föreläsning Hochschild 1 Flashcards
emotional labor
känsloarbete som blivit en vara, organisatoriskt reglerat – emotionellt lönearbete
alienation
Enligt Arlie Hochschild innebär alienation en känsla av främlingskap eller isolering som kan uppstå när arbetstagare inte känner att de är i kontakt med sitt inre jag medan de utför sitt arbete. Detta är särskilt relevant i emotionellt arbete, där arbetare förväntas agera på ett sätt som inte alltid stämmer överens med deras verkliga känslor.
emotional work
känsloarbete, något som alla utför privat i sitt vardagsliv
Tre utmärkande drag för yrken som innefattar känsloarbete
- Ansikte-mot-ansikte/röst-mot-röst kommunikation med kunden.
- En del av yrket innebär att producera ett särskilt känsloläge hos
kunden. - Arbetarens känslor och känsloarbete är underställt
arbetsgivarens kontroll, t ex genom kurser och handledning
(Hochschild, 1983, s.147).
kön och genus, emotional labor
Hochschild pekade också på hur kön och genus påverkar upplevelsen av känsloarbete. Män och kvinnor kan förväntas utföra olika typer av känsloarbete. Exempelvis är kvinnor mer benägna att utföra omsorgsfullt känsloarbete, som att höja andra människors välbefinnande eller vara lyhörda för känslomässiga behov. Detta kan leda till olika arbetsförhållanden och privata förväntningar baserat på genus, vilket skapar ojämlikheter i arbetslivet.
emotional labor påverkan på privatliv
En annan aspekt är hur det emotionella arbetet “spill” över i det privata livet. När arbetstagare konstant måste hantera och reglera sina känslor på jobbet (t.ex. hålla sig lugn och vänlig även när de är upprörda eller trötta), kan detta göra det svårt för dem att koppla av eller vara autentiska i sina privata liv. I många fall kan detta leda till känslomässig utmattning och utbrändhet, då de känslomässiga resurserna tas slut på jobbet och det finns inte tillräckligt med energi kvar för att hantera privata känslor och relationer.
vad kan ökad krav på känslomässig anpassning leda till
När fler människor arbetar inom serviceyrken, där känslomässiga uttryck är en del av arbetet, leder det till att individer ofta måste vara mer medvetna om sina känslor och sinnesstämningar. Detta skapar en diskrepans mellan det inre och yttre jaget, vilket leder till en känsla av alienation eller främlingskap. Individer kan känna att de inte kan vara autentiska i sina känslor eftersom de förväntas visa en viss yta eller fasad för att passa in i sin arbetsroll.
Det emotionella lönearbetets komponenter:
Producera “rätt” sinnestämning hos kunden
* Upprätthålla ett visstyttrekänslouttryck/ansikte
* Framkalla eller undertryckakänsloupplevelser
Arbetsmarknadens förändring
Enligt Hochschild har övergången från industriarbete (fysiskt arbete) till servicearbete förändrat arbetslivet. Det gamla arbetet där människor producerade fysiska varor har ersatts av “känslomässiga varor” som skapas genom interaktioner med kunder. Detta innebär att personlighet och social kompetens blivit centrala för att lyckas på arbetsmarknaden, vilket kan påverka en individs självbild och identitet både på och utanför arbetsplatsen.
två generella tekniker för känslohantering
yt-agerande och
djupagerande
yt-agerande (surface acting)
Här manipulerar man sina yttre känslouttryck, som att le eller hålla en vänlig ton, utan att faktiskt förändra de inre känslorna. Det handlar om att spela en roll för att passa in i sociala eller arbetsmässiga förväntningar.
djupagerande (deep-acting)
Istället för att bara visa en känsla, försöker man förändra sina inre känslor så att de stämmer överens med de förväntade känslorna. Man försöker faktiskt känna det som krävs för situationen.
Transmutation
innebär att ett mellanmänskligt känslomässigt system (som känsloregler och interaktioner) institutionaliseras av organisationer, särskilt vinstdrivande sådana, för att sälja eller tillhandahålla en produkt eller tjänst. Känslor, som tidigare var privata och spontana, blir då en del av det som köps och säljs i arbetslivet.
kritik mot hochschild för privat och public
Hochschild har blivit kritiserad för sin distinktion mellan privat och publik eftersom denna uppdelning anses vara normativ. Kritiker menar att hennes syn på autentiska (privata) känslor kontra känslor som krävs i arbetslivet (publika) tenderar att anta att det finns ett “äkta” eller “sant” jag som är i konflikt med det känslomässiga arbete som krävs i professionella sammanhang. Detta kan ses som en förenklad eller idealiserad syn på känslomässig autenticitet, där det privata jaget betraktas som mer genuint och därmed mer “riktigt” än de känslor som man uttrycker offentligt eller i yrkeslivet.
transmutation, andra hållet
Transmutation kan även gå åt det andra hållet, där det emotionella lönearbetet spill over i det privata livet. Detta innebär att de känsloregler och de tekniker för känslohantering som tillämpas i arbetslivet kan påverka och förändra hur vi hanterar våra känslor i privatlivet. Till exempel kan en person som är van vid att alltid upprätthålla en vänlig fasad i sitt arbete också börja agera på samma sätt i sina privata interaktioner, även när det inte krävs. På så sätt kan arbetslivets krav på känslomässig kontroll och hantering “smitta av” på individens privata liv och känslouttryck.