Hoofdstuk 6 Flashcards

1
Q

(ET21) Leg uit hoe volgens Smith arbeid, arbeidsdeling en vrije markt leiden tot welvaart voor allen. Leg daarbij ook duidelijk uit wat Smith bedoelt met vrije markt.

A

Met ‘vrije markt’ bedoelt Smith een systeem waarin ondernemingen en privé-personen goederen en diensten kunnen ontwikkelen en aanbieden aan elkaar. Cruciaal hierbij is volgens Smith arbeidsdeling waarbij het productieproces opgedeeld wordt in kleine, efficiënt georganiseerde stappen. Arbeid, arbeidsdeling en vrije markt leiden zo tot een situatie waarin deelnemers aan de markt steeds beter in elkaars behoeften kunnen voorzien en elkaar blijven uitdagen om telkens efficiënter te blijven produceren en betere producten en diensten te ontwikkelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

(ET21) Beschrijf welke ‘dehumaniserende effecten’ er volgens Smith bij een vergaande arbeidsdeling zullen optreden

A

Volgens Smith kan vergaande arbeidsdeling dehumaniserende gevolgen hebben, omdat de arbeid steeds meer versimpeld wordt waardoor arbeiders steeds geestdodender werk moeten doen Mensen worden daardoor, zoals Smith het zelf zegt ‘zo dom als een mens maar worden kan’

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

(ET22) Leg uit waarom volgens Marx een vrije markt die gebaseerd is op privébezit van productiemiddelen, op gespannen voet staat met het goede leven.

A

Volgens Marx staat een vrije markt die gebaseerd is op privébezit van productiemiddelen, op gespannen voet met het goede leven, omdat de permanente concurrentiestrijd tussen de kapitalisten gedreven wordt door het streven naar winstmaximalisatie. Arbeid en de arbeidsomstandigheden zijn voor kapitalisten kostenposten waarop zoveel mogelijk bespaard moet worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly