Inflammation - instuderingsfrågor Flashcards
Beskriv kärlreaktionerna vid inflammation och redogör för de viktigaste mediatorerna och hur de verkar.
- Kärldilation:
- Förmedlas av NO, prostaglandiner (PGE2, PGI2), serotonin.
- Andra mediatorer som PAF, histamin, bradykinin, substans P leder också till kärldilation via NO. - Ökad permeabilitet: histamin, bradykinin, serotonin, leukotriener, substans P.
Vilka är de s.k. kardinalsymtomen på inflammation och hur uppkommer de?
- Rodnad (rubor): orsakas av det okade blodflödet
- Svullnad (tumor): orsakas av okad vaskulär permeabilitet som ger mer vätska i vävnaden
- Värme (calor): orsakas av det okade blodflödet genom vävnaden (ger mer varmt blod i den normalt svala huden) samt att det finns mer aktiva celler där
- Smärta (dolor): orsakas av inflammatoriska mediatorer som orsakar perifer sensitisering av nociceptorer i den infekterade vävnaden.
Vid vilka typer av sjukdomar är inflammation en viktig komponent och vad är det i dessa fall som startar inflammationen?
- Allergiska reaktioner → allergener
- Infektioner → mikrober
- Cancer → skadan på celler
- Autoimmuna sjukdomar → immunaktivering av det specifika imunförsvaret
- Kirurgi → skada på en cell
Redogör för hur följande inflammationsmediatorer bildas och tidsförloppet för deras bildning efter ett inflammatoriskt stimulus:
a. Prostaglandiner och leukotriener
b. histamin
c. fria syreradikaler
d. NO
e. cytokiner
a. Prostaglandiner och leukotriener:
- Produkter som bildas från arakidonsyra mha enzymer COX-1 och COX-2 vilket är en fleromätta fettsyra som finns i vissa fosfolipider i cellmembran.
- Tidsaspekten är från ett tiotal minuter till en timme
b. Histamin
- ett hormon och signalsubstans som kemiskt
sett är en biogen amin (har en amin-grupp), bildas av mastceller och lagras i granula.
- Tidsaspekten: frisätts ganska omgående. Tar annars ett par timmar att syntetisera nytt histamin
c. Fria syreradikaler och NO: - en grupp mediatorer som bildas inom några minuter i aktiverade inflammatoriska celler. Fria syreradikaler och NO bildas när NADPH oxidaskomplexet respektive NO-syntas aktiveras.
- Dessa enzym finns i plasmamembranet samt i fagosomers membran.
- Tidsaspekten: bildas inom ca. 20 minuter från aktivering
e. Cytokiner:
- små proteiner som produceras till största del i makrofager men även lymfcyter.
- Har många effekter: påverkar hormonproduktion, leverns produktion av proteiner och fetter, metabolism och hjärnans funktion. Feber, trötthet och avmagring är symptom på en kraftig inflammatorisk reaktion som orsakas av frisättning av proinflammatoriska cytokiner.
- Tidsaspekten: imaspekt gällande syntes och frisättning. Oftast uppemot 1 dygn för produktion
Redogör för de viktigaste vävnadsbundna inflammatoriska cellerna
- Mastceller: finns framförallt i många vävnader som luftvägar och tarmväggen. Innehåller granula med histamin, GAG och proteaser. Den har Fce recpetorer med IgE bunda till sig och därför ganska centralt för snabba överkänslighetsreaktioner. Mastceller kan även aktiveras genom att binda till komplement som kopplats till infektiösa agens eller direkt känna igen dem
- Makrofager: en av de viktigaste cellerna i medfött immunsvar. Den är en APC och kan aktivera den förvävrade immunförsvaret men även fagocytera och döda bakterier själv genom frisättning av metalloproteaser och fria syreradikaler. Den är ocskå viktig för cytokinbildning som är ganska central i inflammationsprocessen. Makrofager kan heta olika namn beroende på var de finns. Ex: kupfferceller, osteoklaster, alveolarmakrofager.
- Dendritiska celler: APC som kan presentera antigener till andra immunceller men även kan fagocytera mikrober.
- Endotel: spelar en viktig roll vid inflammation genom att aktivering av dessa celler leder till att de börjar uttrycka adhesionsmolekyler som underlättar rekrytering av blodburna celler till inflammerad vävnad. De kan även frisätta NO och prostaglandiner samt TF och vWF som är viktig för koagulation. Kan dra sig och leda till ökad kärlpermeabilitet.
- Glattmuskler: kan påverkas av olika mediatorer så att de kontraherar vilket leder till bronkkonstriktion t.ex eller Kärlkonstriktion samt kan relaxera och leda till kärldilatation.
- Fibroblaster: Finns i stort sätt i alla vävnader, är involverade i bildning av ärrvävnad och fibros vid läkning men även i samband med kroniska inflammationer. Vid kraftig bildning kommer det kunna ersätta förlorad vävnad , vilket man kallar det för fibros De kan utsöndra vissa faktorer som stimulerar benmärgen att producera specifika celler.
Redogör för de viktigaste blodburna inflammatoriska cellerna
- Monocyter: utgör förstadiet av makrofager och cirkulerar i omogen form för att sedan mogna till mer specifika makrofager väl ute i vävnaden under påverkan av olika tillväxtfaktorer osv. Till skillnad från de övriga cellerna kan dessa normalt finnas i vävnad.
- Granulocyter: omfattar neutrofiler, eosinofiler och basofiler.
- Neutrofiler: utgör 50% av leukocyter man hittar i blodet, spelar en central roll vid akut inflammation då de rekryteras till vävnaden för att bekämpa infektiösa agenter därefter går de i apoptos.
- Eosinofiler: har eosinofila granula och är viktiga celler vid allergiska reaktioner.
- Basofiler: Har biloberad kärna med granula av varierande storlek. Vid inflammation/ när de kallas till inflammerade vävnaden. Vid aktivering sker degranulering och de frisätter de främst histamin men även peroxidaser, elastas och MBP.
- B-celler: en del av det förvärvade immunförsvaret som vid aktivering kan differentiera till antikroppsproducerande plasmaceller.
- T-celler: en del av det förvärvade immunförsvaret, kan va CD4+ eller CD8+ men även Treg. CD4+ T-celler kallas också T hjälparceller och producerar olika cytokiner medan CD8+ T celler är cytotoxiska och attackerar infekterade/skadade celler.
- Trombocyter: avknoppas från megakaryocyter i benmärg och cirkulerar därefter ca en vecka. Vid aktivering kommer de få en formändring och frisättning av granula vWf, ADP, TXA2, serotonin och tillväxtfaktorer som PDGF. OBS! lägg märke till trombocyter kan INTE bilda proteiner för att de saknar cellkärna.
Redogör för de huvudsakliga inflammatoriska mediatorerna som bildas av
a. makrofager
b. mastceller
c. endotelceller
d. neutrofila granulocyter
a. makrofager: bildar bl.a IL-1, TNF-alfa, IL-6 och IL-8
- TNF-alfa & IL-1: har systemiska effekter som feber, trötthet, produktion av akutfasproteiner, ökad kärlpermeabilitet.
- IL-6: bildning av akutfasproteiner samt differentiering av CD4+ T celler till Th17 celler.
- IL-8: kemokin som rekryterar neutrofiler till inflammerad vävnad.
b. mastceller:
- histamin ökar permeabilitet
- Prostaglandiner ökar blodflödet.
- Leukotriener leder till bronkkonstriktion och hypersekretion.
c. endotelceller: bildar
- NO och prostaglandiner som leder till kärldilatation
- TF som är involverad i koagulation.
d. neutrofila granulocyter: frisätter granula med metallproteser och fria syreradikaler som både mikrob- men även vävnadskadande.
Vad är syftet med läckaget av plasmaproteiner i samband med inflammation? Vilka grupper av plasmaproteiner deltar i inflammationsprocessen?
Syftet är att plasmaproteiner ska kunna ta sig till interstitiet så att de kan nå inflammationsstället.
Exempel:
- Komplementsystemet proteiner
- koagulationsfaktorer
- antikroppar
- Akutfasproteiner
Redogör för komplementsystemets aktivering och viktigaste effekter.
Lektinvägen - viktigaste och äldsta:
Komplementfaktor MBL cirkulerar i blodbanan bundert till MASP (serinproteas) och känner igen och binder till specifika sockerstrukturer som finns i bakteriens cellvägg + mannos men även egen DNA, RNA och fosfolipider.
När MBL binder till sin ligand → MASP aktiveras och klyver C2 och C4 → C4b och C2a bildar ett komplex, C3-konvertas som klyver C3 till C3b som fäster vid bakteriens yta och gör att makrofager kan binda till bakterien via sin C3b-receptorer → underlättar fagocytos (opsonisering).
Klassiska vägen - nyaste i evolutionen:
Aktiveras via antikroppar (ff.a IgM och IgG1 & 3) som binder till C1q. När antikroppar med bundet antigen binder till 2 C1q → konformationsförändring → C1r aktiveras → C1s aktiveras → kylver C2 och C4 → C4b och C2a bildar ett komplex, C3-konvertas som klyver C3 till C3b som fäster vid bakteriens yta och gör att makrofager kan binda till bakterien via sin C3b-receptorer → underlättar fagocytos (opsonisering).
Alternativa vägen (förstärkningsystem):
C3b fragment sitter på bakterieytan → faktor B binder till C3b → faktor D klyver faktor B → C3bBb bildas (alternativa vägens C3-konvertas) → mycket C3b bildas.
Gemensamt för alla vägar är att det bildas ett MAC
- När det gäller alternativa vägen C3 konkretas dvs C3bBb hamnar bredvid en C3b bildas det ett C5 konvertas ( 3Cb3CbBb) → spjälkar C5 → C5b bildas
- När det gäller lektin vägen konvertas dvs C4b2a om en C3b sätter sig bredvid den bildas ett C5 konvertas → spjälkar C5 → C5b bildas
När C5b bildas binder det C6 och sedan C7 → C5-7 komplexet lossnar → C8 binder till det komplexet → C9 binder → MAC komplexet bildas → bildas ett håll och innehållet av cellen läcker ut
Redogör för komplementsystemets aktivering och viktigaste effekter.
Lektinvägen - viktigaste och äldsta:
Komplementfaktor MBL cirkulerar i blodbanan bundert till MASP (serinproteas) och känner igen och binder till specifika sockerstrukturer som finns i bakteriens cellvägg + mannos men även egen DNA, RNA och fosfolipider.
När MBL binder till sin ligand → MASP aktiveras och klyver C2 och C4 → C4b och C2a bildar ett komplex, C3-konvertas som klyver C3 till C3b som fäster vid bakteriens yta och gör att makrofager kan binda till bakterien via sin C3b-receptorer → underlättar fagocytos (opsonisering).
Klassiska vägen - nyaste i evolutionen:
Aktiveras via antikroppar (ff.a IgM och IgG1 & 3) som binder till C1q. När antikroppar med bundet antigen binder till 2 C1q → konformationsförändring → C1r aktiveras → C1s aktiveras → kylver C2 och C4 → C4b och C2a bildar ett komplex, C3-konvertas som klyver C3 till C3b som fäster vid bakteriens yta och gör att makrofager kan binda till bakterien via sin C3b-receptorer → underlättar fagocytos (opsonisering).
Alternativa vägen (förstärkningsystem):
C3b fragment sitter på bakterieytan → faktor B binder till C3b → faktor D klyver faktor B → C3bBb bildas (alternativa vägens C3-konvertas) → mycket C3b bildas.
Gemensamt för alla vägar är att det bildas ett MAC
- När det gäller alternativa vägen C3 konkretas dvs C3bBb hamnar bredvid en C3b bildas det ett C5 konvertas ( 3Cb3CbBb) → spjälkar C5 → C5b bildas
- När det gäller lektin vägen konvertas dvs C4b2a om en C3b sätter sig bredvid den bildas ett C5 konvertas → spjälkar C5 → C5b bildas
När C5b bildas binder det C6 och sedan C7 → C5-7 komplexet lossnar → C8 binder till det komplexet → C9 binder → MAC komplexet bildas → bildas ett håll och innehållet av cellen läcker ut
Ge exempel på några yttre och inre larmsignaler.
PAMPs: LPS, lipoteikoinsyra, teikoinsyra och dubbelsträngat RNA
DAMPs: ATP extracellulärt, fosfatidylserin, urinsyra
Redogör för hur neutrofila granulocyter avdödar bakterier.
Neutrofila granulocyter har olika typer av granula med olika enzymer som de frisätter beroende på stimulering och inflammationen. Dessa granula innehåller allmänt olika enzymer som bryter ner olika komponenter i bakterier, bildar fria syreradikaler mha enzymet NADPH-oxidas och defeniser.
Neutrofiler kan även fagocytera bakterier men till skillnad från makrofager överlever inte.
Hur bildas de olika blodburna inflammatoriska cellerna och vilka mediatorer styr produktionen av de olika typerna av celler?
De bildas under inflyttandet av olika tillväxtfaktorer som frisätts av fibroblaster som har stimulerats av vissa interleukiner.
Exempel:
- IL-5 stimulerar produktion av eosinofiler
- IL-1 och TNF-alfa stimulerar fibroblaster att öka sin syntes av GM-CSF, M-CSF och G-CSF vilket i sin tur ökar benmärgens produktion av neutrofiler och monocyter.
- IL-7 stimulerar bildning av lymfocyter.
- IL-3 stimulerar bildning av basofiler
Redogör för hur och var lymfocyter bildas, hur de recirkulerar och var de träffar sitt antigen och aktiveras.
Bildas i benmärgen. B-celler mognar i benmärgen medan T-celler mognar i tymus. Naiva lymfocyter cirkulerar mellan blodet och lymfoida organ i hopp på att träffa sin antigen och bli aktiverade. De uttrycker specifika kemokinreceptorer som tillåter dem att följa kemokinerna CXCL12-13 samt CCL19 och CCL21 som bildas i lymfnoder samt adhesionsmolekyler som gör att de kan ta sig via speciella endotelceller i lymfnoder till parenkymet.
Redogör för Gram-positiva och Gram-negativa bakteriers uppbyggnad och vilka larmsignaler de har.
Grampositiva bakterier har ett plasmamembran samt en mycket tjock cellvägg av peptidoglykan ytterst. De har dessutom oftast lipoteikoinsyra och teikoinsyra.
Gramnegativa bakterier har ett plasmamembran, en tunn cellvägg samt ett yttre plasmamembran som bekläds med LPS (lipopolysackarider)
De vanligaste larmsignaler är LPS, lipoteikoinsyra, teikoinsyra och lipoproteiner på ytan.
Redogör för svampcellens uppbyggnad och vilka larmsignaler den innehåller.
Svampar har till skillnad från andra eukaryota celler en cellvägg ytterst. Något annat som skiljer svampar från våra celler är förekomst av ergosterol istället för kolesterol i membranen. Cellväggen består av:
* Kolhydrater → β-glukaner och kitin. β-glukaner är
polymerer av glukos som bygger upp 1/2 av cellväggen.
Kitin är en polymer av N-acetyl-glukosamin som är
mycket stabil
* Glykoproteiner → mannaner som finns förankrade i
cellmembranet, bundna till β-glukaner eller löst
associerade med cellväggen
Både β-glukaner och mannaner fungerar som yttre larmsignaler. Dessa stukturer känns igen av receptorer tillhörande C-lektin-gruppen
Redogör för olika virustyper och vilka larmsignaler de uppvisar.
- Virus som har sitt genetiska material omgivet av ett proteinskal och virus som har det omgivet av en kapsel som liknar en cellmembran.
- Sen kan det genetiska materialet se olika ut, dubbelsträngat DNA, enkelsträngat DNA, Dubbelsträngat RNA.
Oftast är det just det genetiska materialet som utlöser larmsignaler när de känns igen av olika receptorer.
Vilka huvudgrupper av receptorer uttrycks av makrofager? Var uttrycks de?
PRR av olika typer som t.ex :
- TLR
- Mannosreceptorn
- Olika scavenger receptorer
C3b receptorer
Receptorer för IFN-gamma