Kap 14- Kritiska och postmoderna perspektiv på organisering Flashcards
Vad bygger Karl Marx samhällsfilosofi på, och vad har han haft för betydelse för den kritiska organisationsteorin?
Karl Marx menade att kapitalismen medför kapitalackumulation: Kapital -> varor -> mer kapital. Marx sa att detta gjorde att kapitalisten tvingade ner kostnaderna så mycket som möjligt, och att arbetarna därmed fick allt mindre av det mervärde (vinst) som producerades.
Marx sa att på grund av detta skapas klasskillnader och en grundläggande konflikt mellan arbete och kapital (arbetstagare och arbetsgivare). Marx kopplade samman ekonomisk teori och abstrakta resonemang med dess direkta konsekvenser för arbetaren. I den kritiska teorin har Marx idéer dessutom använts för att teoretisera orättvisor.
Viktigt att inte blanda ihop vad Marx hade för betydelse för organisationsteori kontra politik
Vad innebär Karl Marx begrepp ideologi?
Idéer och föreställningar som präglar det vardagliga livet inom en social grupp eller ett samhälle (t.ex. Marx föreställning om det kapitalistiska samhället). Döljer underliggande samhällsstrukturer.
Kritisk teori och postmodern teori söker olika grad av förändring. Vilken teori söker stor förändring kontra liten?
Kritisk teori – radikal förändring
Postmodern teori – inte nödvändigtvis radikal förändring. Snarare justering av nuvarande teorier
Vad är arbetsstudier (Labour process theory)?
En gren inom kritisk organisationsteori som varit populär i t.ex. England. Har riktat mycket kritik mot Taylorismen och Scientific Management. En av de främsta personerna inom denna gren är Harry Braverman, som menade Taylorismen ledde till deskilling, som följd av att arbetet bryts ner till sina minsta beståndsdelar. Inom denna gren fokuserar man på de konflikter som är tydliga på arbetsplatser, och inte så mycket på de underliggande mekanismerna
Vad sa man inom kritisk organisationskultur om organisationskultur?
Organisationskulturen påverkar individen att agera på ett visst sätt. Man menar att de anställda ”tvingas” tänka lika, och att det finns en underliggande konflikt mellan ”arbete och kapital”, samt att kulturen ibland skapar en chimär av jämställdhet medan det i själva verket råder stora olikheter.
Målinriktad och instrumentell rationalitet:
-lägger för stort fokus på produktives och lönsamhet.
(Managerialism)
Maktrelationer:
- intresserar sig för maktrelationer mellan arbetstagare chefer och aktieägare.
- vilket inflyttande org. Har på individer att agera efter dominerande normer och värderingar. “Hjärntvätt
Vad sa man inom kritisk organisationskultur om övervakning och postbyråkrati?
Personlig övervakning som förekommer inom Taylorismen och byråkratin anses hyfsat effektivt men väldigt dyrt. Istället har man gått mot teknisk övervakning (GPS, statistik över E-mail, telefonsamtal etc). Den billigaste metoden säger man är egenkontroll eller övervakning i grupp via projektorganisationer.
Man säger dock att postbyråkratiska projektorganisationer, vars syfte är att komma bort från byråkratin, ibland inte funkar eftersom att byråkratin (tydligt fördelat ansvar, tydligt formulerade mål osv) ändå förekommer inom projektorganisationen.
Vad säger man inom kritisk organisationsteori om fokus på resultat och lönsamhet?
Detta fokus utarmar t.ex. naturen genom ohållbar hantering av naturresurser, och det gör att de anställda ”tvingas” ta mer risker och utsättas för svårare arbetssituationer.
Beskriv postmodernismen kortfattat
Ett perspektiv på organisationsteori där man ifrågasätter modernismens idéer om organisationsteori. Liknar den kritiska teorin. Ifrågasätter t.ex. modernismens tankar om att organisationer är ett ting och endast finns för att utföra ett visst ändamål.
Vad säger man inom postmodernismen om vetenskapens möjlighet att lösa problem för människor?
Man tänker att vetenskapen kan lösa problem för människor, men att den ofta också medför problem, exempelvis hål i ozonlagret som visserligen kan upptäckas med hjälp av vetenskap, men som också skapats av vetenskapen.
Vad sa Foucalt om maktens diskurs?
Att makt inte är ett ting man kan ha, äga, ge, eller ta. Foucalt sa att makt är inbäddat i allting vi gör, sättet vi gör saker, hur vi pratar om det vi gör etc. Foucalt hävdade också att makt inte är något personligt, utan finns grundat i föreställningar, kunskap, hur vi bygger upp kunskap och procedurer.
Ett exempel är yrkesidentiteter såsom hos en kirurg, som kan sägas ha en stor grad av makt: Är det så att kirurgen själv personligen har makt? Nej, det är inbyggt i systemet att vi har experter som sköter sjukvård, att detta är finansierat via skatt, att yrket kräver långa utbildningar etc. Makten är alltså en del av systemet.
-Makt är kunskap. En yrkestitel/titel signalerar kunskap och ger därmed makt.
Vad kan man säga att det som kännetecknar kritisk teori kontra postmodern teori?
Kritisk teori – letar efter underliggande mönster och konflikter som döljs
Postmodern teori – ifrågasätter modernismens framgångar