Fö 4 - affärsstrategier och affärsmodell Flashcards

1
Q

Inom affärsstrategi talas det huvudsakligen om två typer av underliggande strategier, vilka?

A
  • KONKURRENSSTRATEGIER som på ett ganska statiskt vis beskriver ett företags strategi för hur det ska positionera sig på marknaden för att maximera sin konkurrenskraft
  • INTERAKTIVA STRATEGIER som beskriver ett företags strategier för att hantera mer dynamisk interaktion med konkurrenter
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Förklara skillnaden mellan strategi och affärsmodell

A

STRATEGIER, vare sig det handlar om en enskild och fokuserad funktionsstrategi eller ett företags övergripande affärsstrategi, handlar om de val företag gör och beskriver hur de ska uppnå sina mål.

AFFÄRSMODELLEN är annorlunda och beskriver istället hur ett företag faktiskt arbetar med värdeskapande och vilka nyckel- faktorer som deras framgång vilar på.

Ett företags VÄRDESKAPANDE handlar om hur det arbetar för att skapa värde genom att skapa och erbjuda olika värde- propositioner till olika kundsegment.
Det är inte nog med att skapa värde för kunder; ett företag måste också fånga en del av värde för sig självt. Företagets VÄRDEFÅNGANDE handlar om hur det tjänar pengar på det värdeskapande som modellen driver.
Företagets VÄRDEKONFIGURATION handlar om hur det har strukturerat sig (i termer om resurser och aktiviteter) för att kunna leverera de erbjudanden som det har.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Förklara de olika begreppen inside-out när det kommer till affärsstrategier

A

INSIDE-OUT beskriver istället en typ av strategier som grundar sig i att det interna är viktigast när strategier tas fram. Företag måste bygga sig starka internt och sedan hitta en position där de passar in.
En värdefull, sällsynt, svårimiterad och väl organiserad resursbas är kärnan för inside-out-strategi
Barney fokuserar på hur företag blir framgångsrika genom att kultivera en stark resursbas.
Prahalad och Hamel beskriver hur företag når framgång genom att fokusera på sina kärnkompetenser
Teece fokuserar på hur företag blir framgångsrika genom sina dynamiska förmågor.
Genom att bygga affärsstrategier runt sina VRIO-resurser och förmågor kan företag skapa SCA.
Dessutom måste företag utveckla dynamiska förmågor som hjälper dem att anpassa sig till förändringar och ständigt utveckla sina resurser och förmågor.
Enligt Barney tar resurser och förmågor lång tid att bygga upp och är svåra för företag att förändra. Därför bör företag fokusera först och främst på att utveckla dessa och sedan hitta de nischer i omvärlden där dessa är mest värdeskapande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Förklara kärnkompetenser

A

KÄRNKOMPETENSER är oftast inte enskilda resurser eller förmågor utan snarare sammanlänkade kluster av förmågor som förstärker varandra.
Enligt Prahalad och Hamel så är det genom att identifiera sina kärnkompetenser och sedan vidta åtgärder för att kontinuerligt förädla dessa som företag skapar långsiktig framgång.
Med strategier som grundar sig i att använda sina
kärnkompetenser inom många olika områden så kan företag
uppnå SCA.
• Företag gör detta genom att fokusera på en strategisk arkitektur som sätter kärnkompetenserna i mitten. Genom att basera sina strategier runt kärnkompetenserna förädlas dessa och företagets övertag växer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara outside-in

A

OUTSIDE-IN beskriver en typ av strategier som grundar sig i att det externa är viktigast när strategier tas fram. Företag måste förstå sin omvärld och anpassa sig efter den
• Detta synsätt representeras av t.ex. Porter, Mintzberg och Day

Medan olika forskare framhåller olika perspektiv som viktigast måste företag alltid hitta ett sätt att balansera och skapa passform mellan sina interna och externa strategiska förutsättningar för att kunna skapa framgångsrika strategier.

Outside-in-strategier lägger störst fokus på företagets omvärld.
Företag måste fokusera på att skapa en så bra bild som möjligt av vad som är viktigt i omvärlden, speciellt kunder och deras behov, och sedan vara lyhörda på förändringar bland dessa faktorer.
Porter beskriver strategier för att uppnå SCA genom positionering med sina generiska konkurrensstrategier.
Day beskriver hur företag måste fokusera på att studera och förstå sin omvärld för att bygga framgångsrika strategier.
Mintzberg beskriver strategi som en position, där företag låter den valda positionen på marknaden vara drivkraften bakom dess strategier.

Mintzberg beskriver (bland annat) hur företags strategi kan vara grundad i en POSITION de tagit på marknaden. Detta innebär att alla deras strategier kommer vara grundade i att upprätthålla, försvara och utveckla sin position.
Genom att förstå de faktorer som är viktiga i omvärlden och välja en position där de kan bäst anpassa sig till dessa strategiska förutsättningar hittar företag en nisch där de kan skapa och leverera överlägset kundvärde.
Det interna är knappast utan relevans, men som Day beskriver så har outside-in-företag kunskaper som ger dem en överlägsen möjlighet att utveckla sina resurs- och kompetensbaser för att fokusera på områden som skapar kundvärde och hjälper företaget bibehålla sin överlägsna marknadsposition.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad kan ett företag göra för att bli marknadsorienterat?

A
  1. Samla marknadsinformation om kunder och konkurrenter,
  2. Sprida den i organisationen
  3. Vidta åtgärder för att agera på den så kan företag bli MARKNADSORIENTERADE. En marknadsorientering är kopplad med hög lönsamhet och tillväxt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara Porters generiska konkurrensstrategier (detaljfrågor på kommande kort)

A

Se bild på föreläsningen

Kostnadsledarskap, differentiering och fokus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Förklara kostnadsledarskap

A

KOSTNADSLEDARSKAP är en typ av strategier som fokuserar på att skapa värde genom att tillgodose kundens behov till ett lägre pris än någon konkurrent kan. Brett marknadsfokus, värdefokus är pris.

Ofta vill kunder inte ha den allra bästa lösningen, de vill ha en tillräckligt bra lösning till ett lågt pris.
KOSTNADSLEDARSKAP handlar om att driva en strategi där företag utvecklar en kostnadsstruktur som gör dem lönsamma vid lägre priser än konkurrenterna behöver.
På så vis kan företaget nå framgång samtidigt som det sänker priserna för att klämma sin konkurrenter.
Företag med en kostnadsledarskapsstrategi kan välja två olika typer av prissättning:
• Prissättning i PARITET med konkurrenter, där de tar samma pris som konkurrenter men tjänar mer pengar vid marknadspris än andra kan vid den prispunkten.
• Prissättning i NÄRHET av konkurrenter, där företaget tar ett något lägre pris än konkurrenter och hoppas att detta får kunder att ha överseende med de något sämre lösningarna

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Förklara differentiering

A

DIFFERENTIERING är en typ av strategier som fokuserar på att skapa värde genom att tillgodose kundens behov med en bättre lösning än någon konkurrent har. Brett marknadsfokus, värdefokus är prestanda.
Vissa typer av kunder bryr sig inte så mycket om priset utan är intresserade av att få en så bra lösning på sina problem som möjligt.
DIFFERENTIERING handlar om strategier som låter ett företag utveckla lösningar som kan tillgodose kunders behov på ett sätt ingen konkurrent kan matcha.
På så vis kan ett företag ta ut högre priser än konkurrenter kan och bli framgångsrika.
Det finns tre huvudsakliga differentieringsgrunder för företag att fokusera på i sin differentiering:
• De kan fokusera på LÖSNINGENS EGENSKAPER och se till att prestandan överstiger alla konkurrenters.
• De kan fokusera på KUNDRELATIONEN och se till att själva relationen skapar ett stort mervärde
• De kan fokusera på KOMPLEMENT och skapa mervärde genom att länka olika produkter och tjänster.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Förklara fokus

A

FOKUS är en lite speciell typ av strategier som bygger på att följa antingen kostnadsledarskap eller differentiering för att möta behoven i en specifik nisch.

Ofta kan företag stärka sitt värdeskapande genom att fokusera på en specifik nisch istället för att angripa marknaden bredare.
FOKUS handlar om att ett företag väljer att exkludera andra nischer och segment för att lägga sitt fokus på det område där de kan skapa överlägset värde för kunder.
Detta kan ske både genom differentierings- och kostnadsledarskapsstrategier, vilket innebär att det går att se fokus som två olika typer av konkurrensstrategier.
För att detta ska vara möjligt måste nischen ha vissa speciella egenskaper:
• NISCHBEHOV som gör det hållbart att utveckla specifika erbjudanden för nischen
• VÄRDEKEDJOR som är svåra eller kostsamma för konkurrenter att skapa och upprätthålla
• HÅLLBAR NISCHEKONOMI som gör att nischen är stor nog för att lönsamt fokusera på

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Förklara hybridstrategier och stuck-in-the-middle

A

Se bild på föreläsning

Porter beskrev hur företag som blandar strategier blir stuck in the middle, dvs. de får inte fördelarna av någon strategi.
Modernare forskning har dock visat att det är möjligt att skapa s.k. HYBRIDSTRATEGIER där fördelar av både kostnadsledarskap och differentiering kan uppnås samtidigt.
På föreläsning 3 läste ni om Blue Ocean Strategy av Kim och Mauborgne, vilket är ett sätt att kombinera låga kostnader med högt värdeskapande.
För att skapa en hybridstrategi kan företag t.ex. separera olika verksamheter i olika SBU:er eller förlita sig på teknologisk eller managementmässig innovation som möjliggör en ny typ av strategi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly