Fallbeskrivningar Flashcards
- Jasmine
Jasmine älskar att handla på secondhand. I lördags köpte hon en 60-talshylla och en kjol.
A. Kan Jasmine ångra sitt köp av hyllan och få pengarna tillbaka?
B. När Jasmine kom hem såg hon att kjolen var trasig i ena sömmen, och det var inget hon såg vid köpet. Kan hon reklamera kjolen?
A. Nej, att handla på secondhand är som att handla i butik. Hon har inte rätt att ångra sitt köp och få pengarna tillbaka
om inte secondhand-butiken erbjuder det.
B. Ja, hon kan klaga (reklamera). Men det är viktigt att undersöka begagnade varor noga innan man köper dem.
- Max
Max har äntligen sparat ihop till en smartphone som han köper i en butik. Men redan efter 10 dagar så börjar den att strula – ljudet fungerar inte. Max går till butiken och reklamerar.
A. Kan Max kräva butiken på något?
B. Kan han ångra sitt köp och få pengarna tillbaka?
C. Om felet hade dykt upp efter 7 månader, vilken rätt hade Max haft då?
A. Max kan kräva att butiken söker efter fel, reparerar eller byter ut smartphonen. Han får vara beredd på att i första hand
bli erbjuden en reparation, men det är upp till butiken.
B. Nej. Han har använt den.
C. Om felet uppstått efter 7 månader hade det varit upp till Max att bevisa att det var ett ursprungligt fel och att det alltså inte var han som orsakat det. Om han kan bevisa att det är ett ursprungligt fel har han samma rättigheter som under första
punkten. Reklamationsrätten gäller i 3 år.
- Malva
Malva har köpt nya skor som hon gillade skarpt när hon var i butiken. När hon sedan provar skorna hemma så känns de inte alls lika bra längre, och hennes bästa kompis Maja tycker att hon i stället ska köpa ett par andra skor.
A. Kan Malva ångra sig och få pengarna tillbaka om hon har sparat kvittot?
B. Vad kan Malva kräva av butiken om hon har slängt kvittot?
C. Är det något Malva borde ha tänkt på när hon köpte skorna?
A. Malva kan få pengarna tillbaka om butiken erbjuder öppet köp och om hon går dit inom den tidsperiod som butiken
tillämpar öppet köp.
B. Ingenting.
C. Malva borde ha frågat om butiken erbjöd öppet köp och bytesrätt.
- Samir
Samir har fått i uppdrag av sin mamma att köpa sig lite nya kläder. Han hittar bland annatett par jeans till nedsatt pris. Vid kassan läser Samir en skylt där det står så här: ”Öppet köp i tre dagar, bytesrätt i 30 dagar. Gäller ej reavaror.” När han kommer hem så provar han
jeansen igen framför spegeln och inser att de inte alls var så där snygga som han tyckte när han var i affären.
A. Kan Samir ångra sig? Motivera ditt svar.
A. Nej, eftersom butiken inte har öppet köp eller bytesrätt för reavaror. Det finns ingen lagstiftning som säger att butiker
måste erbjuda öppet köp och bytesrätt. Butiken bestämmer själv om och för vilka varor öppet köp och bytesrätt ska gälla.
Om det däremot hade varit fel på jeansen hade Samir haft 3 års reklamationsrätt.
- Anton
Anton köper en 1 år gammal tv på Blocket. När Anton hämtar tv:n så får han även med det gamla kvittot där det står att det ingår garanti i 2 år. Efter ett par veckor går tv:n sönder, så Anton går till butiken och vill utnyttja garantin. Men där går de inte med på det, eftersom det inte var Anton som hade köpt tv:n i butiken.
A. Gäller inte garantin? Motivera ditt svar.
A. Detta kan vara lite trixigt. Anton borde ha tagit reda på om garantin följde med varan eller den första köparen. Oftast gäller garantin bara för den första köparen. Det är viktigt att fråga om detta om man köper varor i andra hand på till exempel Tradera och Blocket.
- Hiba
Hiba gillar att gå på konserter så hon blir överlycklig när hon hör att Lady Gaga ska komma till Sverige och göra en spelning. Men konserten blir en total besvikelse för henne och alla andra som var där, eftersom storbildsskärmarna hade glapp och ljudet var under all kritik.
A. Har Hiba rätt att reklamera och kräva pengarna tillbaka?
A. Ja. Hiba kan klaga och kräva pengarna tillbaka eftersom så mycket i konserten var bristfälligt, både ljud och bild.
- Hedda
Hedda såg reklamen för ett nytt hårfärgningsmedel och tyckte det verkade bra, så hon köpte det. Men när resultatet inte blev så som de lovade i reklamen gick Hedda tillbaka till butiken och bad att få byta till en ny färg. Butiken sa att hon inte fick det, eftersom hon redan använt färgen.
A. Vad gäller?
A. Hon har rätt att kräva ny färg. Om reklamen lovar att produkten ska leverera ett visst resultat och den inte gör det
så har man rätt att reklamera.
- Liam
Liam har kollat in en smartphone som han ska slå till på. Säljaren föreslår att Liam ska teckna en tilläggsförsäkring.
A. Vad ska Liam göra och vad ska han ta reda på, tycker du?
A. Liam bör ta reda på följande: Om det ingår en garanti för smartphonen och hur länge den gäller i så fall. Vad som ingår
i hemförsäkringen. Vad som ingår i extraförsäkringen. Hur långt hans rättigheter räcker enligt konsumentköplagen, till exempel reklamationsrätten på 3 år.
- Bosse
Bosse har fått problem med växlarna på sin cykel och lämnar in den för reparation.
Han frågar vad det kommer att kosta att fixa till växlarna, och reparatören ger honom ett ungefärligt pris på 250 kronor. När Bosse sedan kommer och hämtar cykeln efter en vecka så säger reparatören att det hela kostar 350 kronor.
A. Måste Bosse betala det nya, högre priset?
A. Nej. Det nya priset får inte vara mer än 15 procent högre än det ungefärliga priset som reparatören först sa till Bosse.
- Antons pappa
Anton och hans pappa handlar mat inför helgen. När de är på väg ut från mataffären blir Antons pappa stoppad av en kille som står vid en monter. Killen undrar vilken mobiloperatör Antons pappa har. De börjar snacka, och efter fem minuter så har Antons pappa skrivit på ett papper och köpt en ny mobiltelefon. När Antons pappa kommer hem och tittar mer på sin nya mobil och på sitt avtal så tycker han att köpet gick lite väl fort.
A. Har han rätt att ångra sitt köp?
A. Nej. Gatuförsäljning ses som butiksförsäljning. Det är inte
alltid du har rätt att ångra ditt köp.
- Radhika
Radhika har köpt en digitalkamera via internet. När kameran kommer öppnar hon kartongen för att titta lite närmare på kameran och inser efter en stund att hon inte vill ha den.
A. Får Radhika skicka tillbaka kameran? Hon har inte använt den.
A. Ja. Enligt distans- och hemförsäljningslagen har hon 14 dagars ångerrätt. Man har alltid rätt att försiktigt
undersöka varan. När den skickas tillbaka ska den vara i oförändrat skick, det gäller även förpackningen. Hade Radhika provat kameran och tagit två kort så hade hon inte haft någon ångerrätt, eftersom hon
använt kameran.
- Klara
För en månad sedan såg Klara en tv-reklam som sa att man kunde ladda ner ringsignaler till mobilen. Klara testade och köpte en cool ringsignal. Problemet är att hon nu får en ny ringsignal till sin mobil varje vecka. Hon är fast i en prenumeration, och den kostar henne
44 kronor i månaden.
A. Klara vill inte ha några nya ringsignaler. Vad kan hon göra?
A. Har Klara fyllt 18 år så får hon betala och ta reda på vilka regler som gäller för att säga upp prenumerationen.
Det är viktigt att läsa igenom avtalet och det finstilta innan man beställer. Enligt distans- och hemförsäljnings-
lagen så har Klara 14 dagar på sig att ångra sitt köp. Men nu har det gått en månad, och hon är då bunden till avtalet.
Om Klara är under 18 år kan hennes föräldrar kontakta företaget och häva köpet.
- Omar
Omar har fått glapp i sin nya mobil. Han går tillbaka till butiken och ber om att få en ny. Försäljaren i butiken säger nej, men erbjuder honom att lämna in mobilen för reparation.
A. Kan Omar kräva något av butiken? Motivera ditt svar!
A. Ja. Han kan kräva en lånetelefon under reparationstiden, men han kan inte kräva en ny mobil i detta skede. Skulle samma glapp uppstå igen efter att den varit på reparation två gånger för samma fel kan han kräva att få pengarna tillbaka – alltså att häva köpet.
- Cilla
Cilla har beställt en klänning på internet till skolavslutningen den 13 juni. Företaget har lovat att klänningen ska komma senast den 7 juni. Den 10 juni kontaktar hon företaget och frågar varför klänningen inte har kommit, men företaget svarar bara ”tyvärr” och kan inte garantera att den hinner komma före skolavslutningen. Cilla börjar känna sig smått panikslagen och funderar på att köpa en helt annan klänning för att känna sig riktigt säker.
A. Kan Cilla låta köpet gå tillbaka (häva köpet) den 10 juni?
A. Ja. Hon har förklarat för företaget att hon måste ha klänningen till ett visst datum och nu när den är försenad
har hon rätt att häva köpet.
- Mormor Kajsa
Anna hälsar på sin mormor Kajsa i Sundsvall. Under dagen ringer det tre olika telefonförsäljare hem till Kajsa. Till den första försäljaren tackar Kajsa artigt nej – hon är inte intresserad av att
prenumerera på några trädgårdstidningar. När den andra telefonförsäljaren ringer så tackar
hon ja till erbjudandet att testa två olika par strumpor. Efter tre dagar kommer strumporna hem i brevlådan med ett inbetalningskort på 249 kronor. Kajsa blir sur eftersom hon hade uppfattat att hon skulle få testa strumporna gratis.
A. Måste Kajsa betala? Har hon rätt att ångra sig?
B. Vad har hon för rättigheter och skyldigheter?
A. Nej. Hon kan ångra sitt köp (14 dagars ångerrätt).
B. Hon ska meddela företaget inom 14 dagar att hon ångrat sig och skicka tillbaka strumporna.