hudens anatomi och fysiologi Flashcards
Fall 2
Redogör för hudens uppbyggnad.
Huden är uppbyggd av epidermis (överhud) som består av stratum corneum, stratum lucidum, stratum spinosum, stratum basale. Under finns dermis (läderhuden) och underhuden (subcutis/hypodermis)
Vad är hudens huvuduppgifter?
Skydda mot mekanisk och kemisk påverkan. Skydda mot inträngning av mikroorgansimer. Skydda mot vätskeförlust. Skydda mot solens skadliga UV-strålar. Ombilda kolersterol till vitamin D3 som är viktigt för kalciumupptag. Lagring av fett och vätska som depåer. Reglera kroppstemperatur. Sinnesorgan och förmedla emotionella signaler till omgivningen.
Redogör för olika celltyper i huden.
Keratinocyter: som finns i epidermis. De börjar dela sig och ju äldre de blir desto högre upp i epidermis kommer dem. Stratum corneum innehåller endast döda keratiniserade celler.
Melanocyter: finns i epidermis och producerar melanin som skyddar mot solen genom absorption av de farliga strålarna.
Langerhanska celler: ligger i strtum basale eller spinosum och utgör en del av immunförsvaret då de presenterar antigener till T-lymfocyter.
Redogör för funktionen av talgkörtlar och de olika typerna av svettkörtlar.
Talgkörtlar mynnar ut i hårfolliklar och utvecklas från hårrotens yttre cellager. Sekretet verkar smörjande och motverkar bakterietillväxt.
Det finns eccrina (små) och apocrina (större) svettkörtlar. De små finns över hela kroppen men är vanligast i handflator och under fötterna. De utsöndrar kontinulerigt där det till största delen är vatten. De stimuleras av värme och psykiska stimuli och har som funktion att reglera temperatur. Dessa mynnar inte ut i hårsäckar. De större apocrina körtlarna finns i armhålor, hörselgångar, vårtgården och på yttre könsorgan. Dessa börja utsöndra först efter pubertten och är i regel små mängder som kan vara mjölkaktiga och svagt färgade. Sekretet innehåller kolhydrater, fett och proteiner. Dessa stimuleras av käsnlor och beröring och kan alstra lukt. Dessa mynnar ut i hårfolliklar.
Vid vilka tillfällen bör du uppmana en kund att söka vårdkontakt vid stick- skär- och skrubbsår?
Sår som inte läkt inom sex veckor ska alltid konterolleras av läkare. Börjar såret göra ont, bli varmt och svullet, vätskar som luktar illa eller sår som uppkommit i kontakt med jord ska undersökas.
Skärsår som är större än 1cm långt eller glipar mer än 2mm ska uppses men även mindre sår som finns i ansiktet eller över en led. Djupa sår eller infekterade sår tillsammans med feber är också viktigt.
Vid skrubbsår behöver man sällan söka vård om det inte ser infekterat ut eller innehåller asfaltsresteer. God rengöring och låta bli blåsor är det bästa sättet att läka ut dem.
Vid vilka tillfällen bör du uppmana en kund att söka vårdkontakt vid brännskador?
Vid brännskador som är djupa med vit, grå eller svart hud, vid elolyckorm blåsor större än den egna handflatan, blåsbildning i ansikte, händer, fötter och könsorgan eller vid misstänkt infektion eller då det inte läkt inom två veckor.
Vad bör du ge en kund för råd vid människo- och djurbett?
Är djurbettet djupt, svullet, ömt och rött samt om stelkrampsskydd saknas ska man söka vård. Det kan krävas antibiotika. Ett människobett från ett litet barn utgör ingen risk för stelkramp men om den som bitit har en infektion finns det risk att denna smittar och du bör söka vård. Finns risk för infektion även om den som bitet verkar frisk så håll ett öga på såret. Om en huggorm bitet ska du söka vård, ta av dig skor, smycken och klocka innan huden svullnad och lämna den utsatta kroppsdelen stilla. Låt bettet vara och håll kroppsdelen högt.
Vilka faktorer kan påverka sårläkning?
Det som försämrar sårläkning är vissa sjukdomar som tumör och diabetes. Andra faktorer som påverkar är rökning, malnutrition och infektion. För att främja sårläkning bör man sluta röka, ha god nutrition och rörelseträning.