen.
- Behov av att se sammanhang mellan arbete och omvärld – så man kan se att de arbete man utför betraktas som nyttigt och värdefullt
- Behov av att se att arbete kan förenas med framtidsförhoppningar.
Ovanstående blev riktlinjer på hur arbetsuppgifter borde förändras till att börja med. Forskare letade efter en optimal variation i arbetet där den anställde inte skulle tycka att arbetet var tråkigt men samtidigt kunna slappna av efter större ansträngningar.
Vad innebar en societeknisk analys av en organisation?
Innebar att:
Produktionsprocessen kartlades
- Beskrivning av den formella organisationen med dess befattningar, arbetsroller, rekrytering och utbildning.
- Fortsätter med att göra intervjuer med personalen för att få fram källor till tillfredställelse respektive missnöje.
- Avslutningsvis görs en analys av lönesystemet
Se exempel i boken s 149 med konstgödsel fabriken om hur man kan ha olika arbetsuppgifter och hjälpa varandra.
Vilka tre typer av olyckor fanns enl Barry Turner?
Olyckor pga fel
Olyckor pga överraskningar
Olyckor pga informationsmisstag
Vad är “normal accidents” enl Perrow?
Olyckor blir en form av normaltillstånd
Vad är Deskilling och Upskilling?
I samband med att skrivmaskiner började införas 1970 talet så kom diskussionen om införandet av ny teknik skulle leda till att arbetsuppgifternas innehåll urholkas, förenklas och fragmenteras så att de anställda inte har översikt på hela produktionsprocessen (deskilling). Eller att de anställda lär sig nya färdigheter (Uppskilling). .
Vad står STS för?
Studier av teknik och samhälle
Vad står ANT för?
Aktör nätverksteori. . Inom ANT beskrivs processer som hjälper till att förstå det tekniska och sociala samspelet i olika sammanhang, tex då tekniska lösningar blir framgångsrika innovationer alternativt misslyckas.
Vad står SCOT för?
En pararell inriktning av STS studier kallas SCOT som är en korkortning på The social Construction of technology