J=L avtaleekstinksjon fast eiendom Flashcards
Hva er utgangspunktet for avtaleekstinksjon av fast eiendom?
Huske på utgangpunktet først i tid, best i rett. Dersom vi ikke finner en regel/B ikke oppfyller vilkårene for ekstinksjon, så faller man tilbake på utgangspunktet om at H eller S vinner rett ettersom de kom før B i tid.
Situasjonen her er at B er avtaleerverver (Ba). B sin motstander er S eller H. S kan ha ervervet en hvilken som helst type rettighet i eiendommen (han kan altså være både Sa eller Sk også?).
Utg om først i tid, best i rett har to unntak for avtaleekstinksjon av fast eiendom. Hva er unntak nr 1 om grunnbokas negative troverdighet?
Negativ troverdighet knytter seg til at B kan stole på at dersom noe ikke er registrert i grunnboka, så er det ikke gjeldene.
Grunnbokas negative troverdighet tgl. §§ 20 og 21
Gjelder for dobbeltsuksesjonskonfliktene i avtaleekstinksjon for fast eiendom.
Tgl. § 20 og 21 i sammenheng fastslår at B kan ekstingvere S sin rett til fast eiendom hvis tre kumulative vilkår er oppfylt. 1. S sin rett er ikke registrert (legitimasjon- A fremstår legitimert), 2. Ba er i god tro (om at A er legitimert) og 3. B får sin rett registrert.
I tillegg er det et vilkår for at B skal få sin rett at innehaveren av grunnbokshjemmelen samtykker jf. § 13 (1).
Det sentrale er at A’s legitimasjon kommer ikke fra grunnbokshjemmelen alene. I suksesjonskonflikten er det særlig det forholdet at S ikke har registrert sin rett som legitimerer A overfor Ba.
Hvorfor gjelder § 20 bare i suksesjonskonflikten?
Det korte svaret er dette: H’s rett til eiendommen bygger ikke på et “rettserverv” fra A. H har en annen type innsigelse; nemlig at A’s grunnbokshjemmel ikke samsvarer med det underliggende og reelle rettsforholdet- da passer ikke bestemmelsen. Mer om grensen mellom anvendelsesområdene til §§ 20 (S) og 27 (H) i punkt 2.4 under.
Utg om først i tid, best i rett har to unntak for avtaleekstinksjon av fast eiendom. Hva er unntak nr 2 om grunnbokas positive troverdighet?
Positiv troverdighet knytter seg til at B skal kunne stole på at det som faktisk står i grunnboka er riktig.
Grunnbokas positive troverdighet tgl. § 27 (1)
Gjelder for hjemmelsmannskonfliktene i avtaleekstinksjon for fast eiendom.
Hvis vi leser bestemmelsen sakte og konsentrert, ser vi at det i alle fall er tre kumulative vilkår som må være oppfylt for at B skal ekstingvere H’s rett: (1) A må ha grunnbokshjemmelen, (2) B må være i god tro og (3) B må få sin rett registrert.
Men dette er ikke tiltrekkelig! Etter § 27 (1) er det etter ordlyden bare en bestemt type H-innsigelse som ekstingveres; nemlig den omstendighet at A’s grunnbokshjemmel skyldes et (4) “ugyldig dokument“, dvs. en avtale mellom H og A som er ugyldig på grunn av privatrettslige regler, jf Rt 2009 s. 203. Mange av avtaleekstinksjonsspørsmålene i hjemmelskonflikten handler derfor om vi kan tolke § 27 (1) utvidende eller analogisk til å ekstingvere også andre typer H-innsigelser. Hvis svaret på dette er nei, må vi se hen til ulovfestede regler. Hvis heller ikke ulovfestet rett kan komme B til unnsetning, faller vi tilbake på utgangspunktet om at A ikke kan overføre større rett enn han selv har, dvs. H vinner.
I det følgende er sitert tgl. § 27 første ledd første setning. Plukk ut vilkårene av betydning i bestemmelsen og pek på hva de overordnet innebærer:
“Overfor den som har tinglyst en rett han har ervervet ved avtale med innehaveren av grunnbokhjemmelen, og som var i god tro da dokumentet ble registrert, kan den innsigelse at grunnbokhjemmelen skyldes et ugyldig dokument, ikke gjøres gjeldende”
§ 27 gjelder for avtaleekstinksjon av fast eiendom i hjemmelsmannskonflikter
Overfor den som har tinglyst en rett han har ervervet ved avtale med innehaveren av grunnbokhjemmelen, og som var i god tro da dokumentet ble registrert, kan den innsigelse at grunnbokhjemmelen skyldes et ugyldig dokument, ikke gjøres gjeldende
- “tinglyst” = B må tinglyse
- “ved avtale” B sin ervervsform
- “innehaveren av grunnbokshjemmelen” = legitimasjon, A må ha grunnbokshjemmelen
- “god tro” = B må være i god tro
- “ugyldig dokument” =H sin innsigelse må være at As grunnbokshjemmel skyldes en avtale mellom H og A som er ugyldig på grunn av privatrettslige regler, jf Rt 2009 s. 203. Mange av avtaleekstinksjonsspørsmålene i hjemmelskonflikten handler derfor om vi kan tolke § 27 (1) utvidende eller analogisk til å ekstingvere også andre typer H-innsigelser.
Litt kort sagt kan vi si at tgl. § 27 regulerer grunnbokas positive troverdighet: I hvilken grad kan B stole på at det som positivt er registrert i grunnboka skal gjelde selv om det skulle vise seg å være “feil”, dvs. i strid med de underliggende og reelle forhold?
Ordlyden i § 27 (1) gir forutsetningsvis inntrykk av at grunnboka ikke har alminnelig positiv troverdighet; B ekstingverer bare dersom den uriktige grunnbokshjemmelen skyldes et “ugyldig dokument”. Men fra dette utgangspunktet er det gjort såpass mange og generelle unntak i rettspraksis og juridisk teori at det neppe er grunn til å gjøre noe stort nummer ut av hva som kan sies å være utgangspunktet. Nedenfor skal vi se nærmere på sikre og tvilsomme typetilfeller hvor kan eller ikke kan stole på grunnbokas positive opplysninger.
Hva er egentlig forskjellen på tgl. §§ 20 og 21 vs § 27?
§§ 20 (1) og 21 (1) regulerer spørsmålet om grunnbokas negative troverdighet: I hvilken grad kan Ba stole på at uregistrerte rettstiftelser ekstingveres (eller ikke finnes) når B registrerer sin rett?
§§ 20 og 21 gjelder for dobbeltsuksesjonskonflikter. Her har S overtatt A sin rett, men uten å skaffe rettsvern (tinglysning). A er derfor fortsatt legitimert.
§ 27 gjelder for hjemmelsmannskonfliktene.
regulerer grunnbokas positive troverdighet: I hvilken grad kan B stole på at det som positivt er registrert i grunnboka skal gjelde selv om det skulle vise seg å være “feil”, dvs. i strid med de underliggende og reelle forhold?
Sande:
Forskjellen ligger i arten av tredjepersonens innsigelse mot B’s erverv fra A: § 20 (1) regulerer situasjonen hvor tredjepersonen (S) har en uregistrert rett i den faste eiendommen. § 27 (1) omhandler situasjonen hvor tredjepersonen ikke har stiftet en rett i den faste eiendommen, men hvor tredjepersonen har innsigelser mot A’s grunnbokshjemmel til eiendomsretten eller en hvilken som helst begrenset rettighet til eiendommen (H). Problemet er altså ikke at grunnboka mangler opplysninger om tredjepersonens rettighet. Problemet er at grunnbokas positive opplysning om A’s rett, dvs. A’s grunnbokshjemmel, er uriktig av en eller annen grunn. Spørsmålet er om Ba kan kreve å bli stilt som om grunnboksopplysningene var riktige – om grunnboka har positiv troverdighet.
her er det mye mer å si. se notater og lære mer
Hva er det generelle utgangspunktet for avtaleekstinksjon av fast eiendom i suksesjonstilfellene, og hva er spørsmålet/forutsetningen for unntakene?
Hovedregel: Grunnboka har negativ troverdighet, jf. §§ 20 (1) og 21 (1), jf over.
Som sagt: Ba ekstingverer S’s rett hvis tre kumulative vilkår er oppfylt: (1) S’s rett er ikke registrert (legitimasjon), (2) B er i god tro om S’s rett og (3) B får sin rett registrert (sikringsakt). Det er dette som ligger i at grunnboka som hovedregel har negativ troverdighet.
Følgelig: S må registrere sin rett i grunnboka for å vern mot Ba. Spørsmålet i det følgende er hvilke unntak vi har fra denne hovedregelen: Hva skal til for at S har rettsvern mot Ba selv om S ikke har registrert? Samme spørsmål formulert fra B’s perspektiv: Hva skal til for at Ba må respektere uregistrerte rettstiftelser som han har vært i aktsom god tro om?
Unntak- når får S rettsvern uten å være registrert?
Dette er unntak der S får rettsvern overfor B selv om han ikke har registrert sin rett.
Fra Ba sin side er det altså tilfeller der Ba ikke kan ekstingvere S sin rett, selv om han har vært i aktsom god tro.
Utg i suksesjonstilfellene i avtaleekstinksjon for fast eiendom er at grunnboka har negativ troverdighet, slik at B kan ekstingvere dersom S ikke er registrert i grunnboka, men A er det (og de øvrige vilkårene for ekstinksjon er oppfylt). Nevn kort de 5 ulike unntakene fra dette (altså fire unntak der S får rettsvern selv om han ikke er legitimert- A fortsatt sitter med grunnbokshjemmelen)
(1) S har en «lovbestemt rettighet» jf. tgl. § 21 (2) 1. pkt
(2) S har hevdet en rettighet jf. § 21 (2) 2. pkt
(3) S sin rettsstiftelse har skjedd gjennom «forbehold ved avhendelse» jf. § 21 (3)
(4) S har kjøpt eller fått panterett i en panterett i eiendommen jf. § 22 nr. 1 og 2
(5) S har en allmenn bruksrett til eiendommen jf. § 22 nr. 3
Min egen forklaring på at grunnboka har positiv troverdighet i § 27 for hjemmelsmannskonflikter i avtaleekstinksjon i fast eiendom
Bestemmelsen sier at som utgangspunkt kan ikke H sin innsigelse om at overdragelsen fra H til A skyldtes et ugyldig dokument, dersom B har ervervet fra A gjennom god tro, tinglysning og at A har grunnbokshjemmelen føre frem. Dette betyr altså at B som utg kan ekstingvere H sin rett selv om avtalen mellom H og A var ugyldig. Men Ba kan kun ekstingvere dersom grunnen til at A hadde grunnbokshjemmelen skyldtes en ugyldig avtale mellom H og A, ettersom det kun er «ugyldig avtale» som er regulert i lovteksten.
Man kan kanskje si det slik at grunnboka kun har positiv troverdighet for B for de tilfeller der A har skaffet seg grunnbokshjemmel som følge av ugyldig avtale med H. Grunnboka har derfor som utg ikke positiv troverdighet for andre måter A har skaffet seg grunnbokshjemmel på.
Er utgangspunktet for avtaleekstinksjon av fast eiendom at grunnboka har positiv troverdighet og hva innebærer at den har/ikke har det?
Utgangspunkt- Grunnboka har ikke positiv troverdighet jf. § 27 (1) forutsetningsvis
Dette utgangspunktet bygger på en antitetisk tolkning av § 27 (1): Fordi bestemmelsen gir grunnboka positiv troverdighet i ett bestemt typetilfelle (“ugyldig dokument”), bygger bestemmelsen på en forutsetning om at grunnboka i utgangspunktet ikke har positiv troverdighet.
Hva betyr det at grunnboka i utgangspunktet ikke har positiv troverdighet?
Det betyr ganske enkelt at H i utgangspunktet kan gjøre de samme innsigelsene gjeldende mot B som han kunne mot A. Mao: Hvis det positivt står noe i grunnboka som er uriktig, er dette som hovedregel B’s risiko. Det er det unntakene fra dette som må begrunnes.
Som nevnt i introduksjon over, er det ikke helt ukontroversielt å legge til grunn at grunnboka i utgangspunktet ikke har positiv troverdighet. Både Lilleholt og Falkanger er ganske vage på dette punktet. Imidlertid er det neppe grunn til å gjøre for stort nummer ut av spørsmålet om hva som er utgangspunktet så lenge man er enige om hvordan de ulike typetilfellene skal løses.
Utgangspunktet er at grunnboka ikke har positiv troverdighet jf. forutsetningsvis i § 27 (1). Unntak der «Grunnbokshjemmelen» skyldes et «ugyldig dokument» jf. § 27 (1). Hva innebærer dette?
Hvis A’s “grunnbokshjemmel” skyldes et “ugyldig dokument”, ekstingverer B H’s rett til eiendommen dersom ekstinksjonsvilkårene ellers er oppfylt (god tro, sikringsakt). Her er det to spørsmål som krever nærmere forklaring: (1) Hva betyr “grunnbokshjemmel” og (2) hva skal til for at den skyldes et “ugyldig dokument”?
1) “Grunnbokshjemmel”
Det er lett å tro at grunnbokshjemmel bare handler om eiendomsrett, men det er ikke riktig. A kan ha “grunnbokshjemmelen” til hvilken som helst type rettighet til eiendommen; feks eiendomsrett eller en annen begrenset rett. § 27 (1) gjelder i utgangspunktet uansett hva slags rettighet A har grunnbokshjemmel til. Unntaket gjelder for rettigheter som nevnt i § 22 nr. 1) og 2), jf juridisk teori og systembetraktninger med den negative troverdigheten.
Et minst like viktig poeng som bør nevnes i denne sammeneheng, er at man ikke kan ha “grunnbokshjemmel” til annet enn rettigheter i eiendommen. Som du sikkert har lest i læreboka: Faktiske opplysninger som noen ganger kan fremgå av grunnboka har ikke rettslig positiv troverdighet. Det er nettopp i denne formuleringen i § 27 at dette poenget kan forankres rettslig.
Ordene “rettslige” og “faktiske” opplysninger kan virke som litt misvisende stikkord på den reelle grensedragningen. Opplysninger om eiendomsgrenser og liknende defineres i denne sammenheng som faktiske opplysninger, men kan definitivt også kan sies å være rettslige forhold ved eiendommen. Ordbruken er nok preget av kontraktslovgivningens og avhendingslovas skille mellom faktiske mangler (“mangel”) og rettslige mangler (“rettsmangel”). Som du sikkert husker fra forrige semester: Uriktige opplysninger fra selger om eiendommens areal reguleres av reglene om faktiske mangler.
(2) Grunnbokshjemmelen skyldes et “ugyldig dokument”
På dette punktet er formuleringen i § 27 (1) litt gammelmodig og misvisende. Poenget er at bestemmelsen kan gi grunnlag for ekstinksjon dersom A’s grunnbokshjemmel bygger på en avtale mellom A og H som er ugyldig. I rt 2009 s. 203 (Matrikulert seter) uttalte Høyesterett at det må være tale om såkalt “privatrettslig ugyldighet”. Selv om det ikke er helt enkelt å se hva denne formuleringen tilføyer, er poenget antatt å være en bekreftelse på at ikke enhver avtale med et rettsstridig innhold nødvendigvis er “ugyldig” i § 27s forstand.
Som du kanskje husker fra obligasjonsretten, kan (“privatrettslig”) ugyldighet følge av ugyldighetsreglene i avtl. kap 3, det ulovfestede lojalitetsprinsippet eller strid med preseptorisk lov. Ugyldighetsvurderingen trenger ikke alltid å være like enkel, men slapp helt av: Hva som skal til for at en avtale er ugyldig er ikke et viktig spørsmål i den dynamiske tingsretten. I dette faget flytter vi fokuset bort fra forholdet mellom avtalepartene (H og A), og heller ser på spørsmålet om hvilken virkningen det kan overfor en tredjeperson (B) at en avtalen mellom H og A er ugyldig.
Utg: grunnboka ikke positiv troverdighet. Hva innebærer unntaket fra unntaket: sterke ugyldighetsgrunner i § 27 (2) (for avtaleekstinksjon i hjemmelsmannskonfliktene)
Innebærer at selv om vilkårene i § 27 (1) er oppfylt, og H-innsigelsen/grunnen til at H A har fått grunnbokshjemmel skyldes “ugyldig avtale”, ekstingverer likevel ikke Ba dersom den “ugyldige avtalen” skyldes sterke ugyldighetsgrunner
Hva innebærer unntaket i hjemmelsmannskonfliktene der A’s grunnbokshjemmel skyldes en proforma-avtale, jf § 27 (1) analogisk og avtl. § 34?
Situasjon: A har grunnbokshjemmelen til H’s eiendom med H’s samtykke. A er altså proforma, ikke reell, eier. En proformaavtale som dette kan ha mange grunner, men ytterst få av dem er beskyttelsesverdige. Hensikten kan være å unndra midler fra H’s kreditorer, redusere/unndra skatt, osv. Spørsmål: Kan Ba ekstingvere H’s rett til eiendommen hvis A’s grunnbokshjemmel bare er proforma?
Svar => Ja! Men begrunnelse er ikke alle helt enige om. Noen vil forankre løsningen i en analogisk anvendelse av tgl. § 27 (1). Andre mener proforma er en ugyldighetsgrunn, og mener følgelig at ekstinksjon kan forankres direkte i § 27 (1). De fleste synes imidlertid å være enige om at B uansett kan ekstingvere etter avtl. § 34.
PS: I HR-2018-1265 (Deutsche Bank) premiss 70 synes Høyesterett å mene at proforma er en ugyldighetsgrunn.
Hva innebærer unntaket i hjemmelsmannskonfliktene der Hs rett er en uregistrert sameiepart jf. § 27(1) analogisk?
Situasjon: A selger til B en eiendom som A og H eier i sameie. Spørsmålet er om B kan ekstingvere H’s rett.
Svar => Ja, jf tgl. § 27 (1) analogisk anvendt. Selv om jeg ikke har sett noen skrive det i juridisk teori, kan løsningen sikkert forankres i avtl. § 34 også.
Begrunnelse: Rt 1991 s. 352 (Hopsdal) og juridisk teori. Se også Rt. 2009 s. 203 (Øyer Statsallmenning) premiss (39). Hensyn: Likner på proforma-tilfellet; H lar A stå som eier utad i grunnboka selv om H er den reelle eieren av 1/2 eiedommen.
Analogisk anvendelse av § 27 (1) i andre tilfeller i hjemmelsmannskonfliktene?
Utover de tre “sikre” typetilfellene som det hittil er redegjort for (ugyldig avtale, proforma og uregistrert sameiepart), er det nokså omstridt i teorien om § 27 (1) kan anvendes analogisk for å gi grunnlag for ekstinksjon i flere tilfeller. Diskusjonen i teorien knytter seg som oftest til visse avgrensede typetilfeller, jf. under, og det er ikke alltid like lett å spore en rød tråd i begrunnelsene. MEN: Hvis jeg likevel skal prøve meg på å si noe om hva som generelt sett avgjør om vi kan anvende § 27 (1) analogisk eller ikke, tror jeg at begrunnelsen ofte hviler på en av to kjerneargumenter som henger nært sammen:
(1) Tredjepersonen er riktignok en H, men likner på en S. Eller (2): H’s innsigelse mot A’s grunnbokshjemmel likner på proforma. Poenget er egentlig ganske enkelt: Alle er enige om at Ba kan ekstingvere tredjepersonens rett hvis tredjepersonen er en S, jf. §§ 20 (1) og 27 (1), eller tredjepersonens innsigelse mot A’s rett er at A er proforma-eier. Derfor: Hvis et typetilfelle likner veldig på en av disse situasjonene, taler det for å komme Ba til unnsetning ved å tolke § 27 (1) analogisk.