K: Perspektivet til innvandrere og etniske minoriteter Flashcards
Hva er akkulturasjonsstress?
Akkulturasjonsstress viser til en reduksjon i helsestatus blant individer som gjennomgår akkulturasjon, og det finnes systematisk bevis for at disse helsefenomenene er relatert til akkulturasjonsprosessen (Berry et al., 1987).
Hvorfor opplever mange immigranter denne typen stress?
Mange immigranter opplever akkulturasjonsstress av flere grunner:
- De møter nye verdier, praksiser og levemåter, som kan være svært forskjellige fra deres opprinnelige kultur.
- De kan mangle kunnskap om hvorfor mennesker i det nye landet oppfører seg som de gjør, samt hvordan de selv bør oppføre seg for å passe inn.
- De kan oppleve fordommer og diskriminering, noe som kan påvirke deres identitet og selvevaluering.
- Migranter mister ofte den posisjonen de hadde i hjemlandet, noe som fører til at de må definere og evaluere seg selv på nytt i en ny sosial kontekst.
Disse utfordringene kan føre til økt stress, usikkerhet og psykiske belastninger for immigranter, særlig dersom de ikke får tilstrekkelig støtte i overgangsprosessen.
Hva beskriver og viser modellen til Chryssosochoou?
Denne modellen beskriver prosessen med migrasjon og akkulturasjon, altså hvordan migranter tilpasser seg et nytt samfunn og hvordan de opplever denne overgangen. Den viser ulike faktorer som påvirker migrasjonsopplevelsen, både før, under og etter migrasjonen.
Hvilke faktorer påvirker akkulturasjon ifølge modellen til Chryssosochoou (2004)?
Ifølge modellen til Chryssosochoou (2004) er det flere ulike faktorer som påvirker migrasjonsopplevelsen, både før, under og etter migrasjonen.
Sosiopolitiske og økonomiske forhold i hjemlandet påvirker hvorfor og hvordan folk migrerer.
En annen faktor er individuelle faktorer før migrasjon, slik som sosiodemografi, migrasjonsårsak, personlighetstrekk, tro og forventninger.
Den etniske gruppens akkulturasjon er en faktor som spiller inn, altså endringen som skjer i hele gruppen som en del av tilpasningsprosessen.
I mottakersamfunnet er det flere faktorer som påvirker hvordan innvandrere blir tatt imot, inkludert ideologi rundt multikulturalisme, akkulturasjonsstrategier og preferanser i samfunnet, representasjoner og oppfatninger av innvandrere og sosial støtte.
Individets opplevelse av migrasjon, handler om hvordan individet håndterer endringer, usikkerhet og akkulturasjonsstress.
Også andre faktorer under akkulturasjonsprosessen påvirker slik som lengde på kontakt med mottakersamfunnet, strategier for akkulturasjon, mestringsstrategier, ressurser, persepsjoner og opplevelse av fordommer og diskriminering. @
En siste faktor er psykologisk og sosiokulturell tilpasning, som innebærer identitetsutvikling, livstilfredstilhet og vellykket bosetting i det nye miljøet.
Kan du kort oppsummere modellen om akkulturasjon og migrasjon til Chryssosochoou? Denne modellen viser at migrasjonsprosessen er …., hvor godt en innvandrer tilpaser seg avhenger av …
Denne modellen viser at migrasjonsprosessen er kompleks og påvirkes av både individuelle, sosiale og strukturelle faktorer. Hvor godt en innvandrer tilpasser seg, avhenger av både personlige egenskaper, hvordan mottakersamfunnet oppfører seg, og hvilke strategier og ressurser som er tilgjengelige. De ulike faktorene påvirker hverandre.
Hvordan kan modellen til Chryssosochoou anvendes på situasjonen til immigranter i Norge?
Denne modellen hjelper oss med å forstå hvorfor noen innvandrere i Norge tilpasser seg ulikt. Ved å identifisere de viktigste faktorene i migrasjonsprosessen, kan politikere, arbeidsgivere og lokalsamfunn utvikle bedre tiltak for integrering og inkludering i det norske samfunnet. For eksempel ved å sette inn tiltak for å øke sosial støtte, som går under faktorer som påvirker underveis i akkulturasjonsprosessen.
Modellen viser at migrasjon er en kompleks prosess som påvirkes av flere faktorer, både før, under og etter migrasjonen. Modellen viser at migrasjon ikke bare handler om å flytte til et nytt land, men om en helhetlig tilpasningsprosess. Den kan brukes til å identifisere utfordringer og muligheter for integrering, samt utvikle bedre tiltak for å støtte immigranter i deres overgang til det norske samfunnet.
Hva hevder Festingers sosial sammenligningsteori (social comparison theory) (1954)?
Festingers sosial sammenligningsteori (social comparison theory) (1954) hevder at mennesker har et iboende behov for å evaluere seg selv og sine ferdigheter ved å sammenligne seg med andre. Når objektive mål mangler, bruker individer sosial sammenligning for å forstå sin egen status, kompetanse og verdi. Teorien vektlegger at mennesker foretrekker å sammenligne seg med personer som er sosialt og kulturelt like dem selv.
Hvilke to typer sosial sammenligning skiller Festinger mellom? (social comparison theory) Hva kan dette gjøre med oss?
Det finnes to hovedtyper av sosial sammenligning: oppadgående og nedadgående. Oppadgående sammenligning skjer når en person måler seg mot noen de anser som bedre, noe som kan være motiverende, men også skape lav selvfølelse. Nedadgående sammenligning, derimot, innebærer å sammenligne seg med noen i en dårligere situasjon, noe som kan øke selvfølelsen. Disse sammenligningene påvirker individets identitet, selvtillit og psykologiske velvære.
Si noe om hvordan Festingers sosiale sammenligningsteori (social comparison theory) kan brukes på situasjonen til immigranter i Norge. Hva er konsekvensen av hvem man sammenligner seg med?
For immigranter i Norge spiller sosial sammenligning en viktig rolle. Med hvem og hvordan man sammenligner seg selv har ulike konsekvenser. Mange nyankomne sammenligner seg med etniske nordmenn, noe som kan føre til akkulturasjonsstress hvis de opplever store forskjeller i økonomisk og sosial status. Samtidig kan suksessrike innvandrere fungere som motiverende rollemodeller. På den andre siden kan immigranter som har bodd lenge i Norge sammenligne seg med nyankomne og oppleve økt mestringsfølelse, men dette kan også forsterke interne hierarkier blant innvandrere.
Samlet sett påvirker sosial sammenligning hvordan immigranter evaluerer sin plass i samfunnet, enten gjennom motivasjon til integrering eller følelse av ekskludering, avhengig av hvem de sammenligner seg med. Det er ikke en tydelig måte at personer fra en ikke-dominant gruppe vil sammenligne seg selv, det kan enten være med personer fra samme bakgrunn eller personer i mottakersamfunnet, opprinnelsekulturen eller den nye kulturen.
Hvilke sammenligningsreferanser skiller Festinger mellom?
Temporal sammenligning, interpersonlig sammenligning, intragruppe sammenligning, intergruppe sammenligning (en gruppe mot en annen gruppe) og sammenligning mot en norm.
Nevn og definer hvilke sammenligningsreferanser Festinger (1954) skiller mellom. Gi et eksempel på hver.
Folk bruker ulike referanserpunkter for å sammenligne.
Man kan sammenligne deres nåværende situasjon med deres tidligere situasjon, eller hvordan de ønsker å ha det i fremtiden. Dette kalles temporal sammenligning.
Man kan sammenligne seg selv med andre individer. Interpersonlig sammenligning er når man sammenligner seg med et annet individ.
Intragruppe sammenligning er når man sammenligner seg selv med et annet individ i samme gruppe.
Man kan sammenligne sin egen gruppe med en annen gruppe, og dette kalles en intergruppe sammenligning.
Man kan også sammenligne seg selv med en abstrakt standard, en norm eller et ideal.
Forklar hva person-gruppe-diskrepansen (personal-group discrepancy) (Moghaddam, 1998) betyr og gi et eksempel.
Personlig-gruppe diskrepansen (personal-group discrepancy) er minoritetsgruppemedlemmers tendens til å oppfatte et høyere nivå av diskriminering rettet mot deres gruppe enn på seg selv som individuelle medlemmer.
Et eksempel kan være en same som ikke selv opplever å bli diskriminert i særlig grad, men opplever i mye større grad diskriminering mot samer som gruppe.
Hva går relativ deprivasjonsteori (relative deprivation theory) ut på?
Relativ deprivasjonsteori (relative deprivation theory) bygger på ideen om at mennesker evaluerer sin situasjon i forhold til et referansepunkt – enten sammenlignet med tidligere erfaringer eller med andre mennesker i lignende situasjoner.
Hva er kjerneantakelsene i relativ deprivasjonsteori (relative deprivation theory)?
- Subjektiv opplevelse av deprivasjon:
Deprivasjon handler ikke nødvendigvis om en objektiv mangel, men om en følelse av å være dårligere stilt enn forventet eller sammenlignet med andre. - Sosial sammenligning:
Mennesker vurderer sin status eller tilgang til ressurser i forhold til andre. Hvis de føler at de har mindre enn de mener de fortjener, kan de oppleve misnøye. - Individuell vs. gruppebasert deprivasjon:
- Personlig relativ deprivasjon: Når en person føler seg urettferdig behandlet eller dårligere stilt enn andre.
- Gruppebasert relativ deprivasjon: Når en hel sosial gruppe opplever at de er i en dårligere situasjon enn en annen gruppe, noe som kan føre til misnøye og potensielt konflikt. - Sammenheng med fordommer og konflikt
Relativ deprivasjon kan føre til at en gruppe bebreider en annen for sin situasjon, noe som kan forsterke fordommer og negativ intergruppeholdning.
Hva kan relativ deprivasjonsteori (relative deprivation theory) forklare om etniske nordmenns oppfatning av immigranter? Gi noen eksempler på ulike aspekter.
Relativ deprivasjonsteori (relative deprivation theory) kan hjelpe med å forklare hvordan noen etniske nordmenn kan oppfatte immigranter som en trussel eller som årsaken til sin egen opplevde deprivasjon.
- Økonomisk konkurranse
o Dersom etniske nordmenn føler at immigranter får tilgang til arbeidsplasser, velferdsgoder eller boliger på bekostning av dem selv, kan de oppleve gruppebasert relativ deprivasjon.
o Selv om den økonomiske situasjonen deres ikke nødvendigvis har blitt verre i objektiv forstand, kan sammenligning med oppfatninger av hva de “burde ha” føre til misnøye. - Kulturell endring og identitet
o Noen kan føle at norsk kultur blir utfordret eller endret på grunn av innvandring, og at de mister en del av sin nasjonale identitet.
o Dette kan skape en opplevelse av sosial eller symbolsk deprivasjon, der de føler at deres egen gruppe taper innflytelse eller status i samfunnet. - Politiske og mediebaserte narrativer
o Medieoppslag eller politiske debatter som framstiller innvandrere som en belastning for samfunnet, kan forsterke opplevelsen av relativ deprivasjon.
o Hvis etniske nordmenn opplever at politikken favoriserer innvandrere, kan det skape en følelse av urettferdighet og misnøye. - Fordommer og sosial avstand
o Dersom noen etniske nordmenn ser på immigranter som årsaken til deres egen økonomiske eller sosiale usikkerhet, kan dette føre til økte fordommer og negative holdninger mot innvandrere.
o Dette kan i sin tur forsterke intergruppekonflikter og redusere muligheten for integrasjon og sosial harmoni.
Forklar hovedantakelsene i sosial identitetsteori (social identity theory) (Tajfel & Turner, 1979).
Hovedantakelsen i sosial identitetsteori (social identity theory) er at intergruppeatferd skyldes en kognitiv redefinering av selvet i lys av gruppetilhørighet.
Enklere sagt så betyr det at sosial identitetsteori handler det om at hvordan vi oppfører oss ovenfor andre grupper, henger sammen med hvordan vi ser på oss selv som en del av en gruppe. Når vi identifiserer oss med en gruppe, blir gruppens verdier og normer en del av vår egen identitet. Dette påvirker hvordan vi tenker om både vår egen gruppe og andre grupper og kan føre til at vi favoriserer vår egen gruppe, selv uten direkte konflikt eller konkurranse.
Hva er de tre hovedprosessene i sosial identitetsteori (social identity theory)?
Sosial kategorisering, sosial identifikasjon og sosial sammenligning.
Beskriv sosial kategorisering som er en av de tre hovedprosessene i sosial identitetsteori.
Sosial kategorisering:
* Mennesker klassifiserer seg selv og andre i ulike sosiale grupper (f.eks. etnisitet, kjønn, yrke).
* Dette skjer automatisk og hjelper oss å forenkle en kompleks sosial virkelighet.
* Kategorisering kan forsterke forskjeller mellom grupper og likheter innenfor gruppen.
Beskriv sosial identifikasjon som er en av de tre hovedprosessene i sosial identitetsteori.
Sosial identifikasjon
* Når en person identifiserer seg med en gruppe, blir gruppens verdier og normer en del av selvbildet.
* Gruppemedlemskap gir en følelse av tilhørighet og kan styrke selvfølelsen.
* Identifikasjon kan variere i styrke, avhengig av hvor viktig gruppen er for individets selvoppfatning.
Beskriv sosial sammenligning som er en av de tre hovedprosessene i sosial identitetsteori.
Sosial sammenligning
* Vi vurderer vår egen gruppe (inngruppe) i forhold til andre grupper (utgrupper).
* Hvis sammenligningen er positiv, styrker det vår sosiale identitet.
* Hvis sammenligningen er negativ, kan det føre til strategier for å forbedre gruppens status (f.eks. sosial konkurranse eller diskriminering av utgrupper).
Beskriv de tre strategiene mennesker kan bruke når deres positive sosiale identitet er truet. Hva er den underliggende antakelsen for dette?
Når en gruppe opplever lav status eller negativ sosial identitet, kan medlemmene reagere på ulike måter:
* Individuell mobilitet: Forsøke å bytte til en høyere statusgruppe.
* Sosial kreativitet: Endre måten gruppen vurderes på, f.eks. ved å fokusere på unike styrker.
* Sosial konkurranse: Aktivt prøve å forbedre gruppens status gjennom konkurranse med utgrupper.
Underliggende antakelse: for å unngå de psykologiske konsekvensene av negativt evaluerte identiteter, vil folk engasjere seg i handling som kan utløse intergruppe konflikter.
Gi et eksempel på hver av de tre strategiene for å håndtere truet sosial identitet – individuell mobilitet
Individuell mobilitet - assimilasjon
Eksempel: En innvandrer i Norge som opplever at hans etniske gruppe har lav status, kan forsøke å distansere seg fra gruppen ved å assimilere seg fullt ut i den norske kulturen. Han kan for eksempel endre navn, snakke kun norsk og unngå å assosiere seg med sin opprinnelige etniske gruppe for å bli oppfattet som en del av majoritetssamfunnet.
Gi et eksempel på hver av de tre strategiene for å håndtere truet sosial identitet – sosial kreativitet
Sosial kreativitet - omdefinere verdien av en jobb
Eksempel: En lavstatusgruppe, for eksempel en yrkesgruppe med lav lønn og prestisje (som søppeltømmere), kan endre hvordan de vurderes ved å fremheve at jobben deres er essensiell for samfunnet. De kan understreke at uten dem ville byene vært skitne og ulevelige, og på den måten redefinere statusen sin fra lav til uunnværlig.
Gi et eksempel på hver av de tre strategiene for å håndtere truet sosial identitet – sosial konkuranse
Sosial konkurranse - politisk aktivisme
Eksempel: En feministisk bevegelse som opplever at kvinner har lavere status enn menn i arbeidslivet, kan organisere kampanjer og demonstrasjoner for å kreve likelønn og flere kvinner i lederstillinger. De utfordrer den eksisterende statusforskjellen mellom menn og kvinner ved å konkurrere direkte om makt og innflytelse i samfunnet.