Hoofdstuk 18 Flashcards
Welke twee richtingen bevat de kritische media-theorie?
Marxistische maatschppijkritiek (Frankfurter Schule) en Culturele studies.
Wat is het idee van de kritische media-theorie?
In de vierde fase stond de macht van de media als agendasetter centraal, maar vanaf 1965 kwam er steeds meer kritiek op de media. Op welke manier kon de medi de maatschappij (goed en slecht) beinvloeden? Er werd vooral kwalitatief gericht onderzoek gedaan om de slechte kapitalistische kant van de westerse wereld te ontmaskeren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een onderdrukken (repressief) en progressief (emanciperend) mediabeleid.
Wat was de hoofdgedachte van culturele studies?
Bij Culturele studies staat de aandacht centraal voor de culturele vormen, waarin via de massamedia gedachten en attitudes overgebracht en ontvangen worden. De ervaringen van iedereen stonden centraal, en het onderzoeksveld werd breder.
Met behulp van een inhoudsanalyse van populaire vrouwenbladen werd de invloed van rolpatronen tussen mannen en vrouwen onderzocht. Wat kwam daar uit?
Vrouwelijke hoofdfiguren kwamen in de verhalen uit deze bladen uit een lager milieu en pasten zich veel eerder aan dan de mannelijke hoofdpersoon. Dit soort onderzoek naar sociale achterstand en ongelijkheid in mediaboodschappen werd de laatste twintig jaar heel veel verricht binnen Culturele studies.
Wat is de hoofdgedachte van de marxistische maatschappijkritiek?
Het idee was dat de massamedia mensen super erg wilde beinvloeden. Massamedia zouden gebruikt worden om de mens te vormen nar de eisen van de bestaande maatschappij, en die massamedia zouden er ook voor zorgen dat mensen zich geen verdere vragen zouden gaan afvragen.
Er werd gesproken over selectieve informatieverstrekking en ‘manipulatie’ en ‘ontpolitisering’ bij de marxistische maatschappijkritiek. Wat werd er mee bedoeld?
Daar mee werd bedoeld dat er maar een bepaald deel van alles in de massamedia kwam om zo macht te houden over het volk. Bij manipulatie zouden massamedia hun boodschappen slinks bewerken met als doel het publiek voor hun karretje spannen. Bij ontpolitisering wilde men het volk onwetend laten over verschillende politieke kwesties.
Waar verwijst de term ‘cultuurindustrie’ naar?
Cultuurindustrie is de kapitalistische productie van cultuurgoederen die de machtsverhoudingen in stand houdt en sociale ongelijkheid rechtvaardigt. In de cultuurindustrie worden kunst en literatuur voor economische en politieke doelen als middel ingezet en misbruikt.
Wat was het idee van een emanciperend mediabeleid?
In plaats van het onderdrukkende distributiesysteem zou een nieuws communicatiestelsel moeten komen, dat meer op emancipatie van de bevolking is gericht. Lokale initiatieven en kleinschalige mediaprojecten zouden een wederzijdse uitwisseling tussen zender en ontvanger veel meer bevorderen dan de massamedia.
Wat is het commentaar op het begrip cultuurindustrie?
Er is nooit echt een super doorgevoerde analyse gedaan en veel van de uitspraken en stellingen bleven bij suggesties in plaats van bewijzen en onderzoeken. De veronderstelling dat de cultuurindustrie het denken van mediagebruikers tot in de puntjes zou beïnvloeden en controleren bleek ook niet te kloppen.
Wat werd er bedoeld met media-imperialisme?
Het feit dat Amerika en Europa nog steeds een heel groot deel van de informatiestroom en mediawereld in hun macht had wijst naar het media-imperialisme, want ondanks dat veel kolonies als Afrika en Azië zich los hadden gemaakt en onafhankelijk werden verklaard waren ze alsnog afhankelijk wat mediastroom betreft.
Wat kon er gebeuren door het media-imperialisme?
Er kon een wereldwijde kenniskloof ontstaan.