Gjør rede for Freuds teori om psyko-seksuell utvikling Flashcards

1
Q

Freuds utviklingsteori om tidspunkt for personlighetsutvikling (1)

A

Ifølge Freuds utviklingsteori skjer personlighetsutviklingen tidlig i livet, fra barndom og til tidlig ungdomstid. Derfor påvirker den hvordan vi fungerer senere i livet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Introduksjon om teorien: drifter, stadier, konflikter og individuelle forskjeller (2)

A

Freuds teori går ut på at vi alle blir født med seksuelle drifter (id), men samfunnet setter begrensninger for i hvilken grad vi kan tilfredsstille driftene.

Han mente at alle går gjennom universelle utviklingsstadier som hver har en konflikt mellom egne lyster og kravene som foreldrene og samfunnet setter.

Personligheten er til slutt et resultat av hvordan vi løser konfliktene. I psykoanalytisk teori, som Freud oppfant, er altså kilden til individuelle forskjeller hvordan barnet løser konflikter i hvert steg av utviklingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Universelle utviklingsfaser - konflikter (seksuell tilfredsstillelse) - fiksering (3)

A

Disse utviklingsfasene er universelle for alle, men løsningen av konflikten er individuell.

Konfliktene dreier seg om måter å oppnå seksuell tilfredsstillelse, og derfor kalles det for psyko-seksuelle stadier. Stadiene er oppkalt etter kroppsdelen hvor den seksuelle energien blir investert.

Dersom barnet ikke klarer å løse en konflikt i et bestemt stadium, kan barnet bli stående fast i dette stadiet – et fenomen kalt fiksering.

  • Ved fiksering utviser barnet en mindre moden tilnærming til å oppnå seksuell tilfredsstillelse
  • mens et barn med et suksessfull stadie vil utvise en mer moden måte.

Dersom konflikten ikke løses, kan en også oppleve nevrose/angst.

I den siste fasen av utviklingen oppnår den modne voksen nytelse fra sunne nære relasjoner og fra jobb.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Den orale fasen (4)

A

Den orale fasen er det første stadiet, og dette stadiet strekker seg fra fødsel og til barnet er 18 måneder gammelt.

Hovedkilden til nytelse og spenningsreduksjon er munn, lepper og tunge.

Hovedkonflikten her er knyttet til ammeslutt, altså at kilden til nytelse tas bort. Her må barnet lære seg å oppfylle orale behov alene.

Uløst konflikt her vil føre til en nevrose (fiksering) i form av en oral karakter der en kan bli opptatt av eksessiv nytelse og bli svært avhengig av andre, ha et ønske om å bli tatt vare på og at andre skal ta avgjørelser for en. Noen kan også få en voksen atferd som fiendtlig og aggressiv, samt knyttes også rusavhengighet til fiksering i dette stadiet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Den anale fasen (5)

A

Den anale fasen strekker seg fra barnet er 18 måneder til 3 år gammelt. I denne fasen får barnet først nytelse av å tømme seg, og deretter på å holde på avføring (etter pottetreningen).

Konflikten handler om graden av selvkontroll av kroppslige prosesser under pottetreningen sammen med foreldrene.

En uløst konflikt her kan være at en oppnår for lite eller for mye selvkontroll. Uansett av disse så fører det til en nevrose i form av en anal karakter. Barn som oppnår for lite selvkontroll her blir slurvete og skitten, mens de som oppnår for mye blir tvangspreget, overopptatt av renslighet og rigid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Den falliske fasen: Ødipus og elektra konflikten + fiksering (6)

A

Den falliske fasen strekker seg fra barnet er 3 til 5 år gammelt. Her oppdager barnet at det enten har eller ikke har en penis. Dette vekker en seksuell lyst i dem som først rettes mot forelderen av det motsatte kjønn. Forelderen av samme kjønn oppleves derfor som en rival. Her har guttene og jentene hver sin hoved konflikt, som igjen er begynnelsen av superego.

Ødipus-konflikten går ut på at guttene kjenner sterke seksuelle følelser for sin mor og blir sjalu og hatefull mot sin far. Samtidig er han redd for at far kan ta hevn og konflikten løses ved at gutten identifiserer seg med faren.

Elektra-konflikten går ut på at jentene misunner faren for hans penis. Freud mente at dette stadiet for jenter forsetter senere i livet og at det muligens aldri blir helt løst. Derfor mente han at jenter hadde svakere superego, og derfor også svakere moral.

Fiksering i den falliske fasen fører til en fallisk karakter der en blir aggressiv og konkurrerende og at en verdsetter status.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Latens fasen (7)

A

Latens fasen oppstår når barnet er 6 år og varer til puberteten. I denne fasen skjer det lite psykologisk utvikling. I stedet er fokuset for barnet å lære ferdigheter og evner som er nødvendige for å lykkes som voksen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Den genitale fasen (8)

A

Den genitale fasen er den siste fasen, og den strekker seg fra puberteten og ut i voksenlivet. Libido er fokusert på kjønnsorganene, men ikke på samme måte som i det falliske stadiet. I dette stadiet er det ingen spesifikk konflikt. Det er bare personer som har løst konflikter i de tidligere stadiene som når dette siste stadiet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly