Gjør rede for begrepet «person-situasjon-interaksjon» Flashcards

1
Q

Mischels kritikk mot personlighetstrekk -> debatt (1)

A

Mischel mente at korrelasjonen mellom personlighet i ulike situasjoner sjeldent er større enn .30, og at man derfor ikke kan snakke om personlighetstrekk, men heller bør man fokusere på situasjoner for å forstå atferd (situasjonisme).

Hans kritikk førte til en debatt om betydningen av trekk sammenliknet med situasjoner som årsaken til atferd. Her var personlighetspsykologer opptatt av trekk som forklaring på atferd, mens sosialpsykologer var opptatt av faktorer i miljøet.

De kom altså først frem til at det er to mulige forklaringer til atferd eller hvorfor folk gjør som de gjør i ulike situasjoner;

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Begrepet viser først til to posisjoner (2)

A

Begrepet «person-situasjon-interaksjon» viser derfor først til to posisjoner;

(1) Atferd er en funksjon av personlighetstrekk, B=f(P). Dette betyr at personlighetsfaktorer, psykologiske faktorer eller biologiske faktorer inne i individet fører til atferd.

(2) Atferd er en funksjon av en situasjon, B=f(S). Dette betyr at faktorer i en situasjon fører til en atferd. For eksempel innebærer situasjonsspesifisitet at bestemte situasjoner kan fremkalle atferd som ellers er utypisk for en person. Et eksempel som illustrerer dette er en mann som ellers er omgjengelig og selvsikker, men under veldig spesifikke omstendigheter, slik som eksamen, blir han veldig engstelig og usikker. På denne måten fremkaller den spesifikke situasjonen en atferd som ellers er ute av karakter for individet. Et annet eksempel er sterke situasjoner, som er situasjoner der så og si alle reagerer på samme måte – altså frembringer de ensartet oppførsel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Begrepet viser også til en tredje posisjon (3)

A

Dersom vi integrerer disse to posisjonene, får vi en tredje; B=f(PxS)

Personlighetsfaktorer og situasjonelle faktorer interagerer og produserer atferd

(f.eks. hvis situasjonen er frustrerende, og hvis personen har temperament, så kan aggresjon være resultatet). For eksempel kan man da si at personlighetstrekket av å ha en kort lunte, kun uttrykkes under de rette omstendighetene, slik som frustrerende situasjoner. Så dersom en person er frustrert over situasjonen OG personen i tillegg har et temperament så vil han eller henne bli oppgitt og kanskje ta frustrasjonen ut over noe.

Derfor må enhver forklaring på hvorfor noen oppfører seg som de gjør innebære situasjonen og personlighetstrekk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva betyr begrepet: avsluttende og kort (5)

A

Person-situasjon-interaksjons begrepet betyr da at atferd skapes som et resultat av samhandling mellom faktorer inne i personen og/eller utenfor personen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly