Kalla Kriget - Viktiga Begrepp Flashcards
Kallt krig
Förberedelser för ett eventuellt krig med spionering och uppdrag bakom gränser i en konflikt utan fysiska strider mellan parterna. En allvarlig situation mellan länderna som snabbt kunde gå över i fysika strider.
Järnridån
En gräns, skapad av Stalin för att skilja de kommunistiska och Sovjetstyrda staterna från de västliga staterna. Stalin ville inte förlora en styörre del av sin befolkning för att de spatserade över gränsen till det kapitalisatiska Västeuropa och såg den ekonomiska utvecklingen där och som då bestämde sig för att stanna. Då förlorade öststaterna arbetskraft och en ytterligare reduktion inom ekonomisk tillväxt.
Kommunism
En ideologi som bygger på att alla äger allt tillsammans och bör tjäna lika mycket inte av någon annan. Alla produktionsmedel ägs gemensamt i samhället. Ett stort statligt inflytande och det råder planekonomi, ingen arbetslöshet.
Kapitalism
En motsats ideologi till kommunismen där det råder en fri marknad, fri konkurrens och ett lågt statligt inflytande. Arbetslöshet finns.
NATO
North Atlantic Treaty Organisation - En militärpakt mellan 32 stater i Europa och Nordamerika. NATOs syfte är att arbeta för att uppnå fred och säkerställa det i medlemsstaterna. Huvudkontoret, vilket är deras administrativa centrum, ligger i Bryssel, Belgien.
Skapades efter man upptäckte hur bra USA och Storbrittanien kunde sammarbeta under Berlinblockaden.
Warszawapakten
Även kallad Fördraget om vänskap, samarbete och ömsesidigt bistånd var en militär organization i kommunistiska Östra Europa som existerade för att konkurrera mot NATO i väst. Warzawapakten fick sitt namn för att ceremoniellt visa att alliansen inte var under total kontroll av Sovjetunionen. Den lags ner i juli 1991 eftersom att alla medlemstater förutom Sovjetunionen hade störtat.
Ockupationszoner
Är zoner som delas upp mellan ockuperande makter.
Berlinmuren
En mur som byggdes runt Västberlin för att stoppa tyskar från Östberlin att försöka ta sig dit. De flesta som flydde till Västtyskland och Västberlin var unga och välutbildade. När de östtyska ledarna förstod hur dåligt detta var för dem så valde de att bygga muren. Först var det bara taggtråd, senare blev det till betong. De som bodde i Västtyskland fick färdas fritt. Fick mycket kritik av västvärldens ledare men de fick nöja sig så ingen ville riskera krig.
Marshallhjälpen
USA skickar miljarder dollar till Västeuropa för dess ekonomiska återuppbyggnad.
Planekonomi
En typ av ekonomisk reform där staten väljer en viss vara som ska produceras i ett visst antal under en viss tid.
Jaltakonferensen
En konferens mellan de stater som vunnit andra världskriget där man samtalade om hur man skulle göra med de tidigare nazist ockuperade områdena som nu vunnits tillbaka. Dem som deltog var USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen. Man kommer inte överens och därför delas Tyskland till det som blev Väst- och Östtyskland
Berlinblockaden
En blockad mellan Öst -och Västberlin skapad av Sovjet för att man inte ville att folk skulle vandra fritt över från öst till väst och se den ekonomiska framgången och sedan bestämma sig för att stanna där. Man förlorade arbetskraft och ekonomin blev svagare och mång av de som drog sig över gränsen till Västberlin var högt utbildade som var viktiga för arbeten.
Luftbro
När USA och Storbrittanien skickade en massa flygplan till Västberlin med mat och andra nödvändigheter. Detta sammarbetet gick så bra att det ledde till en allians som skulle sammarbeta, NATO.
Lydstater
En typ av stat som är självständiga till ytan men som styrs av en högre makt. Generellt i ockuperade områden.
Ungernrevolten
En revolt som skedde i Ungern 1956 där man, efter Stalins död, tog den ökade friheten som Nikita Chrusjtjov hade gett dem tillsammans med avstaliniseringen, till att revoltera för en möjlighet att demokratisera landet. Men detta slogs ner snabbt och enkelt av Sovjetiska trupper när Nikita tog tag i situationen.