Kap. 7 Medier Flashcards
Hva er et medium?
Et medium vil si “et middel som et budskap blir spredt igjennom.” Vi bruker derfor gjerne betegnelsen medier om alle former for massekommunikasjon, som aviser og magasiner, TV og radio, film og internett, der et budskap blir spredt ut til mange mottakere på en gang.
Hvilke fordeler og ulemper har internett som informasjonskanal?
Fordelen med internett som informasjonskanal, er at barn og unge kan søke på akkurat det temaet de er interessert i. Informasjon og kunnskap fra hele verden er tilgjengelig, og den blir ofte formidlet på en måte som engasjerer barn og unge til læring.
Ulempen er at barn og unge mangler kunnskap om kildekritikk. Det er ofte vanskelig å vite om hvem som har lagt ut informasjonen, og å skille ut den relevante og seriøse informasjonen fra den som ikke er det.
På hva slags måter påvirker mediene dagliglivet til barn i barnehagealder, barneskolealder og i ungdomsskolealder?
I barnehagealderen er mediene for mange barn en integrert del av hverdagslivet, for eksempel gjennom barne-TV og lek med foreldrenes mobiltelefon og internettsider for barn. Bøker, filmer, TV-serier og dataspill kan for eksempel være en inspirasjonskilde for rollelek.
Barn i 10-årsalderen er ofte opptatt av sosiale nettspill. I disse nettspillene lager de sin egen personlige karakterfigur, for eksempel en filmstjerne eller en modell. Spillerne kan også chatte med hverandre. Noen av disse spillene vil få spillerne til å kjøpe ekstrautstyr til figurene sine. Derfor kan et gratisspill bli dyrt etterhvert.
Ungdommer i ungdomsskolealder bruker mediene til å blant annet chatte med hverandre. Det er slik de kommuniserer, fordi det er lettere tilgjengelig enn å for eksempel snakke i telefon. Det brukes også Facebook, Twitter, Snapchat, Spotify og YouTube. De ser også mye på TV, film og hører på Podcast.
Gjør rede for ulike framgangsmåter du som barne- og ungdomsarbeider kan ta i bruk for å hjelpe barn og unge til å bli mer bevisste på positive og negative sider ved sin egen mediebruk?
Godt nettvett handler særlig om personvern. Personvern er retten til å få ha privatlivet sitt i fred og å verne om personlig informasjon og integritet. Barnas personvern blir også truet når fremmede på Internett ber om fullt navn, bilde, fødselsdato, telefonnummer eller adresse. Som voksen kan du bidra til at barn og unge blir bevisste på å ivareta sitt og andres personvern ved å gi dem retningslinjer for deling av personlig informasjon, og å samtale med dem om disse rådene.
Noen barn utvikler usunne spillevaner og bruker så mye tid på dataspill at de får problemer med familien, vennene og skolearbeidet. Dataspill stjeler tid fra andre gjøremål, aktiviteter og plikter.
Siden spill og andre medier kan være så oppslukende og tidskrevende, kan de være med på å gjøre barn og ungdom passive. Det er alltid viktig med en sunn balanse mellom medieunderholdning og andre mer aktive og fysiske aktiviteter.