HC 3 oefenvragen Flashcards

1
Q

Welke factor is verantwoordelijk voor de moesson?

A

De seizoensgebonden beweging van de ITCZ boven Afrika en Azië

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

De meeste wetenschappers die de klimaatverandering tijdens de ijstijd bestuderen, zijn het erover eens dat de voornaamste factor die de cycli van de ijstijden verklaart, ___________________ zijn/is

A

cyclische veranderingen in de zoninstraling

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Bekijk de weerkaart van vandaag. Beschrijf wat het weer in Nederland is aan de hand van de volgende termen: hogedrukgebied, lagedrukgebied, koufront, warmtefront, occlusie.

A

Stabiel hoge drukgebied, waardoor we in de winter meestal oostelijke stroming hebben. Er is dan geen occlusieomdat er geen verschil is met een koud- en warmetefront. Omdat er een hogedrukgebied is daalt de lucht en koelt deze niet af. Het zal daardoor droog zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

De moesson heeft grote effecten op de neerslag in India. Beschrijf het ontstaan van de moesson aan de hand van de volgende begrippen: ITCZ, verschil in opwarming van land en zee, noordoostenwinden, zuidwestenwinden, orografische neerslag

A

De moesson ontstaat door een verschil in luchtdruk boven India. In de winter koelt het land relatief snel af, terwijl het water nog warme vasthoudt van de zomer.

Door dit verschil ontstaat boven het koude land een hoge drukgebied en de warme zee een lage drukgebied. Er zijn dan noord-oosten winden van het land.

In de zomer is boven het koude water een hoge drukgebied en boven het land een lagedrukgebied. Dit komt door zuidwestenwinden van over zee die ontstaan door de ITCZ.

Lucht gaat altijd van hoge druk naar lage druk. De aanlandige wind bevat veel vocht en condensatie in het lagedrukgebied.

De himalaya vormt een obstakel voor de inkomende wind. Door het gebergte moet de wind stijgen, maar dat kan alleen door alle vocht en condensatie los te laten, dit wordt orografische neerslag genoemd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Leg in grote lijnen de Milanković-theorie uit en wat het belangrijkste effect van de Milanković-cycli is

A

Milanković theorie beschrijft de effecten van de beweging van de planeet aarde op het wereldklimaat. Milanković beschrijft dat de variaties in de baan van de aarde rond de zon (excentriciteit), de variaties in de aardashoek (obliquiteit) en de tolbeweging van de aardas (precessie) van invloed zijn op de temperatuur op aarde doordat het de hoeveelheid zonne-instraling beinvloedt. Als gevolg van deze variaties varieert de temperatuur op aarde en zijn de ijstijden gedurende het Kwartair (2,5 miljoen jaar heden) te verklaren.

exentriciteit: ellipsvormigheid van de aarde om de zon verschilt in 100000 jaar, waardoor een groter verschil in seizoenen ontstaat.

obliquiteit: tilt van de aarde, hoe ‘schever’ de aarde staat, hoe groter de verschillen en seizoenen. Tussen 21.8 en 24.4 verschilt per 41000 jaar.

PRecessie: tolbeweging van de aarde. Heeft twee periodes. 19000 en 23000 jaar. Bepaalt wanneer in de jaarbaan de aarde het dichtst bij de zon sstaat. Zomers op ZH warmer, op NH gematigder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

De Milanković-cycli alleen kunnen het voorkomen van ijstijden in het Kwartair niet volledig verklaren, want in de modelberekeningen ‘mist’ er 4o tot 6o C. Noem twee aanvullende oorzaken en beschrijf hoe ze werken.

A

Door het albedo effect wordt zonnestraling weerkaatst. Hoe hoger witte ijsvlakken boven NAP liggen, hoe groter het albedo effect en hoe meer afkoeling er plaats vindt.

Daarnaast was de thermohaline circulatie zwakker door andere windpatronen in het Kwartier. Dit zorgt voor een koeler klimaat met minder verdamping. En als het water minder zout is, is de dichtheid lager, pompt de stroom
minder sterk, verplaatst er minder CO2 van de bodem naar
boven en is er minder CO2 in de atmosfeer (broeikas)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Leg uit wat de algemeen aanvaarde oorzaak is van klimaatverandering sinds de Industriële Revolutie, en leg uit welke effecten er zijn op het natuurlijke klimaatsysteem.

A

De verbranding van fossiele brandstoffen door de mens. Door meer CO2-equivalent in de atmosfeer warmt de aarde op. Dir zorgt voor hitte extremen, waterverzuring, toename in intense neerslag, droogte, afname zeeijs en daarmee zeespiegelstijging, meer neerslag

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

De Broeikasaarde was een klimaatsextreem. Leg uit hoe die tot stand kwam.

A

Met broeikasaarde wordt een aarde bedoeld waar het broeikaseffect op van toepassing is. Dit is al verschillende keren in de geschiedenis, waaronder in het krijt. Wat er dan met een aarde gebeurd, is hetzelfde als wat er nu gebeurd. Dit wil zeggen dat er in een dergelijke periode veel CO2 in de atmosfeer is, dus worden de zonnestralen die naar de aarde onderweg zijn en op de aarde zijn gevallen, niet meer terug de ruimte in gestuurd maar weer terug naar de aarde. Hierdoor stijgt de temperatuur enorm.

De broeikasaarde kwam tot stand door Het opbreken van de Pangea, versnelde ‘ocean floor spreading’, een hoge zeespiegel (200 m boven huidig niveau), vulkanisme en een hoog C02 gehalte (20x pre-industriele tijd)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Waarom zijn er in Monument Valley van die mooi zandstenen te vinden? Uit welk klimaatsextreem stamt dit gesteende en wat was het toen heersende klimaat? Leg dit klimaat uit.

A

De ondiepe zee die er was bedekte het rode zand. Hieruit ontstonden sliblagen. Het poreus zandsteen werd samengeperst, waardoor slib schalie werd. Zee droogde op en aardkorst werd omhoog geduwd. Wind en water transformeren het tot plateaus met kloven en geulen. Hardere steenlagen zijn beter bestand tegen endogene krachten.

Klimaatetreem: woestijnaarde

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly