H.2, Les 5: Het verloop van de Franse Revolutie: Napoleon de nieuwe heerser van Frankrijk Flashcards

1
Q

Je kunt uitleggen op welke manier Napoleon aan de macht is gekomen.

A

Na de Terreur wist de bourgeoisie de macht weer in handen te krijgen. De leiding kreeg vijf persoinen, directeuren genoemd. Jaarlijks werd 1 van hen vervangen. De periode waarin zij aan de macht waren (1795-1799), wordt het Directoire genoemd. Het Directoire kreeg te maken met moeilijk op te lossen problemen. Een van de problemen was: de Franse adel probeerde met geweld de regering omver te werpen.

De opstand van de adel werd neergeslagen door troepen onder leiding van een jonge officier; Napoleon Bonaparte, die na enkele jaren generaal werd. In 1799 besloot hij, gesteund door zijn troepen, zelf de macht in handen te nemen: er kwam nu een bestuur van één man.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Je kunt uitleggen waarom Napoleon het zonder de radicalen nooit tot generaal had geschopt.

A

Napoleon werd generaal en later keizer door zijn slimme tactieken op het slagveld, zijn politieke handigheid én door de steun van de radicale groepen tijdens de Franse Revolutie. Ze zagen hem als een krachtige leider die hun belangen kon behartigen en het oude regime kon omverwerpen. Zij hielpen hem aan macht en legitimiteit in een turbulente tijd. Zonder hun zou het moeilijker zijn geweest om zijn positie te versterken tot generaal en later keizer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Je kunt uitleggen wat de Code Napoleon is en weten wat daarin staat.

A

Napoleon heeft sommige ideeën van de Franse Revolutie over een groot deel van Europa verbreid. In de landen die hij veroverde, veranderde hij de wetgeving. Zijn nieuwe wetgeving is bekend geworden onder de naam Code Napoléon (1804).

Belangrijke punten uit die wetgeving waren:

-Iedereen was gelijk voor de wet. Er werd niet voorgetrokken en als je bekwaam genoeg was voor een baan dan zou je die kunnen krijgen.

-Mensen mochten niet meer gevangen worden genomen zonder dat er een rechtszaak op volgde. Zo’n rechtszaak moest openbaar zijn en de beschuldigde had de kans om zich te verdedigen door de hulp van een advocaat en van getuigen.

-Frankrijk wordt vanuit één punt bestuurd.

-Het onderwijs wordt verbeterd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Je moet de gebeurtenissen en de afloop rond de veldtocht naar Rusland kennen.

A

Napoleon viel Rusland binnen in 1812 vanwege een conflict over handel. Hoewel hij Moskou bereikte, werd de stad in brand gestoken, waardoor hij gedwongen werd terug te trekken. De terugtocht was rampzalig, met enorme verliezen aan zowel troepen als prestige voor Napoleon. Het betekende het begin van zijn ondergang als leider en leidde uiteindelijk tot zijn val.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Je moet kunnen uitleggen waarom Napoleon ten val komt.

A

Napoleon benoemde overal in Europa familieleden en vrienden tot koning. Ook liet hij de onderworpen volken veel belasting betalen, en zij moesten troepen leveren voor zijn oorlogvoering. Men was blij met de Code Napoléon, maar de onderworpen volken wilden hem liever kwijt. In 1814 werden Napoleon en zijn soldaten door de legers van een groot aantal staten verslagen. Hij werd op Elba gevangengezet. Daar wist hij te ontsnappen en korte tijd werd hij weer heerser van Frankrijk, maar bij de Slag bij Waterloo in 1815 werd hij voor de laatste keer verslagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Je kunt uitleggen in hoeverre Napoleon de ideeën van de Verlichting wel of niet ondersteunde.

A

Van andere idealen van de Franse Revolutie zoals een parlement en algemeen kiesrecht moest Napoleon niets hebben. En vrijheid van meningsuiting was er niet voor de mensen die kritiek hadden op het bestuur van Napoleon. Die kregen zware straffen. Ondanks het invoeren van de wetgeving van Napoleon bleef nog veel ongelijkheid bestaan. Napoleon ondersteunde enkele ideeën van de Verlichting, maar ondermijnde ook vele andere ideeën.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Waarom kwam er niets terecht van de plannen van de Radicalen?

A

Radicalen hadden plannen voor een nieuwe grondwet, maar doordat robespierre en zijn radicale aanhangers werden geëxecuteerd, kwam er niets terecht van deze plannen.

Plannen: -kiesrecht voor iedereen, -recht op onderwijs voor iedereen, -overheidszorg voor de armen.

De bourgeoisie vonden voelde niets voor democratische ideeën, ze dachten meer aan wat goed was voor hen zelf dan wat goed was aan Frankrijk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Met wat voor moeilijk op te lossen problemen kreeg het directoire mee te maken?

A
  1. Een grote hongersnood waardoor vooral de armen onder de bevolking werden getroffen.
  2. Buitenlandse vijanden die oorlog bleven voeren tegen Frankrijk.
  3. De franse adel probeerde met geweld de regering omver te werpen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat bleef er over van de Franse Revolutie?

A

De vorsten van voor de Franse revolutie of hun erfgenamen kwamen weer bijna overal op de troon. Maar het werd niet meer zoals vroeger:

  1. Hervormingen zoals de Code Napoléon bleven bestaan.
  2. Er kwamen in de meeste Europese landen grondwetten, waardoor de macht van de koningen kleiner werd. Zij moesten hun macht delen met een parlement.
  3. De Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger werd de uitgangspunt van de grondwetten in veel staten, maar ook voor de Verenigde Naties en de Europese Unie in onze tijd.
  4. In veel Europese landen kwam er min of meer een scheiding tussen Kerk en staat. En daardoor kwamen in die landen vrijheid van godsdienst voor alle inwoners.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly