Gjør kort rede for den leksikalske tilnærmingen for å identifisere de viktigste personlighetstrekkene Flashcards

1
Q

Den leksikalske tilnærmingen - en setning (1)

A

Leksikalsk tilnærming tar utgangspunkt i språket for å identifisere de viktigste personlighetstrekkene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Den leksikalske hypotesen + eksempel med samene (2)

A

Denne tilnærmingen starter med den leksikalske hypotesen, som sier at alle viktige individuelle forskjeller har blitt kodet i språket (dvs. at man har laget ord for dem). Ord som har vist seg nyttige for å beskrive folk blir beholdt (f.eks. kreativ og dominant), mens de som ikke er det faller bort. Altså – forskjeller blant mennesker som har vært viktig for å navigere seg i det sosiale miljøet har blitt lagt merke til, snakket om og har blitt en del av det naturlige språket.

Dette ser vi for eksempel hos samene der de i løpet av mange år har kommet opp med 300 ulike kvaliteter av snø som har fått ett eget ord fordi det har vært nyttig å ha et ord for det – og derfor blitt med i deres språk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

To kriterier for viktige personlighetstrekk (3)

A

I den leksikalske tilnærmingen er det to kriterier for viktige trekk; synonym frekvens og tverr-kulturell universalitet.

Synonym frekvens viser til at dess flere synonymer det finnes for et trekk, dess viktigere er det.

Tverr-kulturell universalitet viser til at dess viktigere et trekk er, dess flere språk og kulturer vil det være som har et begrep for det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Det positive med tilnærmingen (4)

A

Den leksikalske tilnærmingen er et godt startpunkt for å identifisere viktige individuelle forskjeller, men det bør brukes sammen med andre tilnærminger. For eksempel brukes ofte en leksikalsk tilnærming for å finne personlighetsbeskrivelsene, som da gir et startpunkt til den statistiske tilnærmingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Utfordringen med tilnærmingen (5)

A

Utfordringen med denne tilnærmingen er at det finnes mange måter å beskrive personlighet på, ikke bare adjektiver, men også substantiver og verb.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly