Fö 5 - Konsernstrategi och företagsledning Flashcards

1
Q

Vad innebär koncernstrategi och vilka typer av frågor bör den hantera?

A

Medan affärsstrategin vi pratade om på Föreläsning 4 handlade om hur ett företag ska konkurrera på sin marknad, handlar KONCERNSTRATEGI istället om vilka marknader ett företag ska konkurrera på.

Koncernstrategi hanterar också frågor som:
• Vilken grad av diversifiering ska koncernen ha?
• Hur ska koncernen fortsätta växa till nya marknader?
• Vilka blandning av affärer borde koncernen ha?
• Varför ska dessa affärer vara en del av koncernen?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär företagsledning?

A

FÖRETAGSLEDNING (även känt som bolagsstyrning) handlar dels om att beskriva vilka aktörer i ett företags beslutshierarki som gör vad, dels om att beskriva relationen dem emellan.

Vad är rollen hos ägare?
Vad är rollen hos styrelsen? Vad är rollen hos ledningen?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Förklara hur hierarkin i en företagsledning/bolagsstyrning skulle kunna se ut

A
  1. Företagets ÄGARE, som primärt styr bolaget genom sitt ägardirektiv och genom att tillsätta styrelsen på årsstämman
    Exempelvis familjer, aktieägare, investeringsfonder
  2. Företagets STYRELSE, som primärt styr bolaget genom att formulera övergripande och långsiktig strategi samt utvärdera företagets strategi och besluta om korrigeringar.
  3. Företagets LEDNING, ledd av dess Vd, som styr bolaget i mer vardagliga frågor och tar fram funktionsstrategier och strategier för att operationalisera den övergripande strategin
  4. Företagets UNDERCHEFER som fattar de många små strategiska besluten i vardagen som kan vara så viktiga för mönstret i företagets agerande.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Förklara ägarens roll

A

Se karta på föreläsningen
ÄGARE är, precis som det låter, de som äger aktier i ett företag och därigenom har rätt att rösta om vad som ska hända på årsstämman.
Stämman är företagets högsta beslutsfattande organ där styrelsen väljs in och ägardirektiv som styr bolagets riktning antas.
Ägare är de aktörer som har störst formell makt över vilken typ av företag som ett givet bolag ska vara.
Detta till trots har ofta ägare väldigt lite involvering i bolagets strategiutveckling bortom ägardirektivet som specificerar hur ägarna vill att bolaget ska vara och göra affärer
Modernt fondägarskap har också reducerat ägarnas roll jämfört med hur det var i tidigare perioder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara två modeller som förklarar hur bolag kan styras

A

AKTIEÄGARMODELLEN beskriver den traditionella kapitalistiska modellen för hur bolag ska styras så att de genererar maximal avkastning för ägarna.

INTRESSENTMODELLEN tar hänsyn till att bolag ofta har en bredare skara viktiga intressenter än bara ägarna som måste tas hänsyn till.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara agentproblemet

A

Oavsett hur ett företag leds existerar AGENTPROBLEMET (principal-actor problem), där en huvudman (principal) tillsätter en god man (agent) för att värna om sina intressen.
Problemen som uppkommer ur agentmodellen bygger huvudsakligen på tre grunder:
• KUNSKAPSOBALANS mellan huvudmän och goda män, där goda män typiskt vet mer om hur ett jobb borde göras än huvudmännen.
• ÖVERVAKNINGSBEGRÄNSNINGAR beskriver hur svårt det ofta är för huvudmän att övervaka hur effektiva deras goda män är, speciellt för huvudmän med investeringar i många olika bolag.
• Om inte styrsystemen i bolaget är korrekt kalibrerade kommer de skapa FELJUSTERADE INCITAMENT som gör att goda män har mer att tjäna på att inte göra det som vore bäst för huvudmännen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara styrelsens roll

A

STYRELSEN tillsätts av företagets ägare och har som ansvar att formulera de övergripande strategier som driver företaget på det vis som ägardirektivet kräver. Dessutom är styrelsen ansvarig för övervakning och uppföljning av företagets prestationer och att ändra/korrigera strategierna efter behov.
Styrelsen leds av företagets STYRELSEORDFÖRANDE, som har störst ansvar och inflytande över hur styrelsens arbete drivs. Vidare finns andra styrelseledamöter, ofta externt rekryterade, för att understödja styrelsens arbete med olika kompetenser.
Det är också viktigt att styrelsen jobbar självständigt från företagsledningen och att det finns både en ömsesidig respekt mellan styrelsemedlemmar, men också utrymme för ”konstruktiv friktion” mellan dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Förklara ledningsgruppens roll

A

När väl en övergripande strategi har formulerats så är det företagets LEDNING som ska operationalisera den, skapa underlydande strategier för att driva de olika områdena framåt, och se till att strategin exekveras ordentligt.
Ledningen jobbar ofta tätt med styrelsen för att mata dem med nödvändig information och för sin expertis i företagets konkreta verksamhet.
Ju längre ner i beslutshierarkin man kommer desto småskaligare blir de strategiska besluten, men samtidigt är det genom dessa som mönstret i företagets strategi uppkommer.
Agentproblemet är lika aktuellt här och bolag spenderar mycket energi och pengar på styr- och övervakningssystem som ser till att alla gör det de ska.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Man kan säga att koncernstrategi handlar om fyra typer av beslut, vilka?

A
  • Vilken EXPANSIONSRIKTNING bolaget ska ha när det växer och expanderar sina affärer
  • Hur bolaget kan bygga en bra PORTFÖLJ av affärer
  • Vilken grad av DIVERSIFIERING bolaget ska ha bland sina affärer
  • Hur ledningen kan bygga SYNERGI mellan bolagets olika affärer
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Förklara funktionen av att bygga upp en portfölj för en koncern

A

PORTFÖLJEN blir ett sätt att testa nya, attraktiva affärer och hålla i intäktsgenererande affärer samtidigt som dessa balanseras mot koncernens mål och önskade risk.
Viktiga faktorer när portföljen analyseras är de enskilda affärernas styrka, attraktivitet och ömsesidig passform. Beroende på vad koncernen vill göra kan många olika passformer vara acceptabla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Förklara BCG-matrisen och hur den kan användas för att strukturera en affärsportfölj

A

Se matris på föreläsning.

BCG-matrisen använder marknadstillväxt och marknadsandel för att skapa fyra typer av bolag i en portfölj:
• STJÄRNOR är de bolag som har hög marknadsandel i växande marknader. Dessa bör koncernen investera tungt i för att hålla sig i framkant i den växande marknaden.
• FRÅGETECKEN är bolag i växande marknader men som ännu inte har stor marknadsandel. Att utveckla frågetecken till stjärnor är kostsamt och inte säkert att lyckas, så företag behöver ett flertal för att testa många möjligheter.
• KASSAKOR är stabila bolag med stor marknadsandel i mogna marknader. Eftersom de har ett lågt investeringsbehov genererar de typisk vinst som kan återinvesteras i frågetecken.
• HUNDAR är problemaffärer med låg marknadsandel i stagnerade marknader. Bör avyttras eller stängas ner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Förklara McKinsey-matrisen och hur den kan användas för att utvärdera attraktivitet hos olika affärer

A

Se matris på föreläsning

McKinsey-matrisen används istället för att bedöma hur bra framtidsutsikt olika affärer har genom att analysera den långsiktiga attraktiviteten i deras marknader mot bolagets styrkor i respektive marknad.

Bolag kan också använda matrisen för att avgöra var investeringar bör göras för att ge bäst utveckling för företaget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka fem typer av aktiviteter kan ett huvudkontor bedriva för att skapa värde för koncernen?

A
  • Huvudkontoret måste SKAPA VISION som hjälper dotterbolag att drivas framåt och utvecklas på ett sätt som gynnar hela koncernen
  • Moderbolaget måste arbeta för att UNDERLÄTTA SYNERGIER mellan dotterbolagen.
  • Huvudkontoret kan COACHA managers i dotterbolagen och hjälpa dem att effektivisera sina bolag.
  • Moderbolaget erbjuder CENTRALA RESURSER som endast de har tillräcklig storlek för att kunna effektivt organisera.
  • Slutligen måste moderbolaget INGRIPA när det finns problem i dotterbolagen och arbeta för att hjälpa dem att åtgärda detta.

Kan inte detta ske kommer moderbolaget bara tynga ner SBU:erna med högre managementkostnader, ökad byråkratisering och ökad svåröverskådlighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vilka tre huvudsakliga approacher finns det som moderbolag kan ta i sina koncerner?

A
  • PORTFÖLJMANAGERN har ett litet huvudkontor och fokuserar främst på att sprida investeringar och ingripa när dotterbolag underpresterar.
  • SYNERGISKAPAREN har ett stort huvudkontor och jobbar med att underlätta samarbete och synergi mellan dotterbolag
  • UTVECKLAREN har också ett stort huvudkontor men jobbar snarare med att använda centrala resurser och förmågor för att utveckla och förbättra dotterbolagen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Förklara för- och nackdelarna med diversifiering inom bolag.

A

Finns även en graf som ett upp och ner vänt U.
Ett företag som vill ge sig in på en ny marknad, lansera en ny typ av produkter eller testa något nytt jobbar på en strategi för DIVERSIFIERING, vilket handlar om att ett företag har olika produkter/tjänster för olika marknader.
Diversifiering är bra till en viss grad, då bolag ofta har begränsade tillväxtmöjligheter inom en smal marknad, det finns potential att bygga synergier mellan olika affärer och företaget kan sprida risker mellan olika verksamheter.
Dock kommer diversifiering öka komplexiteten i bolaget och sänka genomsnittlig avkastning om inte portföljen hanteras på ett bra sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad innebär vertikal integration?

A

Finns en bra bild från föreläsningen.

När företag expanderar behöver det inte alltid vara genom diversifiering, utan det kan också handla om VERTIKAL INTEGRATION, där företaget expanderar till andra delar av sin värdekedja.
Detta innebär praktiskt att ett företag blir sin egen leverantör eller kund genom att ta över aktiviteter som de tidigare gjorde.
Inklusive avyttring
Detta kopplar också på den viktiga outsourcingfrågan: ska vi göra
det här själva eller låta någon annan göra det?
För att utvärdera värdet i en vertikal integration behöver ett
företag överväga om:
• Det kan minska opportunism bland leverantörer
• Det har resurser och förmågor att göra ett bättre jobb

17
Q

Förklara Ansoffs tillväxtmatris

A

Se matris på föreläsningen

Den första strategigurun Ansoff skapade TILLVÄXTMATRISEN på 60-talet för att beskriva och sammanfatta företags möjliga vägar att expandera.
• MARKNADSPENETRATION beskriver fokus på att öka sin marknadsandel på existerande marknader.
• MARKNADSUTVECKLING beskriver expansion av befintliga produkter/tjänster till nya typer av kunder
• PRODUKTUTVECKLING beskriver nya typer av produkter till företagets etablerade marknader.
• ORELATERAD DIVERSIFIERING beskriver när företag expanderar till produkter/tjänster utan relation till deras tidigare affärer.

Tidigare sågs modellen som en fyrfältare, men över tid har axlarna börjat ses som mer kontinuerliga.

18
Q

Förklara marknadspenetration

A

Oftast är MARKNADSPENETRATION det enklaste expansionsalternativet för ett ej diversifierat företag.
Att växa sig större ger oftast starkare förhandlingsförmåga (i termer om Porters fem krafter), bättre skalekonomier, bättre utväxling på erfarenhetskurvan och ökar inte den strategiska komplexiteten.
Dock är konkurrenter sannolika att svara på en sådan manöver, vilket kan t.ex. riskera priskrig och andra ekonomiskt skadande fighter. Dessutom finns monopollagstiftning som förhindrar bolag från att växa sig för starka.

19
Q

Förklara produkt-/serviceutveckling

A

Trots de uppenbara fördelarna med att utveckla nya produkter till befintliga marknader finns två större risker kopplat till denna typ av expansion:
• Behov av nya resurser och förmågor för att driva den nya produktutvecklingen, vilket enkelt kan bli så kostsamt att det äter upp den nya produktens vinst
• Projektledningsrisker kopplade till svårigheterna att leda projekt med stor osäkerhet kopplat till att företaget har låg erfarenhet inom området.

20
Q

Förklara marknadsutveckling

A

Typiskt så finns det två typer av nya marknader att utöka till:
• Företaget kan expandera till NYA GEOGRAFISKA MARKNADER genom internationalisering och därmed sälja till samma typ av kunder som tidigare, men på nya platser.
• Alternativt kan företaget hitta NYA ANVÄNDARE som inte har använt företagets produkter och/eller tjänster tidigare på befintliga geografiska marknader.
Även denna typ av expansion måste ske med omsorg och företaget måste överväga CSF:er på de nya marknaderna; att bara dumpa helt samma produkter och verksamhet på nya marknader och låta det sköta sig självt är osannolikt att bli framgångsrikt.

21
Q

Förklara orelaterad diversifiering

A

Till skillnad från de typer av relaterad diversifiering som vi diskuterat så förekommer det också att företag diversifierar till helt orelaterade produkter och marknader genom ORELATERAD DIVERSIFIERING.
Här är det också viktigt att komma ihåg att många diversifieringar som var tänkta som relaterade visar sig vara orelaterade då företag t.ex. överskattat likheten mellan olika typer av teknologi eller kundgrupper.
Den mest extrema diversifieringen är konglomerat, där affärsenheter inte har något med varandra att göra utan råkar bara vara ägda av samma moderbolag.