Fysiologiskt åldrande Flashcards

1
Q

Hur påverkas skelettet och muskulaturen av åldrande?

A

Maximal benmassa har man till 25 år, efter 35 år minskar den hos kvinnor med 1% per år och för män 0,5 % per år.

  • bentätheten minskar vilket beror av minskad östrogen. Diskarna i ryggen blir tunnare och lederna blir stelare för att brosket blir mindre elastiskt.
  • När vi blir äldre så bygger sig inte skelettet upp sig i samma takt som det bryts ner.
  • Musklerna byts ut mot fett och bindväv, muskelmassa minskar pga. minskat antal celler och storleken på cellerna minskar. Benmusklerna minskar tidigare än arm-musklerna
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka kriterier ska vara uppfyllda för att det ska räknas som normala fysiologiska åldersförändringar?

A

Åldrandet är en långsam process som orsakas av inre faktorer

Förändringarna förekommer hos alla äldre individer inom en art

Förändringarna är irreversibla (inte omvändbar eller påverkningsbar)

Förändringarna leder till sänkt funktionsförmåga

Förändringarna innebär minskad förmåga hos organismen att klara av stress

(Sjukdomar kännetecknas i princip av det motsatta: de är selektiva och behöver inte drabba hela organismen, de kan orsakas av både inre och yttre faktorer och de behöver inte vara irreversibla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv vad skillnaden är mellan gerontologi och geriatrik och varför en sjuksköterska ska veta vad skillnaden är mellan dessa begrepp?

A

Gerontologi=läran om det friska åldrandet.

Geriatrik=läran om åldrandets sjukdomar.

Sjuksköterskan behöver veta vad skillnaden mellan dessa begrepp är för att säkerställa god vård och omsorg av äldre. Att kunna se skillnad på vad som är fysiologiskt normalt åldrande hos en äldre person och vad som är en sjukdom att bota eller ett symtom att lindra. Med kunskap av normalt åldrande kan man även förhindra olyckor, tex vid benskörhet ge råd om fysisk aktivitet, rekommendera kalicumtillskott, föreslå olika hjälpmedel som rullator.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nämn tre anledningar och förklara varför energin minskar ju äldre människan blir.

A

Bland annat minskar lungornas elasticitet, vilket leder till svårighet att andas ut, det vill säga ökad residualvolym, och att koldioxid inte tillräckligt vädras ut. Syrgasutbytet med blodet blir då automatiskt inte blir lika bra. Lungfunktionen minskar från och med 30-årsåldern. Förhållandet mellan alveol och kapillär, dvs perfusionen, förändras vilket leder till minskat gasutbyte. Bröstkorgens rörlighet blir mindre elastisk. Detta kan bidra till en allmän känsla av minskad ork.

· Mängden impulsledande neuroner minskar i antal vilket gör att det kräver en större ansträngning av hjärnan för att genomföra aktiviteter och uppgifter som tidigare upplevdes enkla.

· Mag- och tarmkanalen blir sämre på att absorbera ämnen vilket ofta leder till avmagring med minskad energi som följd

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Varför kan förändringar i prostatan leda till en ökad infektionsrisk hos män?

A

Hos män kan förstoring av prostatan vara en del av det fysiologiska åldrandet och innebära en försvårad urinkastning. De kan behöva gå på toaletten oftare pga. att prostatan trycker på urinblåsan och urinrör. Förstorad prostata kan också leda till att mannen har svårare att tömma sin urinblåsa fullständigt vilket innebär en ökad risk för infektion. Slemhinnan i urinvägarna blir också tunnare vilket i sin tur även det, ökar risken för infektioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Varför blir njurfunktionen sämre vid stigande ålder och hur påverkas urinvägarna av ålder?

A

Detta beror främst på att nefronet i njuren blir mindre och färre vilket gör att njurens kapacitet att bland annat filtrera primärurin blir betydligt sämre. Mellan 30 och 80 års ålder beräknas njurarnas kapacitet minska med omkring 50%.

Det påverkar också njurarnas förmåga att utsöndra nedbrytnings-produkter så som läkemedel. En annan bidragande faktor till nedsatt njurfunktion är åldersförändringar i de tillförande blodkärlen. Med stigande ålder skickar neuronet ut signalen om att urinblåsan börjar bli full betydligt senare vilket gör att behovet av miktion kommer hastigt och väldigt påtagligt vilket även kan leda till urinläckage. Slemhinnan i urinvägarna blir också tunnare vilket i sin tur ökar risken för infektioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Redogör för vad en telomer är och vad den har för uppgift. Redogör även för vilken roll den spelar i det fysiologiska åldrandet.

A

Telomer är en liten struktur som sitter i varje ände av kromosomerna. Deras uppgift är att fungera som ett skyddande hölje vid kromosomernas ändar för att undvika att ändarna fransas upp. Vid celldelning förkortas telomererna men återbyggs och skyddas med hjälp av enzymet telomeras. Efter ett stort antal celldelningar så förkortas telomerernas längd och det i sin tur leder till att celldelning förmågan avtar och tillslut kan inte cellen dela sig mer. Förkortade telomerer och minskad telomerasaktivitet har föreslagits som markörer för det fysiologiska åldrandet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Huden är kroppens största organ. Nämn minst 3 förändringar som sker med huden vid åldrande.

A

Hudens immunfunktion avtar, dels genom att Langerhansska celler i huden minskar i antal, dels i funktion. Risk för infektion.

Melanocyter minskar i antal, vilket medför blekare hud och ökad känslighet för UV-ljus samt ojämn pigmentering.

Epidermis (överhud) får en minskad förmåga binda vatten, vilket kan ge upphov till torr och kliande hud.

I dermis (läderhuden) minskar mängden kollagen på grund av minskat antal fibroblaster. Det innebär att huden blir mindre elastisk, och mer tunnare och skörare.

Sammantaget medför dessa förändringar ökad risk för sår och försvårar sårläkning.

Håravfall ökar vilket beror på olika faktorer som hormoner och gener.

Naglar växer långsammare och de kan också anta en gulaktig färg, vilket beror på bristande cirkulation i tillväxtzonen.

Talgkörtlar minskar i antal, därmed torrare hud.

Ökad känslighet för värme

Minskat gasutbyte i periferin/extremiter, blekare och kallare händer och fötter.

Minskad hårväxt, håravfall och grått hår. Melanocyter i hårbotten minskar i funktion och man förlorar pigment.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly